Somlóra és Joe bácsira emlékszik az első magyar popmenedzser is

2016.07.31. 08:21

Búcsúdal című szerzeményében a Nagy Generáció halottainak állított emléket Knisch Gábor, aki amellett, hogy az első magyar popmenedzser volt, dalszerzőként is tevékenykedett. Ő írta például a Véget ért egy fejezet című dalt, amit aztán a Juventus együttes előadásában ismert meg az egész ország, de dalait olyan előadók énekelték, mint Katona Klári, Poór Péter vagy Delhusa Gjon, és társszerzője volt például S. Nagy István és Zsüti is.

"Az 1945 és 1950 között születettek alkotják a Nagy Generációt. Sokan már elbúcsúztak közülük, néhányan még itt vagyunk, jelen vagyunk, de folyamatosan, szinte naponta távoznak a Nagy Generáció még köztünk élő tagjai. Róluk szól ez a dal" – mesélte a szerzeményről Knisch, aki 1947-ben született, vagyis maga is a Nagy Generáció tagja.

Knischnek személyes emlékei is vannak: 15 éves korában a szalagavató bálján például Körmendi János, azaz Joe bácsi, dobolt az ős-Illésben az akkori Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem aulájában. A dal szerzője azonban nem csak neki és Somló Tamásnak szeretne emléket állítani, hanem mindenkinek, aki már nincs köztünk a Nagy Generáció tagjai közül, Szécsi Páltól Komár Lászlón át egészen Radics Béláig, nagyon hosszú a lista.

Az 1989 nyarán elhunyt Ihász Gáborra, Szécsi Pál zeneszerzőjére és Delhusa Gjon unokatestvérére, például így emlékezett: "Valamikor a 80-as évek elején Budapestre látogatott az ABBA együttes sikereinek kovácsa, menedzsere, Stig Anderson. Az Editio Musica Budapest menedzsereként, én voltam a kísérője a látogatás alatt. A Vörösmarty téri egykori kultúrpalota ("elizélt palotának" hívták sokan) egyik termében a Hungaroton sajtótájékoztatót tartott, melynek vendége Stig Anderson volt. A tájékoztató végén kérdéseket lehetett intézni az ABBA menedzserhez. Az újságírókon kívül jelen volt a magyar könnyűzene sok képviselője, énekesek, zenészek. Többek között ott volt Kovács Kati és Ihász Gábor is. Kovács Kati azt a kérdést tette (volna) fel Stig Andersonnak, hogy van-e Sanzon és Táncdalbizottság Stockholmban is, amelyik cenzúrázza a kiadásra kerülő dalszövegeket. Ám mielőtt a tolmács elkezdte volna angolra fordítani a kérdést, a szintén jelenlevő dr. Erdős Péter nagy hangerővel csattant fel, és durva hangon utasította vissza, hogy Kovács Kati ilyen kérdéssel zavarta meg a sajtótájékoztatót. Ekkor Ihász Gábor lépett elő hirtelen, és Kovács Kati védelmére kelt. Határozott hangon kikérte magának, hogy Erdős Péter ilyen hangot használjon egy hölggyel szemben, aki ráadásul az ország egyik legnépszerűbb énekesnője."

Knisch Gábor Búcsúdal című szerzeményét itt lehet meghallgatni:

Knisch Gábor Búcsúdal

A hetvenedik születésnapjára készülő Knisch Gáborral épp az idén interjúztunk, akkor mesélt nekünk például a Szomorú vasárnap szövegírójával, Jávor Lászlóval, valamint a Beatles egykori hivatalos fotósával, Hoffman Dezsővel való találkozásáról is.

Ne maradjon le semmiről!