David Bowie kaphatja a legrangosabb brit zenei díjat

2016.08.05. 12:55

Az év legjobbnak ítélt lemezéért járó Mercury-díj tizenkét jelöltjét csütörtök délután hirdették ki. A díjra a legesélyesebb Bowie januári halála előtt megjelentetett lemeze, a Blackstar, de versenyben van a Radiohead is.

A díjért az elmúlt tizenkét hónapban készült brit lemezek versenyeznek, és a jelöltek mezőnye szokás szerint elég sokszínű, helyet kapnak benne világhírű, nagy nevek ugyanúgy, mint kevésbé ismert, rétegzenei előadók.

A korábbi évekkel szemben idén lesz közönségszavazás is, tehát alaposan megvariálták a rendszert: a legtöbb szavazatot kapó hat lemez jut tovább, és közülük választja ki majd a győztest a szakmai zsűri. 

Az idei jelöltek: 

Anohni - 'Hopelessness' (mi itt írtunk róla)
Bat For Lashes - 'The Bride'
David Bowie - 'Blackstar' (mi itt írtunk róla)
Jamie Woon - 'Making Time'
Kano - 'Made in the Manor'
Laura Mvula - 'The Dreaming Room'
Michael Kiwanuka - 'Love & Hate'
Radiohead - 'A Moon Shaped Pool' (mi itt írtunk róla)
Savages - 'Adore Life' (mi itt írtunk róla)
Skepta - 'Konnichiwa'
The 1975 - 'I like it when you sleep, for you are so beautiful yet so unaware of it'
The Comet Is Coming - 'Channel the Spirits'

A fogadóirodáknál Bowie posztumusz díja tűnik a legesélyesebbnek, utána a Radiohead és az Anohni néven éneklő Antony Hegarty következik a sorban. A Radioheadnek ráadásul ez már az ötödik jelölése úgy, hogy eddig még egyszer sem nyerték el a díjat. A tavalyi győztes Benjamin Clementine At Least For Now című albuma lett, az idei díjkiosztót szeptember 15-én tartják Londonban. 

Ne maradjon le semmiről!