Drónelfogó drón is lesz majd a Szigeten

DSC0402
2016.08.08. 16:55

Szerdán kezdődik a Sziget Fesztivál, és Gerendai Károly ügyvezető szerint soha nem látott mennyiségű kérdés merült fel idén a fesztivál biztonságával kapcsolatban, ezért külön sajtótájékoztatót szerveztek a témának, két nappal a fesztivál, és egy nappal a hivatalos sajtóbejárás előtt, hogy kiderüljön a szervezők mindent megtettek annak érdekében, hogy az elkövetkezendő napokban a TEK központja után, a Sziget legyen Budapest legbiztonságosabb pontja.

Persze nem tudnak minden egyes fesztiválozó mellé egy orvost, egy rendőrt és egy tűzoltót állítani, de igyekeznek mindenre felkészülni. A Szigetre elsősorban azért jönnek az emberek, hogy jól érezzék magukat, vagyis a fesztivál alapvetően mindig is egy békés hely volt, mondta el Gerendai. A sajtótájékoztatón részt vett Zacher Gábor a Honvéd kórház ügyvezető fóorvosa is, aki hangsúlyozta az egyéni felelősség kérdését. Tavaly és tavalyelőtt is közel 100 új dizájner drog kerül a piacra, ezzel nem tudnak lépést tartani. Az ellátásukkal kapcsolatban az Index kérdésére elmondta: az éles helyzetben nem tudják figyelembe venni, hogy a beteg milyen szert fogyasztott, ők csak a tapasztalható tüneti kezelést tudják végrehajtani. Kiemelték, hogy

minden fesztiválozónak nagy az egyéni felelőssége abban, hogy nemet mond-e arra az ismeretlen eredetű tablettára,

mondta el Zacher Gábor, akivel egyébként a VOLT Fesztiválon beszéltünk hosszabban a kábítószerekről

Azon, hogy minél hamarabb megtalálják az ellátásra szorulókat, önkéntesek csapata dolgozik majd, ők a Helperek. A betegek ellátása egy 300 négyzetméteres sátorban zajlik, ennek része egy 12 ágyas fektető, ahol a teljesen átlagos háziorvosi kezeléstől elkezdve az egyszerűbb ambuláns kezelésekig tudják ellátni a fesztiválozókat. Csak a legszükségesebb esetben küldik a fesztiválozókat a Honvéd kórházba. Ez átlagosan 120-150 embert jelent, ami a szervezők szerint a Sziget méretéhez képest egy kezelhető szám. Nappal 6, éjszaka 9 mentőautó áll majd ügyeletben a fesztiválon, ha pedig még sürgősebb beavatkozásra van szükség, akkor a mentőhelikopter három különböző helyen is le tud szállni a Szigeten. Máté Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója hangsúlyozta, hogy ez mind plusz kapacitás és ettől függetlenül Budapest kiszolgálása ugyanúgy zajlik tovább, mint bármikor máskor.

A Szigeten összesen 16 ezer ember dolgozik majd,

ebből 3000 ember kizárólag a biztonságért felel, igaz, ebben a számban az önkéntesektől kezdve a tűzoltókig és az itt szolgálatot teljesítő nyomozókig mindenki benne van. Biztonsági őrből és rendőrből is lesz azért 1300.

Az egyéni felelősség kérdését Dr. Széles Géza is kiemelte, aki a Helperek Önkéntes Segítők Közhasznú Egyesület elnöke is hangsúlyozta. A korábbi évekből kiindulva hozzátette, hogy  más fesztiválokhoz képest, a Sziget fesztivál közönsége kifejezetten segítőkész és sokszor az jelenti a problémát, hogy egy esetet egymástól függetlenül több különböző ember is bejelent és nekik kell rájönni, hogy valójában ugyanarról a helyzetről van szó.

Gerendai Károly azt is elmondta, hogy a fesztivál olyan, mintha egy Kaposvár méretű városban kezdene el mindenki bulizni, ami nagyon komoly infrastruktúrát igényel és sok különböző problémára kell felkészülniük. Ennek része például az időjárás, vagy mi történik, ha elmegy az áram. Utóbbira azt mondták, hogy ha ez esetleg megtörténne, akkor további két napig tud zavartalanul tovább üzemelni a teljes infrastruktúra. Terrorfenyegetésre is kell készülni, külön ilyen a célból teljesítenek majd szolgálatot a Szigeten, hogy minél gyorsabban tudjanak reagálni a veszélyhelyzetre. Jelezvén, hogy milyen különbözőek a kihívások, amikkel szembenéznek elhangzott, hogy

egy drónelfogó drón is rendelkezésre áll, ha szükség lesz rá.

Azt is újra elmondták, hogy a szigorított ellenőrzés és beengedési procedúra nem fogja növelni a sorbanállást, mert növelték a beengedő és az ellenőrző személyzetet is. Drogkereső kutyából is több lesz idén a Szigeten.

A lassabb bejutási folyamatra azért lehet készülni, mert idén minden karszalaghoz csatolják a viselője útlevelét vagy személyi igazolványát is, ami plusz adminisztrációt jelent. Erre azért van szükség, hogy azonosítani tudják a vendégeket, illetve hogy belépéskor kiszúrják, ha valamelyik fesztiválozó esetleg körözés alatt áll. Ennek olyan előnye is van, mondta el Zacher Gábor, hogy mostantól

a kórházba "egy szál fürdőruhában bekerülő külföldieket" is egyetlen mozdulattal tudják majd pontosan azonosítani, ami nagyban megkönnyíti a munkájukat.

A szervezők felhívták a figyelmet, hogy bár igyekeznek mindent megtenni a fesztiválozók testi épsége érdekében, legtöbbet ők maguk tehetnek érte, olyan apróságokkal, hogy például rendszeresen fogyasztanak vizet, naponta legalább 3 litert, legalább egy melegételt esznek, fejfedővel védekeznek a tartós napsütés ellen. 

Az idei Sziget fesztivál augusztus 10-én szerdán kezdődik és 17. szerdáig tart.

Ne maradjon le semmiről!