Laux József nagybetegen is részt vett Somló Tamás temetésén

2016.08.08. 09:18

Bár az utóbbi heteket a balatonfüredi szívkórházban töltötte, a múlt hét során elhunyt Laux József még betegsége ellenére is részt vett zenészkollégája, Somló Tamás temetésén, írja a hétfői Blikk. A lap szerint a szertartás úgy megrendítette Lauxot, hogy aztán Presser Gábor tartotta benne a lelket.

Laux halála kapcsán Kóbor János, az Omega frontembere egy balatonfüredi látogatást is felidézett: "Mindannyian tudtuk, hogy akkor láttuk őt utoljára. Szombat hajnalban hívtak a kórházból, hogy Józsinak talán már egy napja sincs hátra, még aznap el is ment. Az én nemzedékem van soron, az élet már csak ilyen."

A zenekar billentyűse, Benkő László így emlékezett a találkozásra: "Együtt voltunk mindannyian a réges-régi Omegából. Sajnos Somló már nem lehetett velünk, de ott volt Laux Blöró, Kóbor Mecky, Kovacsics Öcsi, Varsányi Gergely és én. Blöró már nagyon rossz állapotban volt, de amikor meglátott minket, megfiatalodott. Megrázó pillanat volt."

"Miután eljöttünk tőle, a koncertig egymáshoz sem szóltunk, nem tudtunk mit mondani. Le kellett nyomnunk a bulit úgy, hogy a közönség semmit se vegyen észre. Utána viszont Lacival összeölelkeztünk" – emlékezett vissza a Borsnak Kóbor.

Benkő László azzal zárta gondolatatit: "Úgy próbáltunk élni, hogy egyre nagyobb kamasz lett be­lőlünk. Nem számoltam az éveket, születésnapokkor is csak sunyin hátranéztem, hogy mennyi van mögöttem, de előre sosem. Somló és Laux azonban kimozdított ebből." A zenész ezután azt is hozzátette, attól fél, hogy ő lesz a következő.

Laux József 1962-ben az egyik alapítója volt a korai Omegának. Kilenc évvel később Presserrel együtt vált ki az együttesből, majd megalapították az LGT-t, amelynek öt évig volt tagja. Ezután disszidált, és Los Angelesbe költözött. A kilencvenes évek elején tért haza.