Itt az első Sziget-élményről szóló film, a Free Entry

2016.08.09. 19:29 Módosítva: 2016-08-11 17:38:45
A Free Entry című játékfilm különleges utat járt be: független filmként készült három évig, az elsőfilmes alkotók és szereplők ingyen dolgoztak benne, majd külföldön volt a premierje és az európai körút után elnyerte az A-kategóriás SXSW fesztivál különdíját. Most pedig feltesszük az Indafilmre, hogy a magyar nézőkhöz is eljusson. Ez alkalomból körbekérdeztünk, kit hova juttatott el a szakmai körökben elismert film a karrierjében.

A Free Entry két lány barátságának történetét meséli el a Szigeten: hamis jeggyel, bizományba vásárolt fűvel lógnak be a fesztiválra. Lángosoznak, söröznek, ismerkednek, koncerteket néznek, közben egymással is versengenek a pasikért. (Kritikánk itt olvasható).

A Free Entrynek a fesztivált elkapó hangulat és friss hangvétele mellett a különlegességét az adja, hogy

nemcsak helyszíne, de főszereplője is a Sziget.

Ez az első játékfilm ugyanis, amiben a fesztivál nemcsak epizódszerepet kapott, mint például az Egyetleneim című filmben. A rendező, Kerékgyártó Yvonne a Sziget pezsgéséhez igazította a forgatási módszerüket, direkt kis kamerákkal forgattak. A fesztiválozók gyakran elkezdtek a lányokkal beszélgetni, viccelődni a jelenetek forgatása közben, és a színészek gyakran a szigetlakókat is bevonták a jelenetekbe. Van pár olyan pillanat, ami a stábot is meglepte, ezeket, ha jól sikerültek, igyekeztek benne hagyni a filmben.

„A film fogadtatása meglepően pozitív volt” - mondta Pusztai Luca, a film főszereplője.  „Több év után ért be a sikere. Az például fantasztikus élmény, hogy többek között Texasig is elért. A Wiesbadeni filmfesztiválon pedig sokan ott voltunk a stábból is, és az egészet nagyon élveztük. Amerikában nagyon lelkes közönséggel találkoztunk, számukra is abszolút átjött a lázadás hangulat, amit szerettünk volna ábrázolni” - fűzte hozzá a rendező.

A főszereplőket a film elindította a színészi pályán: Pusztai Luca 17 éves volt, amikor a páréves forgatás előtt megkapta Betti szerepét. "Betti suta és naiv karakteréből a sutasága kevésbé jellemző rám, de a naiva karakterem változatlan. A film óta bőséges tapasztalat ért, így már az összetettebb szerepek megformálása könnyebb feladat lett" - mondta erről. A reakciók pozitívak voltak: "Akik látták a filmet, azok dícsérték a természetes játékomat, és szerethetőnek tartják a figurát, ami meg persze rohadt jól esik."

Pusztai Luca azóta lediplomázott angol szakon, és a Gór Nagy Mária-színitanodában is végzett. Most a Manifesztum Színház alkotóműhely tagja, a Bakelitben fut az Át a Rozsföldeken, amiben több női szerepet alakít, illetve Formanek Csabával próbálják a Kirke című darabot. Gyakran hívják castingokra: "utoljára Gesztesi Károly és Jeles András új filmjébe hivtak próbafelvételre egy szerepre. Mivel ezekre nem is jelentkeztem, gondolom a film alapján találtak rám".  

Barta Ági 'V'-t alakítja, aki elsőre egyszerű bajkeverőnek tűnik, de a problémás tinikhez hasonlóan összetettebb ennél. Ági a film bemutatója óta a Kaposvári Egyetem színészszakos hallgatója. Rendszeresen tűnik fel a Nemzeti Színház darabjaiban. Látható Weöres Sándor Psychéjében, a premier darabok közül pedig a Részegekben és a Csíksomlyói Passióban, de szerepelt Cristina Grosan Éjszakai festés című kisfilmjében, amit nemrég a Palm Springs-i Filmfesztiválon vetítettek. "A Free Entry miatt sok castingra hívnak. Legtöbben a dekadens tinilány karaktere miatt keresnek, de ez nem zavar, huszonévesen még játszhat az ember ilyen szerepeket - ecsetelte Barta. - Egyetem után szeretnék majd egy társulathoz tartozni, de keresni fogom az alternatív alkotóközösségeket, munkákat, ahol más tempóban, más szempontok szerint tud alakulni egy próbafolyamat, mint ahogy a Free Entry is készült."

A film férfi főszereplője, Sándor Péter zenés-színész, aki az SZFE harmadéves diákjaként játszotta A helyes drogdílert, Wolfot. Azóta a Társasjáték című sorozatban, a Félvilág és a Ketten Párizs ellen című filmekben is láthattuk, a Madách Színházban pedig Enjolras szerepét játssza a Nyomorultakban. „A Free Entryben még nagyon zárt légkörben voltam, kicsit sötéten láttam a dolgokat az egyetemen. Azóta érzelmileg sokkal több mindent megtapasztaltam, amit színészként is tudok hasznosítani. A Free Entry az elsőfilmes műhelymunkám, bár én két-három napot forgattam csak, úgy érzem, a filmben sikerült megtalálni azt az irányt, amit a filmes jelenlétről gondoltam.”  

A rendező, Kerékgyártó Yvonne 2014-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Free Entry óta reklámokat készít, íróként dolgozik. Óraadó a MOME-n és a Filmalap Inkubátor nevű tehetségkutató programjában idén második alkalommal lesz mentor. „A Free Entry pozitív fogadtatása sok erőt adott a további munkáimhoz. Bízok abban, hogy egy jó stábbal bármit meg lehet alkotni. Ahogy a Free Entryt a Berlinale Script Station programjába vittük a befejezése előtt, úgy az új filmterveimet is igyekszem nemzetközi fórumokon fejleszteni, most ezeket a terveket kell elindítanom itthon is” - mondta a rendező, aki jelenleg egy Bath Of Blood munkacímű horrorfilmet fejleszt, amivel márciusban kijutott egy nemzetközi ko-produkciós marketre. A másik filmterve címe: Tíz lépés a boldogsághoz. Ez egy napjainkban játszódó apa-lánya történet, amiben inkább a humor dominál.

Bacskai Brigitta elsőéves volt az SZFE vágó szakán, amikor belecsöppent az utómunkába és mivel a vágás a forgatásokkal párhuzamosan zajlott, három évig dolgozott a filmen. Jelenleg Norvégiában tanul vágómester szakon, ahova a felvételihez a Free Entryt adta be referenciaként. A kétéves képzés alatt egy nagyjátékfilmet készítenek el, aminek már az előkészítése folyik. "Nagy lehetőség volt rögtön nagyjátékfilmmel indítani az iskolát. Yvonne-tól nagy bizalmat és szabadságot kaptam, ami sokban segítette a munkámat. Egy kísérletezgetős anyagról volt szó. Elengedtem minden előzetes felfogást a vágásról és csakis a felvett anyagban rejlő lehetőségekre koncentráltam." Azóta lediplomázott, dolgozott script supervisorként és tanított vágást a MET (korábban BKF) egyetem animáció tanszékén.

Különleges szakmai utat járt be Kastner Judit, aki gyártásvezetőként került a Free Entry stábjába, de az évek alatt producerré lépett elő. Ő tartotta kézben a produkciót, szervezte újra a stábot évről évre és tartotta fenn az együttműködést a Szigettel, a zenekarokkal, valamint Romwalter Judittal és Huszár Viktor Dénessel, a film ko-producereivel. „Yvonne-nal a rendhagyó forgatástól kezdve, az utómunkán át a film fesztiváloztatásáig és internetes forgalmazásáig mindent együtt csináltunk végig . Remélem a közeljövőben új közös projektbe tudunk kezdeni. A Free Entry hároméves készítése egy életre szóló iskolát jelentett gyártásvezetői és produceri szempontból is.” A film bemutatása óta saját boutique gyártócéget indított, ami elsősorban klipekkel és reklámokkal foglalkozik. Judit jelenleg két nagyjátékfilm fejlesztésén dolgozik Vandad Kashefi brit rendezővel.

A filmet nem folytatják, bár gondoltak arra, hogy a Free Entry folytatásaként a harmincas éveiben járó Betti és V elmehetnének mondjuk az angliai Glastonbury Festivalra pasizni, de aztán inkább elvetették az ötletet.  

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?