Idén sem dübörög túl hangosan a Sziget

2016.08.10. 10:13

Nem haladta meg az előírt határértéket a Sziget fesztivál zajszintje a kedd éjszakai hangpróbán, de ha a fesztivál miatt bármikor panasz érkezik, a szervezők azonnal a helyszínre rohannak méréseket végezni.

Szerdán a mínusz egyedik nappal elkezdődik a Sziget fesztivál, de a nyitás előtt Gerendai Károly egy igazságügyi szakértővel kivonult a Duna két partjára, hogy megmérjék, milyen erősen szűrődik át a hang a szigetről. A főszervező szerint Óbudán „kifejezetten jó volt a helyzet”, szinte semmit nem lehetett hallani, és a pesti, XIII. kerületi oldalon is sikerült alapvetően a határérték alatt maradniuk a próbán.

Az előírt határérték 23 óra után 55 decibel, előtte 65 decibel. Gerendai szerint az óbudai oldalon 45-50 közötti értékeket mértek, míg a pesti oldalon 55 körül volt a legrosszabb érték.

A színpadok hangerejét egyébként „a biztonság kedvéért” úgy halkították le, hogy a pesti oldalon is megbízhatóan 55 decibel alatt maradjon az érték, még a „kritikus ponton”, a közvetlenül a sziget melletti, XIII. kerületi Marina parti városrészen is.

A zajszintet Gerendai elmondása szerint a páratartalom is befolyásolja, de számításaik szerint, ha az időjárási körülmények nem változnak jelentősen, nem lesz gond a fesztivál hangerejével.

A mérésnek persze ezzel még nincs vége: a fesztivál szakemberei és az önkormányzatok a rendezvény ideje alatt folyamatosan ellenőrzik majd a zajszintet, és ha panasz érkezik valahonnan, oda külön kimennek mérni.

Ne maradjon le semmiről!