Sár nincs, de hideg van a Szigeten

2016.08.11. 16:00

A Sziget már tényleg akkora, mint egy kisebb magyar település, szóval nem árt előtte megtudni minden fontosat a működéséről és az újdonságairól. Ebben segítünk a Sziget nulladik, és egybn első telt házas napja előtt azzal, hogy összeszedtünk pár érdekes, fontos vagy meglepő infót, újdonságot, amikkel érdemes képbe kerülni.

Idén nem lehet fürdeni a Dunában

Igaz, nem is lesz olyan meleg, mint tavaly volt, a mínusz egyedik nap armageddonja után mostantól végig kellemes labdarúgóidőre lehet számítani, sok napsütéssel, de nem túl meleggel. Sőt, éjszakánként kifejezetten hideggel, úgyhogy zárt cipő, meleg pulóver mindenkinél legyen. A strandot egyébként nem emiatt zárták le, hanem a Duna magas vízállása miatt nem lehet fürödni a vízben: Sziget Beach ettől függetlenül van, chillezni lehet a parton, de a strandolásra alkalmas partszakasz most víz alatt van. A mínusz egyedik nap sárhelyzetét a nulladik napra szerencsére sikerült rendezni. 

Csikket a csikktartóba!

Összesen 600-an takarítanak a Szigeten a fesztiválozók után, de ez természetesen nem jelenti azt, hogy bátran dobáljuk el a szemetet, úgyis felszedik utánunk. A szelektív kukákban szétválogathatjuk a papírt, a fémet és a műanyagot, de az idei újdonság, hogy nem kell a cigicsikket sem a fűbe hajítani: elvileg lesznek saját fejlesztésű csikkgyűjtők, amik tulajdonképpen homokkal töltött bográcsok, a szervezők azt kérik, hogy lehetőség szerint ide dobjuk ki a csikkeket és ürítsük ki a mobil hamutálunkat - igaz, mi a mínusz egyedik napon egyetlen ilyet sem láttunk, de a rettentes időjárásban az életünkért kellett küzdeni. 

Olaszt az olaszoktól

A Sziget eredeti koncepciója az volt, hogy legyen külön olasz és francia kemping, mert ez a két nemzet nem annyira tud más nyelveket a sajátján kívül, ezért nagyon hasznos számukra a saját nyelvű recepció. Az évek során ezek önálló városrészekké fejlődtek, az olasz kempingben már színpad is van, olasz fellépőkkel, és olasz kajákkal, amik állítólag annyira autentikusak, hogy még az olasz Nutellát is olasz rendszámú autó szállította le nekik. Mindenestre állítólag már a hollandok is célzottan az olasz kempingbe költöznek be, mert ott a legjobb a kaja az egész fesztiválon - ezt már mi is teszteltük, és igazoljuk is: ha olaszt enne, menjen az olasz kempinghez. 

Még annál is Sokkal Fontosabb Ember lehet

A Sziget egyik magyarok által legsűrűbben látogatott része a Nagyszínpaddal szembeni VIP, de nem csak itt érezhetjük magunkat nagyon fontosnak. Van VIP-kemping is, előre felállított sátrakkal, Hello Woodos sajátos faépítményéivel (ún. górékkal) és úszómedencével, de akár bérelt motorcsónakkal, ún. VIP-boattal is jöhetünk a Szigetre: ha megengedjük, hogy mások is felszálljanak, akkor 5 ezer forintba kóstál egy jegy, ha csak egyedül szeretnénk ülni rajta, akkor 45 ezer forintért is kiérhetünk a Szigetre 10 perc alatt. A többi közlekedési lehetőséget ebben a cikkben szedtük össze. 

Belvárosi italárakra készüljön

A pia kb. annyiba kerül, mint a Belvárosban. 650 a korsó sör, ami öt deci és minden feles 1050 forint, kivéve néhány prémiumabb Rézangyal pálinkáa. Egy deci bor 400, de a prémium kategóriásak 550-be kerülnek. Van cider is, de négy deci abból 750 forint, ami elég húzós ahhoz képest, hogy a Balaton Soundon még egy sör áráért lehetett cidert inni. Egy Red Bull 690 forint, az üdítők pedig egységesen 450-470 forint környékén vannak. Itt a teljes árlista.

unnamed (1)

A koncerteken túl is van élet: nemzetközi stand-uposok, kockák, gémerek!

A magyar stand-uposok népszerűsége óta szinte minden fesztivál helyet szorít a humoristáknak, de a Sziget valószínűleg az első itthon, ahol végre külföldi fellépők is jönnek. A humoristák a Magic Mirror lépnek fel, minden nap egy-egy műsorral jelentkeznek főleg brit stand-uposok, de fellép a kanadai Wes Zaharuk is. Emellett komplett felnőtt játszóházat telepített ki a Sziget, aminek részeként lesz Darts-verseny, társasjátékozás nyereményekért, sőt, konkrétan még online játékokat is lehet nyomni, mint a Leaue of Legends vagy a Hearthstone. Aki valamivel klasszikusabb játékélményre vágyik, annak van külön póker-, illetve sakksátor.

A koncerteket otthon is nézheti

Idén is lehet otthonról, a melegben, kényelmesen koncertet nézni a Szigetről. A csütörtöki fellépők közül lesz streamje a Jake Buggnak, MØ-nek, Parov Stelarnak, a Punnany Massifnak és a Movitsnak is, pénteken a Bohemian Betyars, a holland énekesnő, Kovacs és az Editors koncertje lesz látható. Szombaton, vasárnap és hétfőn valamivel szegényesebb a kínálat, előbbi esetében csak a Molotov fellépése lesz látható online, utóbbi esetében pedig csak a Boy, illetve David Guetta, aki csak három számra engedélyezte a streamet. Hétfőn Troyboi koncertje lesz látható. Az utolsó keddi nap már jóval mozgalmasabb, lesz élőben Parkway Drive, Bullet For My Valentine, FIDLAR és az úgynevezett end show Hardwellel, ami mindig extra szokott lenni. Nem a zene, hanem a látvány miatt. A koncerteket itt lehet nézni élőben, vagy a Sziget Facebook oldalán

Csütörtöki állapot: nincs már sár
Csütörtöki állapot: nincs már sár

Pár apró jó tanács még:

  • A Sziget saját applikációjának térképe sajnos elég használhatatlan, szóval érdemes szerezni egy klasszikus nyomtatott programfüzetet is.
  • Eső már nem lesz a Szigeten, de meleg ruha továbbra is erősen ajánlott. A sarat szerencsére sikerült megoldani a főbb közlekedési részeken és színpadoknál, de azért ne a legjobb cipőnket válasszuk a fesztiválra. 
  • A H-híd felől be lehet jönni taxival és biciklivel is, itt is van jegypénztár, és jóval kevesebben állnak sorban. Mindenesetre okulva a tavalyi Robbie Williamses közlekedési káoszból, a szervezők is azt tanácsolják, hogy mindenki induljon el időben a Rihannára, és lehetőleg tömegközlekedéssel. 
  • ÚJ formájú Luminárium debütál a Szigeten, szóval ha valaki már 10 évvel ezelőtt volt, és ezért idén már nem érdekli, az gondolja át még egyszer. 
  • Semmiképpen se a bejárat utáni első konténerben töltse fel a fesztiválkártyáját. Ide áll be mindenki, ahogy beérkezik a fesztiválra, pedig nem kell 50-100 méternél többet sétálni bármilyen irányba, hogy lehessen találni másik feltöltőpontot, ahol kevesebben várnak a sorukra, különben így fog járni:
Sorbanállás bent

Ne maradjon le semmiről!