Ezt a hangot hallottuk a legtöbbször 2015-ben

DSC2363
2016.08.13. 10:20

MØ kétségkívül a legsikeresebb mai dán popsztár: hangját leginkább a Lean Onból vagy az idei Major Lazer-slágerből, a Cold Waterből szokás ismerni, pedig a saját dalaival is egyre népszerűbb. Az energikus szigetes fellépése (a koncertről itt írtunk) után kérdeztük meg, miért késik az új lemeze, miben áll a punksága, és ugyanúgy szereti-e Diplo slágereit, mint a saját dalait.

Karen Marie Ørstedet három éve még egy punkos szellemiségű, különutas elektropop énekesnőként harangozta be a popsajtó, azóta viszont világslágerekben énekel, legutóbb például Justin Bieberrel együtt.

A MØ művésznéven éneklő, egy nap híján 28 éves dán énekesnőt ugyanis elég hamar felfedezték azok a mainstream producerek is, akik valami egyedi énekhangot kerestek. Hallható MØ énekhangja Avicii-lemezen, énekelt Iggy Azalea-slágerben, és különösen gyümölcsöző a kapcsolata Diplóval, akivel többször is dolgozott már együtt.

Sőt, az eddigi legnagyobb dobását is Diplónak köszönheti, hiszen a tavalyi nyár agyonüthetetlen slágere, a Lean On volt az, ami tényleg világszerte ismertté tette MØ-t, idén pedig jött a folytatás, a Cold Water is.

Időközben pedig az is kiderült MØ-ről, hogy tévedés őt Grimesszal vagy Robynnal egy lapon említeni, hiszen náluk jóval közelebb áll a mai mainstream pophoz. Mind a két éve megjelent első albuma (No Mythologies to Follow), mind az azóta készült számai inkább egy Charli XCX-t idéző énekesnőt mutatnak, aki szintén hasonló utat járt be: független háttér, vagány, punkos/gótos image, miközben a zenéje tökéletesen passzol a mai főáramba.

Ettől még MØ nagyszerű előadó, aki élőben elképesztő energiával veszi le a lábáról a közönséget: gyakran le is megy a nézők közé, stage divingol, és egy percig sem alibizik a színpadon. És egyébként sem látszik rajta semmilyen sztárallűr, a szigetes koncertje után is természetes és közvetlen ember benyomását keltve beszélt arról, mennyire szívesen lép fel Budapesten:

Most lépek fel másodszor a Szigeten, és volt egy klubkoncertem is, tehát még csak harmadszor járok itt, pedig valamiért azt hittem, hogy még többször voltam. Mindháromszor remek volt itt játszani, tényleg odaadó és ragaszkodó a közönség, azt éreztetik az emberrel, hogy örülnek neki, ezért még jobban meg akarok felelni az elvárásoknak.

Ezek szerint újra jössz majd?

Mindenképpen. Eredetileg még az ősszel szerettem volna, de az már valószínűleg nem jön össze, tavaszra viszont be van tervezve. A Szigetet szeretem, de amikor azon a hajón léptem fel itt, azt is imádtam.

Lehet ám, hogy most már nem férne be a közönséged az A38 Hajóra.

Nem bánnám, ha nagyobb helyen játszhatnék, mindig ez a cél, hogy minél többen jöhessenek.

A Cold Water nagy siker világszerte, épp vezeti a brit listát is, ilyenkor ugyanúgy örülsz, mintha a saját számod lenne?

Abszolút! Imádom a Major Lazert, majdhogynem zenei családtagnak érzem őket, és nagyon büszke vagyok, hogy én is szerepelek ebben a dalban. Még mindig alig akarom elhinni, hogy Diplo dalaiban énekelhetek, pedig elég rendszeresen dolgozunk együtt. És tényleg úgy indult, hogy egy interjúban azt mondtam, a Major Lazerrel dolgoznék legszívesebben, ami aztán eljutott Diplóhoz.

És mi a helyzet a te második albumoddal? Nem mostanában kellene megjelennie?

Hát a dalokat már kiválasztottam, de még egy kicsit dolgoznom kell rajtuk, és ezt eléggé megnehezíti a sok turnézás nyáron. Valamivel tehát hosszabbra nyúlt a folyamat a tervezettnél, de remélhetőleg még az idén megjelenik. Legalábbis a terv még mindig ez.

Volt olyan lemez, amit mostanában hallottál és nagy hatással volt rád?

Nagyon szeretem Rihanna új lemezét (mi itt írtunk róla), hallhatóan személyesebb, mint a korábbiak, és jobban be is volt vonva a dalszerzésbe. Chance The Rapper is fantasztikus (erről meg itt) De őszinte leszek, elég kevés új lemezt hallottam az utóbbi időben, mert amikor a saját albumodon dolgozol, nem akarod, hogy túl sok más dolog befolyásoljon.

Tényleg érzel rokonságot a többi skandináv előadóval, vagy csak külföldön vesznek automatikusan egy kalap alá velük?

Nagyon sok jó zene jön Dániából, Svédországból, Norvégiából, biztos van valami az ivóvízben errefelé. Értem azt is, hogy miért láthatnak bennünket hasonlónak, de én nem nagyon szoktam gondolkodni ezen.

Te magad viszont gyakran vagy kritikus a dán társadalommal szemben, mondván, a jóléttől elkényelmesednek.

Na, ez igaz. Mondják, hogy a skandináv országokban a legboldogabbak az emberek, nincsenek megélhetési problémáik, működik a szociális háló, és emiatt több idő jut a hobbijukra is, ami önmagában tök jó dolog. Viszont mint minden jóban, ebben is van valami rossz: az emberek hozzászoknak ahhoz, hogy mindent készen kapnak, és ettől tényleg kicsit eltunyulnak. Ugyanakkor elég nehéz időket élünk világszerte, és ez nálunk sincs másként, szóval a helyzet most változóban van.

Punkzenekarban kezdtél zenélni, van ennek még bármi nyoma a mai éneden?

Leginkább az, hogy ebben a közegben töltöttem vagy tíz évet, szinte a teljes fiatalságomat. Erre nehéz válaszolni, hiszen itt lettem azzá, aki most is vagyok. Valódi nevelést kaptam itt, és örökre a részem marad. Nem tudom, hogy zenében van-e még értelme megkülönböztetni, hogy ez punk, ez meg nem az, de a személyiségemre nagy hatással volt az a szcéna.

Ha már a punkról beszélünk, a napokban azt írtad Twitteren, hogy Patti Smith az univerzum királynője.

De hát nem az? Aznap lépett fel Koppenhágában, egészen hihetetlen élmény volt látni! Annyi energiát és reményt adott élőben, igazi női példakép mindenkinek. 

Találkoztál már az M.O nevű brit lánytrió tagjaival? Egy interjúban kiakadtak, hogy folyton összekeverik őket veled.

Nem találkoztam még velük, de a nevüket ismerem, és persze, hogy hülye helyzet, hogy majdnem úgy hívják őket, mint engem. A kiadóm egyszer tévedésből pezsgőt is küldött nekik, pedig nekem szánták. De sok sikert kívánok nekik, biztos nagyon kedves lányok.

Két születésnapi torta is van itt az öltöződben, ünnepelni fogsz?

Még csak két nap múlva lesz születésnapom, de most kaptam mindkettőt ajándékba. Mondjuk aznap pont Dél-Koreába fogok repülni, úgyhogy el is veszik a születésnapom, de egyszer ezt is ki kell próbálni, nem igaz?

Ne maradjon le semmiről!