Idegesítő volt látni, hogy nem akarja elkezdeni

2016.08.15. 18:43 Módosítva: 2016.08.15. 18:53

Gerendai Károllyal, a Sziget főszervezőjével beszélgettünk az idei fesztiválról, a rendezvény jövőjéről. Bár nem akartunk róla beszélni, de azért körbejártuk, hogy mekkora zajterhelést jelent a Sziget. Szó volt a sokat vitatott nem közönségjegyes beléptetési rendszerről és persze az egymillió dolláros Rihanna-koncetről is, amiről többek között azt mondta: „Ha már így alakult, hogy késve kezdte, akkor legalább adott volna egy átütő show-t”.

Rihanna magával is kitolt

Megszokott, hogy egy Rihanna méretű név csak egy órás műsorrra szerződik egy fesztiválon. Azonban ilyenkor a szervezők elkezdenek vele alkudni arról, hogy ők mennyit szeretnének és mik ennek a feltételei, mondta el Gerendai a fesztivál mínusz egyedik napján tartott botrányosan rossz, de azért 1 millió dollárba (cirka 250 millió forintba) kerülő koncertről az Index kérdésére. A fesztivál főszervezője szerint azért is volt meglepő, hogy Rihanna félórát késett, mert az ilyen sztárok általában jobban odateszik magukat, ha új térségekben lépnek fel.

Itt az volt a baj, hogy a Rihannáról tudtuk, hogy 90 percet is ki tud tölteni a programjából. Elég idegesítő volt látni, hogy nem akarja elkezdeni

– mesélte Gerendai, aki azt is elmondta, hogy a karibi énekesnő stábja is csak várta, hogy színpadra lépjen, de jelezték, ha magától nem jön, akkor nincs mit tenni. A Sziget ötletgazdája szerint azért is volt ostoba Rihanna lépése, mert a közösségi médiában hamar eljut a rajongóihoz, hogy mennyire nem érdekelte a saját koncertje és közössége, ezzel pedig lejáratta magát.

Sok tényező játszott közre a lassú beléptetésnél

Az idei mínusz egyedik napot azért is szívesen elfelejtenék a szervezők, mert a nem közönségjegyes (sajtó, szakmai, művész, vendég, VIP stb.) emberek beléptetésével is gondok voltak: míg a mezei fesztiválozók simán, néhány perces procedúra alatt bejutottak, addig a másik helyen 1-2 órát kellett sorban állni. Gerendai elmondta, hogy a megváltozott beléptetési rendszernél a közönség igényeit jól felmérték, a másik oldalon készültek elég kapacitással.

A szervező szerint nemcsak pultból és ügyintézőből volt kevés, de az is gondot okozott, hogy sokan egyszerre több jegyet akartak beváltani. Voltak olyanok is, akik kollégáik jegyét is beváltották volna, de ezt most már csak személyesen lehet megtenni. Azt is kiemelte, hogy csak 1 nap volt probléma a beléptetéssel, máskor 5-10 perc alatt áteshetett mindenki a check-inen.

Ahogy minden évben, úgy idén is vannak, akik a főváros zajterhelése miatt kritizálják a fesztivált. Gerendai most is elmondta, hogy arra törekednek, hogy a koncertek ne legyenek zavaróak a lakosoknak, de olyan soha nem lesz, hogy ne lehetne hallani valamennyit.

A Szigetnek már nem a fellépőkben kell másnak lennie

Gerendai azt is elmondta, hogy nagyjából már minden fesztivál ugyanazokból a fellépőkből válogat. Éppen ezért a Sziget egyediségét nem abban kell keresniük, hogy milyen koncertek lesznek, hanem hogy hangulatában, programkínálatában milyen egyedi stílust tudnak belőni.

Az Index kérdésére elmondta, hogy a réteg fesztiváloknak leáldozott, tehát csak rock-fesztivált nagyon költséges rendezni. A Szigeten sem azért tűnt el a rocknak szentelt színpad, mert ők így döntöttek, hanem egyszerűen azért, mert nem mentek oda az emberek. Ennek kapcsán elmondta, hogy a közönség már évek óta mindig az első 5-ben kéri a Red Hot Chilli Pepperst a kívánságlistán. A rockbandával idén is sokáig egyeztettek, de végül nem tudtak dűlőre jutni.

Most egy olyan időszak jön, ami engem személy szerint kevésbé ambicionál, mert engem jobban érdekelt, amikor építkezni lehetett” 

– mondta el Gerendai a fesztivál jövője kapcsán, most úgy érzi, hogy a Sziget már nem fog tovább növekedni, a finomhangolás korszaka jön. Jövőre viszont valami különlegeset szeretnének, mert jubileumi év jön, 2017-ben lesz a 25. Sziget Fesztivál.