Emléktáblát kap a Ramones dobosa Budapesten

2016.08.15. 17:04

Szeptembertől emléktábla jelöli majd Erdélyi Tamásnak, a rocktörténelem legnagyobb hatású magyarjának szülőházát a Bajcsy-Zsilinszky úton. Ez lesz az első köztéri Ramones-emlékhely egész Európában.

A Toldi mozi melletti kapualj (Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.) elé hirdetett meg hétfő délre sajtótájékoztatót az V. kerületi önkormányzat, és a meghirdetett időpontban fel is vonult Belváros-Lipótváros Ramones-pólós polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter, aztán a fideszes országgyűlési képviselő, Nyitrai Zsolt, és harmadikként Pálinkás Szűts Róbert, "a nyolcvanas évek undergroundjának újságíró túlélője", akit egyszer már rabosítottak is az emléktábla miatt.

Pálinkás ugyanis 2014 decemberében úgy gondolta, a maga módján megemlékezik a ház legnevesebb szülöttjéről, és filctollal megjelölte az épületet - mindezt akkor, amikor egy kormányellenes tüntetés miatt hemzsegett a rendőröktől a belváros, és egyből le is kapcsolták a renitenskedő Pálinkást, aki ellen rongálás vétsége miatt indult eljárás.

Az ügyészség azonban bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, a hevenyészett emléktáblát pedig mosószeres vizes ronggyal eltávolították. Pálinkás viszont nem nyugodott, és egy immár legális emlékhelyért kezdett kampányolni, tavaly tavasszal például még úgy nézett ki, hogy szobor lesz majd a ház előtt.

Csakhogy közben tőle függetlenül Nyitrai Zsolt is mozgolódni kezdett az ügyben, és végül sikerült megnyerni hozzá a kerületi önkormányzatot is. És miután valamennyi szál összeért, most hivatalosan is bejelentették: szeptemberben felavatják majd a Tommy Ramone-emlékhelyet a ház bejárata mellett.

Magáról az emléktábláról csak annyit sikerült megtudnom, hogy nem szokványos márványtábla lesz, hanem egy 3D-nyomtatással elkészülő dombormű, melyen még jelenleg is dolgoznak, és az első Ramones-lemez ikonikus borítóját ábrázolja majd.

Erdélyi Tamás (1949-2014)

Magyar zsidó családba született Budapesten, a szülei bujkálással vészelték át a háborút, 56-ban pedig elhagyták az országot. New Yorkban telepedtek le, és Tamás ott ismerkedett meg a Ramones későbbi gitárosával, Johnnyval. Eredetileg csak a menedzserük lett volna, de végül ő lett Tommy Ramone néven az együttes dobosa, és ő játszott a klasszikusnak tekintett felállásban, az első három Ramones-albumon. Dalszerzőként is aktív volt: ő írta az I Wanna Be Your Boyfriend című számot, és a Blitzkrieg Bop nagy részét is.

A Ramones a maga idejében inkább kultikus, mint népszerű zenekar volt, mégis a rocktörténelem egyik legnagyobb hatású együttese lett, melynek első felállásából ma már senki sem él. A stílusteremtő punkzenekart 2011-ben a Rock and Roll Hall of Fame-be is beiktatták, ahol máig Erdélyi Tamás az egyetlen magyarországi születésű zenész. Erdélyi többször is járt itthon a rendszerváltás után, és 2014-ben, 65 éves korában halt meg rákban New Yorkban, utolsóként a Ramones klasszikus felállásából.

A jelenlévő fideszes politikusoktól megkérdeztem, van-e kedvenc Ramones-számuk - Nyitrai a Havana Affairt mondta, a magát egykori Felszab téri punkként jellemző Szentgyörgyvölgyinek pedig nincs, viszont megvan még valahol a gimnáziumi tolltartója, amely össze volt firkálva Ramones, Sex Pistols, Toy Dolls és VHK feliratokkal. 

Mindhárom megszólaló bízik abban, hogy mivel Európában még sehol sincs ilyen köztéri Ramones-emlékhely, ez majd amolyan zarándokhely lesz a Ramones-rajongóknak. Pálinkás Szűts fel is hozta példaként New York legtöbbször ellopott utcatábláját, a Joey Ramone Place-t jelölő feliratot, de a párhuzam abból a szempontból sántít, hogy egy domborművet igen nehéz ellopni.

Még azt is megtudtuk, hogy mivel az akkor hétéves Erdélyi Tamás 1956-ban hagyta el az országot, az emléktábla még az 56-os emlékévhez is kapcsolódik. A többi pedig majd szeptemberben kiderül, egyelőre Pálinkás krétával jelölte meg a helyet, ahol rövidesen az emléktábla lesz majd.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?