Bejutottunk oda, ahova még a VIP-et sem engedik be

2016.08.16. 17:26
Hol öltözött Rihanna? Hol zuhanyzott Prince? Mivel fizet David Guetta az étteremben? Kádár Tamás vezetett körbe minket a Sziget backstage-ében.

Eljött a Sziget Fesztivál utolsó napja is: ezen a napon sikerült összehoznunk, hogy végre beengedtek minket a Sziget nagyszínpadának backstage-be, ahol Kádár Tamás, a Sziget ügyvezető igazgatójával beszélgettünk a fesztivál backstage-ében, ahol a fellépők és kíséretük töltik idejüket a koncertjeik előtt, közben és után.  Kaptunk sztorit többek között Martin Garrix tavalyi pizzapartijáról, valamint David Guetta étkezési szokásairól is, de megnézhettük Rihanna és Prince fürdőszobáját is. 

A backstage a Nagyszínpad mögött
A backstage a Nagyszínpad mögött

Minden zenekar kap egy bébiszittert, aki a zenészeket kíséri a reptértől a szállodáig, majd ki a fesztiválra, és onnan vissza. Ők egyeztetik le az interjúkat és a közös fotózkodásokat, valamint őt továbbítják például a törülköző- és egyéb zenekari igényeket is - mi két éve a Korn bébiszitterét követtük egy napig, arról itt olvashat 

Az Index, Hardwell turnémenedzserével egyeztetve, megnézhette a keddi end show hangulatfelelősének nagyon otthonosan berendezett és sok-sok nasival felszerelt öltözőjét is, az ún. duplakonténert, ami meglepetés: két konténerből van összeillesztve, és a Sziget maga dekorálja ki, hogy egy ablaktalan, ám élhető szállodai szobára hasonlítson. Kádár elmondta, hogy a sztereotípiákkal ellentétben a zenekarok a koncertjeik után nem szokták szétbarmolni az öltözőjüket, viszont azért bespájzoló és a turnébuszra feltankoló zenészekről is mesélt.

A zenészek egyébként gyakran régi ismerősként köszöntik egymást a backstage-ben, nem szoktak balhézni sem egymással, bár mi még emlékszünk egy olyan esetre, amely során a Kosheen egyik ittas tagja és Iggy Pop basszerosa flakonnal hajigálta egymást, majd egymásnak is estek a színfalak mögött, de ez a 2002-es cikket már elnyelte a 404 mocsara. 

Megnézhettük még a zenekarok hatalmas turnébuszait, a sztárok mosdóját, az éppen az ebédjét fogyasztó Gerendai Károlyt, akivel tegnap csináltunk élő interjút a Facebook-on, illetve felmehettünk a nagyszínpadra vezető rámpára, majd onnan magára a nagyszínpadra, és annak kifutójára is.

Kádár abba is beavatott, hogy ahogy leszerel egy adott nap utolsó fellépője a színpadról, már pakolni is kezdenek a másnapi fellépők stábjai. Miután az éjszaka során az összes technikai eszköz felkerül a színpadra, másnap már csak a beállással kell foglalkozni. A hangpróbát minden nap a főfellépő kezdi, aztán jönnek a többiek, méghozzá fordított sorrendben, hogy az utolsóként beálló csapat már kezdhesse is a koncertet, azaz a keddi nap esetében már a négykor kezdődő Parkway Drive cucca állt teljesen bekészítve a színpadon. 

Ne maradjon le semmiről!