Megint a rendőrök vegzálják a Ricsét

2016.08.19. 15:31

A Kolozs megyei rendőrség vizsgálatot indított Nagy Feró és a Beatrice kolozsvári koncertje miatt. Az ok: a román média értelmezésében a XX. század című szám kedvező fényben tünteti fel Sztálint, Hitlert és az Iszlám Állam terrorszervezetet. Még mielőtt: nem a szövegével van baj (nehéz is lenne, a nóta valamikor a nyolcvanas években született, az IS előtt), hanem a dal alatt bejátszott archív videofelvételekkel, melyeken többek között Sztálin és Hitler is látható volt.

A kedden este, Kolozsváron tartott koncertről a román közszolgálati televízió is beszámolt, szerintük a Beatrice "vitatott és revizionista". A rendőrség szóvivője az Adevarul című napilapnak nyilatkozta, hogy az eljárás során egy ügyész és egy rendőr vizsgálja, hogy a koncerten elhangzottak kimerítik-e a fasiszta, rasszista, idegengyűlölő jelképek használatát, valamint háborús bűnösök emlékének ápolását tiltó, 2002/31-es számú sürgősségi kormányrendeletben megállapított bűncselekményeket.

Gergely Balázs, a Kolozsvári Magyar Napok főszervezője szerint a román köztévé

célzatos, egyoldalú tudósításban számolt be a keddi koncertről, és egyértelműen kifordították a szám üzenetét.

(Hallatlan, nem is értjük, hogyan fordulhat elő ilyesmi egy közszolgálati tévén.)

A román közszolgálati televízió tudósításában szerepelt egy koncertrészlet, amelyen Nagy Feró azt énekelte: "csak azért is lesz, Kolozsváros ismét magyar város lesz". Gergely Balázs szerint ez a szám el sem hangzott a kolozsvári koncerten, az egész ügyet a rendezvénnyel szembeni támadásként értékelte. A Kolozsvári Magyar Napokat hét éve szervezik meg, kezdetben a helyi önkormányzat fenntartásokkal kezelte, de később felkarolta, és mára Erdély egyik legnagyobb nyári fesztiváljává nőtte ki magát.