A zenészek kicsit szívnak, de mindenki másnak sokkal jobb lesz

2016.08.24. 11:06

A Guardian írja, hogy állítólag a Universal főnöke, a zeneipar egyik legbefolyásosabb emberének számító Lucian Grainge minden alkiadójuknak megtiltotta, hogy exkluzív szerződéseket kössenek olyan streamerekkel, mint az Apple, a Tidal vagy a Spotify. Grainge hétfőn kiküldött állítólagos levele nagyon komoly hatással lehet a jelenlegi zeneipari helyzetre, aminek köszönhetően a nagy nevű előadók valószínűleg komolyabb összegektől eshetnek el, cserébe a zenehallgatók kifejezetten jól járnak.

Az elmúlt években mindenkinek világossá vált, hogy az online streamerek nem a zeneipar ellenségei, hanem megfelelő alternatívát adnak az mp3-ak miatt meghalt lemezeladások helyett. A Spotify mellett feltűntek már hasonló szolgáltatások, mint a Deezer, a Google Music, de az Apple is egyre inkább ebbe az irányba tart, ahogy Jay-Z és társai által alapított Tidal is megpróbál komoly szeletet kihasítani a piacból. Szép lassan telítetté is válik a piac, így például az olyan új, egyelőre még nem piacvezető szereplők, mint a Tidal vagy az Apple jobb híján azzal próbálnak meg úgy fizetős feliratkozókat szerezni, hogy exkluzív sugárzási jogot vásárolnak a legmenőbb előadóktól. Ez sokszor csak pár hetes exkluzivitást jelent, mint Kanye West esetében, máskor pedig abszolút kizárólagosságot, ahogy például Beyoncé zenéi csak a Tidalen elérhető, vagy Frank Ocean, Taylor Swift és Chance The Rapper albumai, amiket hivatalosan csak az Apple-ön keresztül lehet hallgatni. Ez nyilvánvalóan a sima zenehallgatókkal kicseszés, hiszen senki sem fogja felmondani azért a Spotify-előfizetését vagy vesz még ennyiért két másikat, hogy meghallgathassa Frank Ocean új nagylemezét. Ahogy Bob Lefsetz iparági szakértő írja,

ezzel a zeneipar tett egy nagy kört, és visszatért arra az útra, ami az internet térhódításával majdnem a halálát okozta.

Ha a hír igaz, és a jövőben semmilyen Universal alá tartozó kiadó és előadó sem köthet exkluzív streaming szerződést, az komoly hatással lehet a többi labelre is. A Universal ugyanis az egyik legnagyobb ilyen cég, olyan alkiadókkal, mint az Interscope, Capitol, Def Jam, Motown, illetve előadók saját cégeivel kezdve Kanye Westtől Dr. Drén keresztül Eminemig. Arról nem is beszélve, hogy a legutóbbi év albuma Grammy mind az öt jelöltje universalos, és 2015 tíz legeladottabb albumából hét is hozzájuk tartozik. Ahogy a Guardian írja

38,5 százalékát az idén eladott albumoknak ilyen-olyan módon a Universal adja ki.

Bob Lefsetz odáig megy, hogy az amerikai kormánynak kartellezés gyanúja miatt ki kellene vizsgálni az Apple-t, amiért a háttérben mesterségesen akarják úgy megváltoztatni a zeneipart, hogy minden nagyobb előadót exkluzív szerződéssel kötnek egy konkrét streamerhez, ezzel megnövelve az előfizetők számát.

Ne maradjon le semmiről!