Meghalt a ska-legenda Prince Buster

2016.09.08. 23:44

Szerda reggel, 78 éves korában meghalt Cecil Bustamente Campbell – vagy ahogy a világ ismerte: Prince Buster. Az énekes-dalszerzővel stroke végzett egy dél-floridai kórházban; a halálhírt fia, Kareem Ali is megerősítette.

Campbell 1938-ban született Kingstonban. Fiatalkorában az olyan zenészekért rajongott, mint a ska, az amerikai rhythm 'n' blues, a rocksteady, az ötvenes évek rock 'n' rollja; Fats Domino, a Clovers, a Griffin Brothers. Campbell az ötvenes-hatvanas évek fordulóján elindította a saját sound systemjét, Voice of the People néven.

1961-ben jelent meg első kislemeze, a Little Honey / Luke Lane Shuffle. A sikerre azonban még várnia kellett. 1964-es kislemezét, az Al Caponét a britek csak három év késéssel fedezték föl maguknak. De ezzel megkezdődött a ska hetvenes évekbeli másodvirágzása, és ennek Prince Buster megkerülhetetlen alakja volt.

A Madness 1979-es kislemeze, a The Prince is Prince Buster életműve előtt tiszteleg. Hogy mekkora hatással volt rájuk a zenéje, azt jól mutatja, hogy a brit slágerlistákat letaroló One Step Beyond is egy Prince Buster-szám feldolgozása.

1998-ban Prince Buster ismét felkerült a slágerlistákra, amikor egy ősrégi slágerét, a Whine and Grine-t a Levi's felhasználta az egyik reklámjában. Három évvel később Jamaica neki ítélte az egyik legnagyobb állami kitüntetést, az Order of Distinctiont. Csak 2007-ben hagyott föl a zenéléssel.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport