A YouTube kénytelen lesz többet fizetni a zenéért

2016.09.15. 10:13

Az európai szerzői jogi törvények felülvizsgálata és szigorítása miatt a YouTube és a többi online videószolgáltató mélyebben a zsebébe kell, hogy nyúljon a jövőben, ha zeneszámokat tesznek közzé, írja a BBC. Nemcsak a szolgáltatókat, a kiadókat is érintik a szigorítások, kénytelenek lesznek például tételesen közölni az előadókkal, hogy mennyi pénzt kerestek a zeneszámok letöltéséből/online meghallgatásából.

A zeneipar elég régóta üti ezt a vasat, a YouTube szerintük közel nem fizet annyit a zeneszámok jogaiért, amennyit illene. Egy új javaslat szerint mostantól viszont nemcsak nekik, hanem a hírszolgáltatóknak és újságíróknak is jár pénz, ezt Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke terjesztette elő szerdán.

Azt akarom, hogy az újságírók, kiadók és írók is megkapják, ami nekik jár. Mindegy, hogy a tartalmat otthon, a nappalijukban, vagy egy stúdióban állították elő, hogy azt online vagy offline terjesztették elsődlegesen, és mindegy, hogy ők fénymásolták-e maguknak vagy egy honlapon tették elérhetővé.

Arról egyelőre nem tudni, hogyan akarják behajtatni a YouTube-on ezeket a szerzői díjakat. Hogy megértsük, mire gondol, nézzünk egy egyszerű példát: ha egy videós újságíró készít egy tartalmat, és az a YouTube-ra felkerül, akkor neki vagy a kiadójának a megtekintések után pénz jár.  

A zenészek oldaláról olyan nagy nevek, mint Lady Gaga vagy a Coldplay is aláírták azt a nyílt levelet, amiben magasabb jogdíjat kérnek az alkotásaikért, arra hivatkozva, hogy a YouTube és a hasonló szolgáltatók a zenészektől, dalszerzőktől és szövegíróktól vonják el a pénzt.

Ne maradjon le semmiről!