Rém kínos videóban derül ki, hogy az Egészséges Fejbőr énekese együttműködött a III/III-as alosztállyal

2016.09.23. 11:09

Az N1TV videója portrénak indul, de aztán Petrovity Zorán orra elé tesznek egy dokumentumot 1988-ból, melyről ő is elismeri, hogy az ő aláírása szerepel rajta. Csak éppen nem emlékszik rá. 

Az anyagot a Jobbik-közeli N1TV riportere, Kisberk Szabolcs készítette: a videóból az elején kiderül, a most nyilvánosságra került, egykori állambiztonsági dokumentumok szerint a skinhead zenekarként induló, de ma már nemzeti rockban utazó Egészséges Fejbőr énekeseként ismertté vált Petrovityot 1988-ban egy verekedés miatt hallgatták ki a rendőrök, mire az énekes egy kézzel írt önvallomásban számolt be az ügyről, együttműködést ígért és többeket is megnevezett a skinheadek közül.

Először csak a pályája kezdetéről és a meggyőződéses kommunista édesapjáról sztorizik, aztán fokozatosan terelődik a szó a bunyókra, és arra, hogy Petrovitynak miért nem voltak rendőrségi ügyei a balhéiból. Elmondja, hogy az édesapja révén kerülhetett katonaként a határőrséghez, ahová csak politikailag megbízható fiatalokat soroztak be.

Ekkor (a videón 17:20-nál) veszi elő Kisberk a papírt, és megkérdezi Petrovityot, emlékszik-e rá, mire a válasz: "Hát nem. De ez az én aláírásom." A jelenetet rendkívül kellemetlen nézni is: ahogy Petrovity szembesül azzal, hogy megnevezett benne másokat is ("Atyaúristen!" - mondja), azt viszont tagadja, hogy be lett volna szervezve.

Még akkor is, amikor a riporter megmutatja neki a róla készült jellemzést, amelyben azt írják, "operatív célra történő felhasználása lehetséges", miközben egy másik skinheadről szóló jellemzésben az áll, semennyire nem működött együtt a hatóságokkal.

Petrovity aztán azt mondja, biztos részeg volt, viszont később kiderül, az sem lehetett, hiszen ez már a bevonulása után született, arra viszont emlékszik, hogy biztosan nem jelentett senkiről. Igaz, később azt is mondja, szinte semmire nem emlékszik a kilencvenes évek első feléből az alkoholizmusa miatt.

A videóban megszólalnak egy másik akkori skinhead zenekar, az Oi-kor tagjai is, akiket Petrovity meg is nevezett a jelentésében, köztük az a Dudás András, aki börtönbüntetést is kapott a nyolcvanas években a kubai verekedés miatt, noha abban szerinte nem is vett részt.  Ők arra emlékeznek, hogy Petrovity a rendőr rokonságának köszönhetően megúszott balhékat, de a dokumentumok elolvasása után azt mondják, így utólag sok minden értelmet nyert. Egyikük azt mondja, nem is értette, hogyan úszhatták meg azt a verekedést, amely után Petrovity az említett vallomást tette. "Az a kérdés, hogy még mindig besúgó-e?" - teszi föl a kérdést később.

A YouTube-on egyébként Petrovity is kommenteli a videót, ahol azt írja, hamarosan videóüzenetben válaszol a "rágalomra", és jogi lépéseket is kilátásba helyez. 

Ne maradjon le semmiről!