1,7 milliárd forintot osztanak szét a zenészek és színészek között

2016.09.26. 15:04

A most lezárt jogdíjfelosztás eredményeként az  Előadóművészi Jogvédő Iroda Egyesület 1,7 milliárd forintnyi jogdíjat fizet a zenészeknek és színészeknek. Az összeget több mint 65 ezer művész között osztották el, derül ki az EJI közelményéből.

A jogdíjak felosztása során az EJI kilencvennél is több rádió és tévé hatmilliónál is több játszási adatát dolgozta fel. Ezek alapján 2015-ben 363 ezer különböző hangfelvétel került adásba, amelyek közt volt olyan is, amelyik négyezernél többször hangzott el. A tavalyi rádiós játszások alapján az EJI idén 1,4 milliárd forintot fizet ki, ez több mint tíz százalékos emelkedést jelent az egy évvel korábban kifizetett pénzekhez képest. Van olyan előadó is – bár a közlemény nem nevezi meg, de tippelni azért lehet –, akinek a jogdíja több mint 6 millió forintot tesz ki. A tíz legtöbbet kaszáló előadó egyébként összesen 44 milliónál is többet vehet fel.

Az EJI tavaly kísérleti jelleggel (tehát első alkalommal) a zenét használó éttermek és üzletek által fizetett háttérzenei jogdíjakat is felosztotta, idén pedig már hétszáznál is több étterem, bolt, benzinkút lejátszásait dolgozta fel, amelyek összesen közel 100 millió lejátszást szolgáltattak a vendégeiknek és vásárlóiknak 2015-ben. A 24 millió forintos háttérzenei jogdíjat 23 ezer előadó között osztották fel, egy-egy lejátszás jogdíja itt olyannyira elenyésző, hogy olykor még az egy forintot sem éri el.

A fentiek mellett felosztották a tévés ismétlési jogíjakat is: a tavalyi műsorismétlések után 290 millió forintot 8600 színész között, az átlagos jogdíj mértéke valamivel 34 ezer forint fölött van. A köztévé csatornái összesen 250 ezer perc terjedelemben ismételtek, ez nem kevesebb, mint 173 napnyi ismétlést jelent. Korábban mi is leírtuk, hogy az ismétlésekből élő, M3 nosztalgiacsatorna például jelentősen torzítja a piacot.

Az EJI még idén decemberben sort kerít az első szinkronjogdíj-felosztásra is, valamint szintén az év utolsó hónapjában kerül sor az ötven évnél idősebb felvételek után járó kiegészítő díjak kifizetésére is, ami lehetővé teszi, hogy a rádiók által már nem játszott, de hanghordozón és streamingszolgáltatáson még hozzáférhető felvételek előadóit is díjazzák.

Ne maradjon le semmiről!