Pár napra ismét elfesztiválosodik a Művészetek Palotája

2016.09.28. 17:02

A tavalyi, Budapesten megrendezett Womex sikerein felbuzdulva a Hangvető és a Café Budapest közös világzenei fesztivált szervez október 13. és 16. között. A Budapest Ritmo nevű rendezvényen 25 különböző ország fellépői adnak majd 28 koncertet.

A múlt ősszel megrendezett Womexhez hasonlóan a Ritmót is a Müpa, valamint a mellette felállított sátor fogadja majd be. A környező országok zenekarai mellett lesznek afrikai, ázsiai és dél-amerikai fellépők is, valamint kiemelt hangsúlyt kapnak a számi (őket a legtöbben lappként emlegetik, ám számukra megalázó az elnevezés) előadók is – fellép például Vassvik, aki egyszerre torokénekel és dobol, valamint lesz egy számi-roma együttzenélés is.

Káel Csaba, a CAFe Budapest vezetője, valamint a Müpa vezérigazgatója a Ritmo sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a tavaly októberi, idén már Santiago de Compostelában megrendezett világzenei expó után fogalmazódott meg bennük egyértelműen, hogy Közép-Európának is lehetne egy a Womexhez hasonló világzenei minifesztiválja.

Ahogy Weyer Balázs a Hangvető nevében már korábban is beszélt róla, a szervezők szeretnék, ha Budapest a világzenei élet központja lenne a régióban. "Budapest kiváló kapu lehetne Kelet-Európa és a Balkán felé is, és persze annak is nagyon örülnénk, ha Budapest egy világzenei fesztivállal lehetne ennek a térségnek a kapuja" – mondta tavalyi interjúnkban a szintén hangvetős Lelkes András is, aki a tavalyi Womex hétfős, nemzetközi zsűrijének magyar tagja volt.

A Ritmo nyitókoncertje a Bartók-életműre épül, és stílszerűen a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben szólalnak majd meg az erdélyi magyar, román, szerb és szlovák dallamok, illetve az ezekből merítkező Bartók-művek. A megnyitón fellép többek között a Söndörgő, a Buda Folk Band, a Vujicsics együttes és a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház.

Ezen felül három magyar vonatkozású ősbemutatót is hallhatunk majd:

  • Both Miklós a kétéves, ukrajnai gyűjtőútjának eredményeit mutatja majd be két ukrán falu tizenkét énekesével, akiknek a többsége még soha életében nem állt színpadon,
  • a Balogh Kálmán és Lukács Miklós alkotta Cimbalomduó azzal az egyiptomi Tarek Abdallah úd-mesterrel együtt áll színpadra, akivel épp a Womexen ismerkedtek meg,
  • Szalóki Ági pedig Pandzarisz Dinával és Lakatos Mónikával énekel majd moldvai csángó, szefárd zsidó és oláh cigány dalokat.

A négyszínpados fesztiválon fellép még többek között a finn Tuuletar, a koreai Duo Bud, a kolumbiai Meridian Brothers és a bosnyák sevdah-díva, Amira Medunjanin, továbbá visszatér az ausztriai Federspiel, akik a tavalyi Womexen már felléptek a Müpában, valamint férjével játszik majd a mauritániai desert blues legnagyobb sztárja, Noura Mint Seymali, akinek épp ebben a hónapban jött ki Arbina című albuma, amit a Vice (náluk volt a premier) mindjárt az év, sőt, az egész univerzum legjobb lemezeként ünnepelt.

A szervezők elmondták, hogy a színes programmal szeretnének ismét fesztiválhangulatot teremteni az egyébként karótnyelt és nyakkendős hangulatú Müpában. Ez a tavalyi Womexen egész jól sikerült, a beszámolónkban legalábbis arról írtunk, hogy az októberi időpont ellenére a világzenés buli kicsit tényleg olyan volt, mint a Sziget, csak itt HÉV helyett kettes villamossal jártunk koncerteket nézni, és még a sör is olcsóbb volt.

Weyer Balázs ráadásul az Indexnek azt is elmondta, hogy amíg a Womex egy kicsit mindig inkább a szakmának szól, addig a Ritmo tényleg a mezei látogatókra fókuszál majd, noha a háttérben ezúttal is komoly konferenciaprogram fog zajlani, amelyen többek közt Bartók és a világzene viszonyáról, a zene és a turizmus kapcsolatáról, Európa kulturális fővárosairól, valamint a zenei exportról beszélnek a különböző országokból érkező szakértők, angolul.

A Budapest Ritmo október 13-tól 16-ig, csütörtöktől vasárnapig tart majd a Müpában és a mellette felállított sátorban. Napijegyeket két-, illetve háromezer forintért lehet venni, a megnyitóra 3900 forint a legdrágább jegy, a háromnapos bérlet pedig hétezer forintba kerül. A Ritmo fellépőiről, programjairól és színpadairól a fesztivál honlapján lehet részletesen tájékozódni.

Ne maradjon le semmiről!