Egy volt állambiztonsági tiszt szerint nem volt besúgó az Egészséges Fejbőr énekese

2016.10.04. 10:29

Az ATV megtalálta az egyik volt III/III-as tisztet, aki annak idején részt vett Petrovity Zorán meghallgatásán. Ő azt mondja, csak szerették volna beszervezni a zenészt, de ez több okból sem sikerülhetett.

Pont két hete robbantotta a bombát az N1TV, amikor a szkinhedzenekarból nemzeti rockra váltó Egészséges Fejbőr énekeséről, Petrovity Zoránról azt állította, hogy együttműködött a III/III-as alosztállyal. Kisberk Szabolcs nemcsak őt szembesítette egy 1988-ból származó dokumentummal, de megszólaltatott három másik ősszkinhedet, akik már tényként kezelték, hogy Petrovity besúgó volt.

Petrovity Zorán
Petrovity Zorán

Az ATV viszont most azt állítja, megtalálta az egyik tisztet, aki csaknem harminc éve kihallgatta Petrovityot, aki pont Adyligetre került a riportban is emlegetett balhéja után határőrnek, ahol korábban a tiszt is dolgozott. Utóbbi tett egy próbát, hátha sikerül beszervezni egy prominens szkinhedet, akire „egy 40-50 kilós, rémült kis  fiatalemberként” emlékezett most vissza.

Az énekest azonban a katonai szolgálata ideje alatt csak a katonai elhárítás szervezhette volna be, ám nekik nem volt rá szükségük, ezért a beszervezéssel meg kellett volna várni a leszerelését – akkor viszont már itt volt a rendszerváltás.

A név nélkül nyilatkozó tiszt szerint egyébként tízből nyolc megkörnyékezett megkapta annak idején az együttműködő jelzőt, amivel Petrovityot is ellátták. Volt olyan ismert szkinhed zenész, aki Karády Katalin néven jelentett, és több ügynökük volt a Fradi és a Dózsa balhés szurkolói között is. Ráadásul még csak fenyegetni sem kellett őket, mert az így beszervezett informátornak kevés hasznát vették, és ezt így indokolja:

Nem véletlen, hogy annak idején nálunk működött legjobban a Gestapo.

Szóba került az N1TV-s riportban is megszólaló Oi-kor basszgitárosa, Zalavári „Zala” László is, aki a tiszt szerint is abba a kisebbségbe tartozott, amely ( Petrovittyal  szemben) csípőből elutasított bármilyen együttműködést, és még azzal sem sikerült megtörni, hogy a sertéstelepre osztották be büntetésből. 

A volt állambiztonsági tiszt azt is kommentálta, hogy mára komoly ellentétek vannak Petrovity és az oi-korosok között:  „Nekünk 28 évvel ezelőtt az volt a célunk, hogy bejutva ezekbe a körökbe megosszuk őket. Milyen érdekes, hogy ez a munka most ért be igazából.”  

Ne maradjon le semmiről!