Könyörgünk, hogy mutassanak már valami újat

Otherside-Romania-Neverending
2016.10.19. 18:02

November 16 és 19 között egy csomó új és nagyrészt ismeretlen zenekar lép majd fel Magyarországon, a Budapest Showcase Hub (BUSH) keretében. Az alapvetően regionális, feltörekvő, a jövő zenekarait bemutató esemény természetesen úgy a legizgalmasabb, ha minél jobban kihasználjuk a nyolceurós napijegyet, ennek viszont az a feltétele, hogy a kevésbé tájékozott zenerajongók is el tudnak igazodni a rengeteg fellépő között, ezért egy külön playlistben mutatjuk be az előadókat. A BUSH showcase fesztivál, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy rövid koncertekre készüljünk: egyik fellépő sem fog 40 percnél tovább játszani. Az összeállításban Somló Dániel zenei programfelelős volt a segítségünkre.

Összesen 27 produkciót hallgathatunk meg a négy különböző budapesti helyszínen (A38, GMK, Gödör Klub, Kuplung), a felkészüléshez és a cikk olvasásához indítsa el a cikk szélén látható Spotify-playlistet, ahol minden előadótól beválasztottunk egy-egy számot. Két fellépő hiányzik, az egyik egy magyar előadó, akiknek a kiléte csak később derül ki, a másik pedig az ukrán Sinoptik, akiknek egyszerűen nincs fent a zenéjük a streamingszolgáltatón. A programokért felelős Somló Dániel emelte ki az öt személyes kedvencét, amikről szerinte vétek lesz lemaradni novemberben.

Otherside (Románia), november 17, 22:40 @ Kuplung

"A félig elektronikus projekt mögött álló Victor Bourosu énekes-zongorista, dalszerző áll. Az utóbbi hónapokban körbe-körbe megy az első lemezük, a Neverending a Spotifyon. Zeneileg az első The Weeknd-lemez, illetve SOHN között helyezkedik el valahol, helyenként egy kis Justin Timberlake-coolsággal megfűszerezve. Mindez a szomszédos Romániából, ahol így is nehéz dönteni köztük és a szintén remek Golan között!!" - írta nekünk Dani az előadóról. 

BUSH 2016 Playlist

Ha szeretne felkészülni a novemberi rendezvényre, vagy csak új előadókat keres, akkor ezt az összeállítást kötelező lecsekkolni.

Bővebb infók a BUSH honlapján, illetve a nyitónap és a koncertek Facebook-eseményén.

Ugyan Románia könnyűzeneileg leginkább arról ismert, hogy még mindig rengeteg eurodance slágert írnak itteni producerek és zeneszerzők, de az Otherside pont erre cáfol rá a zenéjével. Soulos, elektronikus, befelé forduló R&B, ami indie R&B-ként kifejezetten népszerű volt az elmúlt években, mára pedig az olyan arcok, mint The Weeknd vagy Frank Ocean már rég sokkal ismertebbek, mint egy szimpla független előadó. Az énekes hangja egyébként nagyon hasonlít az Owl City mögött álló Adam Youngéra.

DENA (Bulgária), november 17, 23:20 @ Gödör Klub

Ő maga M.I.A. bolgár reinkarnációja

Nyugatabbra kifejezetten szeretik a posztszovjet/kelet-európai államokra jellemző kicsavart szocreál-luxy életérzést, amikor fiatalok egyszerre büszkék a szakadt, lemaradó szocialista hagyatékukra, miközben saját maguk is öniróniával állnak az egész témához. Elég megnézni MØ Kamikaze c. számához készült ukrajnai klipet, hogy értsük, mi tetszik annyira a nyugatiaknak a melegítőre vett kamu aranyláncokban, atlétákban és omladozó panelekben. A Berlinben feltűnt, de eredetileg bolgár DENA is pont ezért keltette fel annak idején a nemzetközi szaksajtó figyelmét, akik elég hamar Kelet-Európa M.I.A.-jaként kezdtek el rá hivatkozni teljes joggal.

Brunettes Shoot Blondes (Ukrajna),november 16, 21:00 @ A38 (11.16.)

A legpozitívabb hangulatú fellépő idén, ráadásul egyáltalán nem a tucat-mainstream fajtából. Nem hiába a kimagasló Youtube-siker! Persze a sok milliós nézettség a rendkívül ötletes videoklipnek is köszönhető.

A fene se gondolná, hogy Ukrajnában még vannak indie rock bandák, azt meg pláne nem, hogy ennyire eurokompatibilisek. A kijevi Brunettes Shoot Blondes két évvel ezelőtt a Knock Knock c. videójukkal robbantak be, amit 10 nap alatt 5 millióan néztek meg a Youtube-on, a Facebookon pedig 26 millió view mellett 800 ezer felhasználó osztotta meg. Nem véletlenül nyerték meg a 2015-ben a Berlin Music Video Awards legjobb koncepciónak járó díját. A zenekar szerepe különösen fontos a krími orosz agresszió óta, mert a nagysikerű klipjük hatására még az ukrán elnöki iroda is elismerte őket, aminek köszönhetően elsőként kaphatott Andrew Kovaliov frontember új, biometrikus útlevelet. Kovaliov szerint a klipjükkel megmutatták, hogy Ukrajna egy európai ország, és mindenkinek tenni kell érte, hogy ez így is maradjon.

I Wear Experiment (Észtország), november 18, 23:40 @ Kuplung

Észtország egyik legnagyobb zenei exportcikke, tele megaslágerekkel (például a BUSH-teaservideó zenéje), de van benne elegendő dark vonal is, hogy rétegzenének tituláljuk. Semmihez se hasonlítható zenei egyveleg.

Az I Wear Experimenttől - ahogy a nevükben is utalnak rá - nem áll távol a kísérletezgetés, de ez nem öncélúságban jelenik meg, hanem a posztrock hagyományok keverésében a filmzenei hatásokkal. Jelenleg a balti régió egyik legígéretesebb produkciójának számítanak, akikre már a nyugati sajtó is elkezdett figyelni, és olyan produkciókat említenek velük kapcsolatban, mint a Florence and the Machine, az M83 vagy Cocteau Twins.

Koala Voice (Szlovénia), november 18, 22:00 @ GMK 

Kis cukikák.

Ugyan Somló még olyan produkciókat emelt ki, mint a Sinoptik, a román Golan, illetve Brodkát és az Argo Valst, végül ötödik kedvencünk a szlovén Koala Voice lett, pusztán azért, mert őket már láttuk korábban a pozsonyi Waves fesztiválon. Szlovéniában a gimis bandák versenyét nyerték meg, azóta folyamatosan koncerteznek, de még mindig alig végezték el a középiskolát. Ugyan zeneileg nem annyira unikális, mint a többi fellépő, de annyi előnyük megvan, hogy a tinédzser energia, szenvtelenség és felszabadultság annyira elbűvölővé teszi a zenéjüket, hogy az ember a régi iskolai tornatermében érzi magát a farsangi sulibulin.

Ne maradjon le semmiről!