Popzene lett az újpesti zajokból

2016.10.27. 14:10

Hat éve készül Tövisházi Ambrus (Erik Sumo), és Hajós-Dévényi Kristóf (The Unbending Trees) közös zenekarának bemutatkozó albuma, de ha valaki egyáltalán nem tudta, hogy a The Gomb nevű projekt létezik, annak is érdemes meghallgatnia a Breaks (and Amends) című albumot. Tövisházit úgyis szeretjük a Stenken, készítettük vele interjút a Liza, a rókatündér filmzenéjéről, illetve egy podcast-interjúban elmondta nekünk, hogy miért nem érdekli, hogy a rádiók nem játsszák a számait.

A Breaks (and Amends) sem fog sűrű rotációba kerülni, mert egy zajosabb, melankolikusabb poplemez, amin Tövisházi és Hajós-D. angolul énekel még melankolikusabb dalszövegeket. De pont ezért jó: tipikus őszi lemez, amit fel lehet tenni, és el lehet merülni abban a furcsa, szürke és nyomasztó hangulatban, ami az elkövetkező hetekben ránk vár Magyarországon. Ez alatt az időjárásra gondolok, esküszöm.

Tövisházi elmondta nekünk, hogy 2010 után kezdett el "terápiás céllal" elborultabb és sötétebb dalötleteket írni, és rájött, hogy hiába próbálkozik, ezekből sosem lesznek olyan popdalok, amiket Péterfy Bori el tudna énekelni. Hajós-Dévényi Kristófot csak a zenéjéből ismerte, de ketten rengeteget agyaltak, és végül Tövisházi újpesti stúdiójában akkor fel is vették az album nagy részét. Tavaly aztán egy nagy levegővétellel befejezték, az éneket újra felvették.

A lemezt digitálisan lehet megvásárolni a Chi-Recordings honlapjáról október 28-tól, de meg lehet venni egy szuper limitált kiadású tarotkártyát is, amit egyrészt dedikált Hajós és Tövisházi, másrészt meg lesz rajta egy letöltőkód is. Ezt a kártyát postán küldik majd ki.

A lemezzel egy időben kiadnak egy ingyenes Kontakt formátumú virtuális hangszert, amelynek Gombulator a neve. A Gombulatort Tövisházi készítette Fodor Attilával, a Chi-Recordings vezetőjével, és itt lehet letölteni.

Ez a legrégebbi szintim, egy Yamaha PSR-15-ös hangjain alapul, de van egy kiszámíthatatlan-misztikus része is. 

A borítót az angol Howard Hardiman készítette.

Ne maradjon le semmiről!