El tudja dönteni? Igazi hangszer szól vagy sem?

2016.10.28. 21:51
Ön szereti, az igényes, tisztességes zenét, ami csak és kizárólag fából faragott hangszerekkel érhető el? Netalán él-hal a gépzenéért, ahova a természet be sem tudta tenni a lábát? Ami a legfontosabb: meg tudja a kettőt különböztetni egymástól?

A popzene egyik örök dilemmája, hogy csak szívvel-lélekkel lehet művelni, vagy tök jó helyettesítői ezeknek a gépek is: a szintetizátorok, a samplerek, a sequencerek, a dobgépek, és még megannyi más kütyü. Illetve dilemma a nagy túrót, egy jó szám akkor is jó szám lesz, ha kólásüvegen vagy köcsögdudán játssza el valaki. Vagy benyom egy gombot, elcsavar három potmétert, és úgy vartyog valami, hogy azt hisszük, éppen köcsögdudálnak.

Viszont Magyarországon, ahol a kommentelők nagyrésze minden cikk után azzal vág vissza bármire, hogy ez nem igényes zene, bezzeg a Steve Vai, nagyon nagy kultusza van annak, hogy a zenészek igenis játsszanak azon a hangszeren, ne csak gombokat nyomogassanak. Még az 1993-as, A show megy tovább című Skorpió-lemez is büszkén hirdette, hogy 

A zenekar a felvétel folyamán semmilyen computert, gépet nem használt.

de speciel CD-n nem volt büdös kiadni.

A lényeg az, hogy a popzenében - minden félében és fajtában - előfordulhat az, hogy valami igazinak tűnik, de mégsem az. Valami úgy hangzik, mintha vonós lenne, pedig valójában csak szintetizátor, valamiről azt hisszük, hogy egy komplett nagyzenekar, pedig csak hangmintáztak és manipuláltak valami mást. De ennek a fordítottja is lehet igaz: annyira műnek hangzik valami, hogy azt hisszük, robot játszik sci-fi-zongorán. Pedig nem.

És meg tudjuk ezt különböztetni? Meg tudjuk mondani, hogy amit hallunk, és esetleg évtizedek óta ismerünk, azt valójában nem úgy, nem is akkor, nem is mindig klasszikusnak számító hangszerekkel állították elő? Erre való ez a kvíz. Mert hogy a feladat nehezebb, mint gondolnánk.

Hogy bemutassuk, mégis mennyire kiválasztottunk 10 olyan dalt, amiben lehet, hogy szintik szólnak, de az is lehet, hogy igazi hangszerek: tessék eldönteni!

A kvíz kitöltése után mindenre megmondjuk a helyes választ. Jó bosszankodást!

A Led Zeppelin Kashmir című számában hallhatunk-e hangmintát?

Az Electric Light Orchestra: Mr. Blue Sky című számában hallhatunk-e hangmintát?

Peter Gabriel: Sledgehammer című számában hallhatunk-e valódi fuvolát?

A Depeche Mode: Everything Counts című számában a szintetizátor mellett hallhatunk-e más hangszert?

Az A-ha Living a Boy's Adventure Tale című számában igazi oboa hallható?

Enya Orinoco Flow című számában hallhatók-e igazi vonósok?

A Lightning Seeds Sugar Coated Iceberg című számában igazi fúvósokat hallunk-e?

Britney Spears Toxic című számában az alkotók foglalkoztattak-e valódi vonósokat?

Floating Points Peroration Six című számában hallhatók-e valódi vonósok?

Ten Walls Walking With Elephants című számában hallható-e valódi fúvóshang?

Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.

Ne maradjon le semmiről!