Nem létezőnek hitt képek kerültek elő a Nirvana budapesti koncertjéről

2016.11.25. 19:10

Két évvel az óriásit robbanó Nevermind megjelenése előtt Budapesten is játszott a Nirvana. Idáig abban a hitben élt mindenki, hogy a kaotikus koncertről egyetlen felvétel sem készült, csupán azt a képet lehetett ismerni, amelyiken a nyúzott Kurt Cobain a Gerbaud cukrászdában izzad éppen, ám 27 évvel a fellépés után egy fiókból több, korábban soha nem látott és publikált, fekete-fehér fotó is előkerült a buliról.

A Nirvana 1989. november 21-én játszott először és utoljára Budapesten, a Sub Pop kiadó egy másik zenekarával, a TAD-del a PeCsában, ahol az első albumuk, a Bleach számaival léptek fel. Ez volt az a buli, amelyiken Ganxsta Zolee (aki a magyar előzenekar, a Love dobosa volt ekkoriban) annyira jó állapotban volt, hogy mára semmilyen konkrét, használható emléke nem maradt az estéről.

A most előkerült képeket a Recorder.hu egyik olvasója, Fejér Zsuzsa ajánlotta fel a zenei magazinnak, aki nemcsak ott volt a koncerten, hanem végig is fotózta azt. Csak akkor jött rá, hogy mennyire értékes képek vannak a birtokában, amikor Nirvana-rajongó fodrásza (akinek emlékzenekara is van) felvilágosította arról, hogy micsoda ritkaság bármilyen dokumentum erről a buliról. Fejér Zsuzsa ezután felajánlotta a fotókat a Recordernek, akik aztán nekünk is megengedték, hogy a képek egyikét lehozzuk az újságban – a többiért a Recorder.hu cikkére tessenek kattintani!

nirvana 1989 11 21 pecsa 06
Fotó: Fejér Zsuzsa

A képek gazdája épp akkoriban vásárolt részletre egy fényképezőgépet magának, és hogy az ára valamelyest megtérüljön, megpróbált minél több koncerten fotózni, hogy a képeken túladva fedezhesse a gép árát. "Így jutottam el a Nirvana és a TAD koncertjére is, ami a plakát alapján érdekesnek ígérkezett. Aztán nem volt annyira az. Eleve kevés néző volt, talán max. 150 ember lehetett,

a Nirvana koncertje rövid volt, rosszul szólt, szám közben gyakran leálltak.

Arra emlékszem, hogy a Kurt Cobain elégedetlen volt, állandóan a gitárját piszkálta, egyszer le is ült, hogy behangolja" – mesélte Fejér a Recordernek. A képeket látva az is kiderül, hogy nem igaz, hogy Cobain azt a kinyúlt pulóvert viselte volna, amiben később befutott, sima favágóingben tolta le a koncertet.

Fontos megjegyezni, hogy a Nirvanában ekkor még nem Dave Grohl dobolt, hanem Chad Channing, akinek az apja (rádiós dj-ként) állítólag még Elvis Presleyt is ismerte. Krist Novoselic viszont már akkor is a zenekar tagja volt. Róla szintén egészen konkrét emlékei vannak a fotók készítőjének. "Kicsit úgy tűnt, hogy a Krist Novoselic basszusgitáros fogta össze a zenekart. A TAD koncertjére a Nirvana tagjai lejöttek a szellősen álló nézők közé. A TAD énekese próbált kommunikálni a közönséggel, de nem nagyon volt köztünk olyan, aki értette volna azokat az amerikai dolgokat, amikről kérdezgetett minket. Krist Novoselic válaszolgatott neki, de őt meg leintette, hogy ne amerikaiak válaszoljanak" – mesélte Fejér, aki szerint zeneileg nem igazán volt emlékezetes az este.

A Nirvana második nagylemeze, a Nevermind épp szeptemberben volt 25 éves, aminek apropóján nemcsak megemlékeztünk a zenekarról, hanem az albumhoz bandafotókat készítő vízalatti fotóssal (Kirk Weddle) is felvettük a kapcsolatot, aki szintén hozzájárult ahhoz, hogy lehozzuk a medencés képeit.

Ne maradjon le semmiről!