Elégették a milliárdos Sex Pistols-gyűjteményt

2016.11.27. 12:01

Nyilvánosan felgyújtotta és elégette szombaton Sex Pistols-gyűjteményét a Temzén Joe Corré, a punkrock zenekar elhunyt menedzserének, Malcolm McLarennek a fia tiltakozásul az ellen, hogy az anarchikus szubkultúrát múzeumok témájává teszik.

Múzeumok, galériák és könyvtárak emlékeznek meg a brit banda Anarchy in the UK című dalának negyven évvel ezelőtti születéséről, amely a punkok himnusszá vált. Corré attól tart, hogy ezzel intézményesítik a punkmozgalmat.

"Elfelejtik, hogy az emberek a 70-es években utálták a punk-rockereket, ők voltak az állam első számú ellenségei. Amikor kisgyerek voltam, felnőtt férfiak köptek az arcomba, ha punk-rockerként öltöztem fel. (...) A punk halott" - mondta Carré csütörtökön tartott londoni sajtótájékoztatóján, írja az MTI.

A sajtótájékoztatón beígérte, hogy tiltakozásul szombaton felgyújtja a legendás zenekarhoz kötődő gyűjteményét, amely szerinte legalább ötmillió fontot (1,8 milliárd forintot) ér. Szombaton beváltotta ígéretét.

Carré úgy véli, a punkkultúra megcsúfolása az, hogy megemlékezéseket tartanak Londonban az egykori ifjúsági mozgalom születésének negyvenedik évfordulója alkalmából.

A gyűjtemény egy teljes múzeumot meg töltött volna: többek között ritka felvételek, poszterek, egy Sex 430 logóval ellátott ajtókilincs, és Carré anyja, Vivienne Westwood dizájner által tervezett ruhák is voltak a tárgyak között.

Mindent megtartottam, de most mindent fel fogok gyújtani

- mondta Carré csütörtökön, majd felgyújtotta az egészet szombaton. Carré szerint apja is támogatná az égetést. Anyja ott volt egyébként mellette és beszédet is mondott.

A The Guardian című brit lapnak elmondta, egyszerűen csak az ünneplés ellen tiltakozik. Mindenki csak arról beszélne, minden milyen "menő" volt akkoriban, és azok, akik számára továbbra is fontos a punk eszme, elárulva éreznék magukat. "A konformitás korában élünk. Ezeknek a kacatoknak az elégetése azt jelzi, hogy ellenállunk neki" - mondta. Az, hogy a királynő is áldását adta a koncertekre, kiállításokra, filmekre és eszmecserékre, az a "legfélelmetesebb", amit Carré valaha hallott.

A Buckingham Palotában ugyanakkor nem tudnak arról, hogy II. Erzsébet hivatalosan támogatná a jubileumi ünnepségeket. Az NME magazinnak adott interjújában Carré kifejtette: "Nem azt mondom, hogy ehhez a királynőnek személyesen van köze. Ha róla beszélek, akkor az egész uralkodó osztályt értem alatta".

A Sex Pistols rendszeresen provokálta a brit királyi házat. 1977-ben kiadott God Save the Queen című dalukban azzal vádolták a királynőt, hogy fasiszta rezsimet vezet, és megkérdőjelezték emberségét.

A megemlékezés eseményeit 99 ezer fonttal (36 millió forinttal) támogatja a lottóeladásokból a Heritage Lottery Fund, amely elsősorban a kulturális örökséget pártoló projekteket támogat. A londoni polgármester is támogatásáról biztosította a megemlékezések szervezőit.

Bírálói Carré szemére vetik, hogy kamaszos, romboló dühvel keresi a feltűnést. Gyűjteményét inkább jótékony célra kellene eladnia, ahelyett hogy elégeti - fejtette ki John Lydon (Johnny Rotten), a Sex Pistols énekese. Corré nem zárkózott el teljesen az ötlettől. Az Ebayen eladásra kínálta a Sex Pistols egyik tesztlemezét. De mivel az ajánlatok nem érték el a kívánt egymillió fontot, "ízelítőként" a szombatra tervezett nagyszabású akciójából, a hét elején felgyújtotta a lemezt.