Januártól közkincsé válik a Happy Birthday

GettyImages-526667290
2016.12.15. 13:04

Az Európai Unióban, így Magyarországon is az utolsó szerző halálától számított 70 év után válik közkincsé egy szellemi mű, tehát az 1946-ban elhunyt alkotók munkái 2017. január egytől is ebbe a kategóriába esnek. Ennek részeként válik közkincsé például a Happy Birthday c. dalocska is, ami annyit jelent, hogy bárki számára szabadon felhasználhatóvá válik a mű. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy mostantól bárki szabadon használhatja a dalt filmjeihez, vagy mondjuk készíthet belőle zenés feldolgozást.

A Happy Birthday mellett közkincsé válnak még H.G. Wells író művei is, mint például a Világok harca vagy A láthatatlan ember is, azonban magyar fordítások esetében a magyar fordító halálától számított 70 évet kell figyelembe venni.

Hasonló a helyzet Moholy-Nagy László esetében is, a fotográfus, festő, ipari formatervező és kísérleti filmes eddigi munkái mind átesnek januártól a közkincs kategóriába. Vagyis jövő évtől már nem kell a szerző vagy örökösök engedélyét kérni ahhoz, hogy valaki ismét filmet készítsen mondjuk a Világok harcából.

A közkincsé válásról részletesebben az Artisjus közleményben számolt be, ami itt olvasható bővebben.

Ne maradjon le semmiről!