Retropornónál nem volt jobb idén

2017.01.01. 00:08

Nincs december szokásos év végi listák nélkül, ezért mi sem hagytuk ki az alkalmat, hogy összeszedjük a szerintünk tíz legjobb magyar zenei videót 2016-ból. Régi vágású pornóhangulat Barcelonából, útjukat kereső apácák és a legjobb magyar animációs videó 2016-ban. De vajon kié lett idén a legjobb?

10

10. DembugZ feat. Sena: Hold On

rendezte: Regős Ábel

A keleti-európai trash szexi kombinációja a videojátékokkal. Egy előre összeállított lány azt a feladatot kapja, hogy mentse meg a kiskutyát a szemét bohócoktól, akiket végül vízipisztollyal sikerül csak elüldözni. Az élőszereplős klipek videojátékosítása nem a leghálásabb feladat, de a DembugZ klipje tök ügyesen megoldja ezt a feladatot az izgalmas színvilágával, amiben remekül kiegészíti egymást a szürke, lepukkant környezet és a rengeteg mesterséges neon szín.

9. 40 Days: Wasted Decade

rendezte: Bukta Zsolt

Baromira szerettük a 40 Days idei EP-jén, amin a Wasted Decade egyébként is az egyik legjobb szám, és szerencsére sikerült hozzá egy tök egyszerű koncepcióra épülő, mégis hatásos videót forgatni.

8. The Biebers: Pont most

rendezte: Cibulya Nikol

Lassan kezd kicsit unalmas lenni a globális és hazai '80-as évek retró, de a Biebersnek sikerült úgy ellőnie a nagy neonnosztalgiával járó kötelező kliséket, hogy nem lett tőle bántóan izzadtságszagú a végeredmény. Mindezt úgy, hogy még a dalszöveg egyes részletei is nagyon szépen illeszkednek a képekhez, de a legjobb az egészben talán az, hogy a nagyon kiemelt neonfények mind valami magyar feliratot mutatnak, amitől egyszerre kicsit amerikai, és kicsit magyar a videó hangulata.

7

7. Ivan & The Parazol: F.É.S.Z.E.K.

rendezte: Damokos Attila

A Parazol első csak magyar nyelvű számokat tartalmazó EP-jéhez sikerült egy abszolút stílusba vágó, kicsit múltidéző klipet forgatni a kultikus Fészek Klub pincéjében. A klip itt egy kicsit enyhe kifejezés, mert a közel 16 perces videó simán elférne a zenés kisfilm kategóriában is. Arról nem is beszélve, hogy az egészet (!) egy beállításban forgatták végig, ami egy ilyen hosszú videó esetében külön bravúr.

6

6. Mïus feat. Kasia Kowalczyk: Strobe and Noise

rendezte: Varsics Péter

Az Oscarra is jelölt Eső előtt által inspirált videó már alapból az elektronikus zenében külön intézménynek számító Mixmag Youtube-csatornáján jelent meg, és valószínűleg nem véletlenül keltette fel a magazin érdeklődését sem a klip. A Strobe and Noise olyan ránézésre akár egy különálló sötét sci-fi film is lehetne, annyira ki van találva minden apró részlete a vörös és kék fények okos használatától a különböző maszkokon át egészen a történet lezárásáig.

5. Anton Vezuv: Far Camp Song

rendezte: Szabó Áron

3-5 perces videókban nem éppen a legkönnyebb elmesélni egy nagyon konkrét sztorit, de az Anton Vezuv francia újhullámos, noiros klipjében sikerül végigvinni egy romantikus kémsztorit. A Far Camp Songban a legjobb talán a látvány, hogy mennyire autentikus minden helyszín, díszlet és jelmez, illetve Makranczi Zalán ránézésre mennyire tökéletes (az a pajesz egyszerűen csodálatos!) kiégett detektív lehetne egy 30-40 évvel ezelőtti nyomozós filmben.

4

4. Csaknekedkislány: A Férfi-trilógia

rendezte: Fatér Ambrus

A Csaknekedkislány nagyot megy idén, hiszen a Tihany c. klipjük lett a Magyar Klipszemle fődíjasa. Azóta ugrottak egyet, és kihoztak egy komplett kliptrilógiát a háromszámos A Férfi Album című lemezükhöz. Mind a három videó egy-egy emberi helyzetben bemutatott állatra (nyúl, róka, farkas) koncentrál, és mesél egy átfogó történetet. Külön ki kell emelni, hogy díszlet és jelmezek tekintetében biztosan nem volt jobb magyar klip ennél 2016-ban.

11

3. Gustave Tiger: Thermidor

rendezte: Rusek

A Gustave Tiger klipjeit általában szeretni szoktuk, pedig láthatóan nem milliókból készülnek. A Thermidor pont ezért egy kisebb szintlépés a zenekarnak, de szerencsére kiderült, hogy az is jól áll nekik, ha egy pár fokkal komolyabban veszik a forgatást. Külön pluszpont jár a fantasztikus helyszínért és a laktáció gyakorlatának popkulturális feldolgozásáért.

2

2. Saverne: Hendrix

rendezte: Airplane

Azért az sokat elárul egy magyar videó minőségéről, ha még az amerikai Gizmodo vagy a Nerdist is ilyen szépeket ír róla, és az igazság tényleg az, hogy ennyire vagány, látványos, gyönyörűen rajzolt animációs klip már nagyon régen készült Magyarországon.

1. Pannonia Allstars Ska Orchestra feat. Riger János: Utca végén

rendezte: Horváth Viktor

Egyszer talán lesz olyan év, hogy Horváth Viktor valamelyik klipje nem lesz ott a kedvenceink között, de 2016 sem volt ilyen. A nagy sikerű Részeg c. videó után ismét a PASO-val és Riger Jánossal forgatott egy nagyon erős videót a pornózás árnyoldaláról Budapest és Barcelona partjainál. Mi már csak tényleg annyit kérünk, hogy adjon valaki nagyjátékfilmes főszerepet Riger Jánosnak!

Ne maradjon le semmiről!