A rekordhideg hétvégére is esett egy zenei fesztivál

madeinpecs.png
2017.01.08. 20:47

Jó ötlet vajon az év leghidegebb hétvégéjére időzíteni egy olyan fesztivált, amin nincsenek sztárzenekarok, és kis túlzással bárki felléphet? A Made In Pécs alapján feltétlenül.

Szombaton, január 7-én rendezték meg másodszorra az egynapos Made In Pécs fesztivált, melynek keretében reggel tíztől este tízig megállás nélkül tartottak a húsz-húszperces koncertek, hat belvárosi helyszínen. A fellépő zenekaroknak egyetlen komolyabb kritériumot kellett csak teljesíteniük: legyen közük Pécshez.

Ilyen alapon egy rendkívül erős fesztivál is összejöhetne, pécsi kötődésű fellépőkkel, a Kiscsillagtól, 30Y-tól kezdve a Halott Pénzig és a Punnany Massifig, ezeket a neveket azonban hiába keresték volna a rajongók a fellépők között, aminek elég egyszerű oka van: az egyébként is ingyenes koncerteket kis klubokban, sőt, kávézókban tartották, ezért az országosan népszerű előadók értelemszerűen kimaradtak. Néhány ismertebb nevet azért így is lehetett találni a műsorban, de őket jó érzékkel reggel 10-kor léptették fel a szervezők, így Takáts Esztert, a Psycho Mutantsot, a Junkie Jack Flasht és az akusztikus programmal rendelkező Rudán Joe-t. Ők is ugyanúgy húsz percet kaptak, mint a teljesen amatőr fellépők később. Ebből is látszik, hogy a Made In Pécs nem fesztivál abban az értelemben, amit a hasonló eseményektől megszokhattunk: nincs belépő ugye, de nincsenek szponzorok sem, nincs elviselhetetlen tömeg, a koncertek üdvözlendően rövidek (hány és hány olyan fesztiválkoncertet unatkoztunk már végig, amiből a fele is bőven elég lett volna?), és nem kell foglalkozni az időjárással sem.

Hiába volt Pécsen is jéghideg a szombat, mégis megteltek élettel a gyakran kihalt belvárosi utcák, és az egymásról pár perc sétára lévő helyszínek között sétálgatva ki lehetett bírni az időt, amíg az egyik fűtött helyiségtől a másikig jutottunk. Főleg, ha van a városban elég, emberek közé járó ismerősünk, akkor a legtöbbjükkel előbb-utóbb muszáj összefutnunk, és meginnunk egy sört, vagy az időre tekintettel inkább valami rövidet vagy forralt bort.

Az ilyen városi fesztiválokra jellemző, hogy szakmai, ún. showcase fesztiválok, mint amilyen a jövő héten rendezendő, groningeni Eurosonic vagy a híresebb austini SXSW, de a Made In Pécsnek nincsenek ilyen céljai. Mindössze egy jó napot szeretnének az év legelcseszettebb időszakában, amikor sokan egyébként ki sem mozdulnának otthonról, úgyhogy nincs minőségi kontroll vagy előzetes zsűrizés, minden ténylegesen működő zenekar vagy előadó felléphet, akinek van kötődése a városhoz.

Ez azt jelenti, hogy felléptek feldolgozásokat játszó vendéglátós zenekarok vagy kezdő együttesek ugyanúgy, mint mondjuk az esti műsorsáv messze legismertebb fellépője, a Mongooz And The Magnet. A koncertek mellett pedig még egyéb programok (például filmvetítések) is tettek róla, hogy minél kevesebben maradjanak otthon.

Vagyis a fesztivál leginkább a zenélésről és a buliról szól. Éppen ezért nem is ámítja magát a szervezők közül se senki, hogy majd tömegek kelnek útra Budapestről vagy az ország másik végéből legközelebb a Made In Pécs kedvéért, azt viszont szeretnék, ha valamiféle zenei-szakmai találkozó lenne idővel a fesztiválból, ahol kötöttségek nélkül gyűlnének össze zenészek és szakmabeliek egyaránt. És persze az se baj, ha esetleg így felfedeznek egy-két előadót a fellépők közül, de mondom, a cél nem feltétlenül ez.

Így aztán most is hívtak szakmabelieket a szervezők, és szerencsés esetben a szimultán zajló hat koncert közül pont a jót választják ahhoz, hogy el is csípjenek egy olyan előadót, ami izgalmas lehetett a számukra. Én például sajnálom, hogy lemaradtam olyan remek nevű előadók, mint a Büdös Vornyik, a Bajuszzsír vagy az Aszkalapok fellépéséről, de hát nem lehet mindig mindent.

Összesen egyébként is 109 fellépő volt - vajon melyik másik vidéki magyar város tudna még ennyi működő zenekart kiállítani (úgy, hogy a leghíresebb ugye nem is játszott)? Ez nyilván nem fog kiderülni olyan lelkes helyi szervezők nélkül, mint amilyen Pécsen a fesztivált elindító Gellai Gergő, de fontos az összetartó zenei színtér is - a tavalyi budapesti sajtótájékoztatón részt vettek a Punnany Massif és a Halott Pénz tagjai is, pedig ők ugye fel sem léptek.

Próbálkozott egyébként kicsi hasonló koncepcióval a fővárosban a Budapest Essentials fesztivál is, bár az már csak a város méretei miatt sem lehetett ilyen hangulatos, mint a Made In Pécs volt immár másodszor. Ez a fesztivál pont egy Pécs-méretű városnak ideális, és érdekes lenne, ha mondjuk más, nagyobb egyetemi közösséggel rendelkező városunk is próbálkozna ilyesmivel.

Hiányérzetünk maximum amiatt lehetett, hogy az idei műsorfüzetből (feltehetőleg terjedelmi okokból) kimaradtak a zenekarok jellemzései - nemcsak a választást könnyítette volna meg egy rövid leírás, de így elmaradtak az olyan gyöngyszeme is, mint a kedvencem tavalyról: “A Virrasztók egy koncept-zenekar, amely a magyar népzene alapjain, a dark-goth-industrial metal formanyelvén fogalmaz meg érzéseket, gondolatokat a halál témakörében.”

Ne maradjon le semmiről!