Nem fogják elhinni, kik lépnek fel Trump beiktatásán

2017.01.14. 21:03

Na nem azért, mert akkora sztárok lennének. Épp ellenkezőleg. Még az utolsó pillanatban is akadt, aki gyorsan visszamondta a fellépését, és elnézést kért a rajongóitól, amiért hibás döntésével fájdalmat okozott nekik.

A megválasztott amerikai elnök beiktatási ceremóniáján fellépni hatalmas dicsőség. Tudta ezt Michael Jackson, Barbra Streisand és Elton John is, amikor felléptek Bill Clinton első gáláján, és tudta a Destiny’s Child vagy Ricky Martin (George W. Bush vendégei), ahogy Aretha Franklin, Beyoncé és Kelly Clarkson is (Obama bulipartnerei).

Vagy legalábbis hatalmas dicsőség volt mindaddig, amíg Amerika új elnökét nem Donald Trumpnak hívták. Korábban már megírtuk, hogy Trump végső elkeseredésében szinte hálóval próbálja összefogdosni az A-listás sztárokat, mert eddig egyetlen komolyabb előadó sem volt hajlandó a nevét adni a ceremóniához. És most, pár nappal a január 19-i, nem túl meglepő módon „Make America Great Again!” című gála előtt a helyzet lényegében változatlan.

A legtöbb lap már lehozta az elvileg végleges fellépőlistát, amikor a nevek közül még a legnagyobbnak számító, Grammy-díjas gospel-énekes, a legkomolyabb színházi díjjal, a Tonyval kitüntetett musicalsztár, Jennifer Holliday mégis visszamondta a fellépését. Holliday hosszú évek óta a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösség támogatója, épp ezért a rajongói nagy része mélyen megdöbbent és felháborodott, amikor igent mondott az LMBT embereket finoman szólva nem tisztelő Trump meghívására.

Holliday tehát visszakozott, mer – mint egy nyílt levélben megírta –, „hibásan ítélte meg” a helyzetet, amikor igent mondott a felkérésre, mivel „nem volt eléggé tájékozott azokban az ügyekben, amelyek minden amerikait érintenek ezekben a kritikus időkben”. „Nem is dönthetek máshogy, mint hogy kiállok az LMBT közösség mellett, és világosan kijelentem, nem fogok fellépni az üdvözlő koncerten, sem más beiktatási ceremónián” – írta, megszólítva az LMBT embereket: „Tudnotok kell, hogy értelek benneteket és átérzem a fájdalmatokat.”

A koncerten a himnuszt a tizenhat éves Jackie Evancho, az America's Got Talent tehetségkutató második helyezettje fogja énekelni. Evancho testvére, Juliet egyébként szintén az LMBT közösség tagja, Jacob néven született, és jelenleg azért pereskedik, hogy iskolájában használhassa a női vécét. Evancho ennek ellenére nem vonta vissza a fellépését, és testvére is kiállt érte: „Jackie az országunkért fog énekelni, és nagy megtiszteltetés számára, hogy ilyen sok ember előtt léphet fel. Szerintem ennyiről van szó” – mondta Juliet a CBS-nek.

Evancho mellett a gálán a leghíresebb fellépő a jelen állás szerint a 3 Doors Down nevű rockegyüttes. Fellép rajtuk kívül egy Toby Keith nevű countryzenész, a The Piano Guys nevű, leginkább a Youtube-on tevékenykedő csapat, akik népszerű popdalokat gyúrnak egybe klasszikus zenével, Lee Greenwood, aki 1984 óta haknizik egyetlen említésre méltó produkciójával, a God Bless The USA című hazafias műdallal, és egy másik countryegyüttes, a The Frontmen Of Country. Egyelőre ennyi zenész jelenléte tűnik biztosnak; rajtuk kívül jelen lesz még Angelina Jolie édesapja, az Oscar-díjas színész, Jon Voight is.

A beiktatási ceremóniát ugyanakkor nem csak zenészek bírálják. A tizenhatszor újraválasztott demokrata párti képviselő, John Lewis például kijelentette: három évtizede minden beiktatáson részt vett, de Trumpéra nem fog elmenni, mert nem tartja legitimnek az elnököt. „Úgy gondolom, az oroszok működtek közre, hogy ezt az embert megválasszák. Egyúttal segítettek tönkretenni Hillary Clinton elnökjelölt kampányát” – mondta az MTI beszámolója szerint.

Trump erre a Twitteren rohant ki Lewis ellen: „John Lewisnak több időt kéne fordítania arra, hogy helyrehozza a választókerületét, amely rettenetes állapotban van és szétesik (nem is beszélve arról, mennyire megfertőzte a bűn), ahelyett, hogy hamisan vádaskodik a választás eredménye kapcsán. Csak a duma, duma, duma – semmi cselekvés és eredmény. Szánalmas!”

Ne maradjon le semmiről!