Paul McCartney visszaperelné saját Beatles-dalai jogait

2017.01.19. 13:18

Szerdán reggel Paul McCartney pert indított a Sony/ATV ellen számos Beatles-sláger jogaiért, írja a New York Times. McCartney az 1976-os amerikai szerzői jogi törvényre hivatkozva indította az eljárást, ami kimondja, hogy bizonyos idő elteltével a szerzői és szomszédos jogok a kiadótól visszaszállnak az eredeti alkotókra. A 41 évvel ezelőtt lefektetett rendelkezésekre egyre több zenész hivatkozik mostanában, és szerzi vissza alkotásai jogait a kiadóktól.

A manhattani körzeti bíróságon beadott keresetben McCartney részletesen kifejti, hogy az elmúlt kilenc évben milyen lépéseket tett szellemi tulajdona visszaszerzésére. Az érintett dalok között ott van a Love Me Do, az I Want To Hold Your Hand és az All You Need Is Love is, amiket John Lenonnanl közösen írtak. McCartney ügyvédjei azt remélik, a jogok 2018 októberében visszaszállnak a zenészre, és a Sony/ATV nem fog akadályokat gördíteni az eljárás elé.

Ez persze nem valószínű, ahogy az tavaly is látszott: akkor a Duran Duran zenekar perelt ugyanilyen alapon, de vesztett a kiadóval szemben, mivel a brit törvények értelmében a jogok visszaszállása nem értelmezhető az USA területére sem. Az amerikai törvények szerint a szellemi tulajdon és a szerzői jog elidegeníthetetlen, azokat egy szerződéssel nem lehet örökre másra átruházni.

McCartney és Lennon 1962-től kezdve több kiadói szerződést is aláírt Nagy-Britanniában, a Sony/ATV pedig ezekre hivatkozva utasította el McCartney eddigi kéréseit a jogok felszabadításáról. A kiadó szerint a pernek semmi értelme, és mélységes csalódottságukat fejezték ki miatta. A jogok visszaszállása egy nagyon erős ütőkártya a zenészek kezében, akik így a jól jövedelmező slágereket újabb szerződéssel értékesíthetik - Prince sok szerzeményének jogai halála előtt nem sokkal szálltak volna vissza a szerzőre, de inkább hosszabbított a Warnerrel, persze megfelelő fizetség ellenében.

A Beatles-dalok jogai a zenei piac egyik legjobban jövedelmező termékeinek számítanak. Michael Jackson 1985-ben vásárolta meg a jogokat, majd 1995-ben hozta létre a Sony/ATV-vegyesvállalatot, aminek csak ezeknek a kezelése volt a feladata. A Sony tavaly 750 millió dollárért vásárolta ki Jackson részét a cégből, szóval nem kevés pénzről van szó a McCartney-perben sem.

Ne maradjon le semmiről!