A magyar zene bevette Hollandiát

Beszámoló a 2017-es Eurosonic fesztiválról

2017.01.20. 23:51

A múlt évhez hasonlóan idén is elmentünk a groningeni Eurosonic fesztiválra, ahol minden év januárjában összegyűlik az európai zeneipar, hogy megvitassa a piac helyzetét, miközben a kontinens országainak feltörekvő produkciói lépnek fel a legkisebb lemezboltból a legnagyobb színházteremig. Tíz fontos tapasztalat az európai könnyűzene legnagyobb showcase-éről.

1. Nem csak nálunk bántóan egysíkú a popzene

Évek óta azon megy a panaszkodás, hogy a könnyűzene még mindig szenved az angolszász vízfejűségtől, és hiába akad egyre több példa arra, hogy Nagy-Britanniától keletre mennyi klassz előadó bukkan fel az internetnek köszönhetően, az idei felhozatal még mindig bővelkedik tucatkategóriás produkciókban. Kicsit szomorú látni, hogy rengeteg tőlünk nyugatabbra fekvő országban gondolják azt, hogy az a minőségi, trendi, kurrens popzene, ha csinos férfiak újra feltalálják maguknak a Bastille-t, az Imagine Dragonst vagy a Foalst.

2. A hiphop szinte nem létezik ebben a világban

Miközben a nemzetközi könnyűzenében Kanye West, Kendrick Lamar vagy éppen Drake ma már akkora szupersztárok, mint a '70-es évek rockzenekarai, a Eurosonic rapzenei felhozatala több, mint elkeserítő. A neten pár random szó beírásával több izgalmas előadót lehet kikotorni, mint amit a holland könnyűzene egy évtized alatt képes előállítani. A kizárólag holland előadókat felvonultató utolsó estén sajnos pont belefutottunk Jonna Fraser koncertjébe, ami színvonalában alig különbözött egy előválogatóról kipottyant x-faktoros lottósorsolásos fellépésétől.

3. A semmiből idepottyanva semmi értelme az egésznek

Elég fontos tanulság minden magyar zenésznek, hogy egy Eurosonichoz hasonló eseményre kizárólag akkor érdemes elmenni, ha az együttes és a menedzsment túl tud látni azon a terven, hogy majd játsszunk egy jót, aztán rommá szívjuk magunkat a coffee shop előtt. Több száz koncert megy le pár nap alatt Groningenben, és egy feltörekvő magyar zenekar papíron pont annyira izgalmas, mint egy macedón, egy román vagy egy portugál.

Ezért is állati fontos, hogy az itt fellépő együttesek menedzsmentje a fesztivál előtt kapcsolatba lépjen minden promoterrel, booking agenttel és újságíróval, hogy a zenekara ne csak random járókelőknek játsszon, hanem akadjon olyan szakmabeli is a közönségben, aki esetleg később előrelépést vagy koncertlehetőséget tud adni a produkciónak. A delegációs adatbázisnak hála pedig bárkinek meg lehet szerezni az elérhetőségét delegáltként, és ha az ember elég rámenős, szinte bármelyik fontos zeneipari szereplővel le lehet beszélni egy találkozót.

4. A Bohemian Betyars egész népszerű Hollandiában

A miskolci zenekar az MTVA Nagyszínpad nevű versenyének győzteseként érkezett Hollandiába, de szó sem volt arról, hogy a közmédia feleslegesen küldte ki őket. A folkpunk zenekar koncertjére konkrétan nem lehetett bejutni, az utcán még bőven állt a tömeg, amikor a fellépés vége felé jártak már. Ez nem véletlen, ugyanis a zenekar meglehetősen aktívan turnézik Európában, ráadásul a tagok a feladatokat egymás között felosztva abszolút profi módon mozognak a nemzetközi piacon.

5. Kifejezetten jól fogadták a magyar küldöttséget

Talán csak a belgák és a portugálok kihelyezett fogadása volt annyira népszerű, mint a magyaroké, ami annak is köszönhető, hogy sikerült HOTS néven egy ernyő alá tenni a magyar popzene exportra szánt részét a Cseh Tamás Programon keresztül. A kissé feszengős, szalámis szendvicses állófogadást leszámítva elég jól sikerült a HOTS debütálása, amit a jövőben más hasonló eseményekre is visznek, hogy a nemzetközi könnyűzenei szakma hosszú távon képbe tudjon kerülni azokkal a produkciókkal és szervezésekkel, amik a hazai popzenét érintik. Ráadásul ez a kezdeményezés megy tovább később a tallinni Tallinn Music Weekre és a ljubljanai MENT-re is.

Három magyar zenekar a nemzetközi siker kapujában

6. Még mindig képtelenség feldolgozni azt a tényt, hogy a hollandoknál a sztenderd söradag két deci

Most lépjünk túl azon, hogy mi mennyire drága, nyugaton vagyunk, nyilván a mi kis észak-balkáni udvarunkból a másfél eurós öngyújtó is maga a rablás. Ettől még érthetetlen, hogy a hollandok mi a fenéért ragaszkodnak a kétdecis kiszereléshez, ha az ember, a magyar ember sört kér. Úgy meg pláne érthetetlen az egész, hogy amikor az egyik helyen majomként mutogattuk, hogy nagyobb poharat szeretnénk, akkor egyetlen opcióként egy kétliteres kancsót ajánlottak. Ébredj, Hollandia!

7. A brexit miatt egyre komolyabb változások jöhetnek a piacon

Egyelőre még nagyon képlékeny, hogy milyen hatással lesz az iparágra a brexit, de az már érzékelhető, hogy egyre erőteljesebb az a folyamat, ami függetlenítené kicsit Európa kontinentális zenepiacát a brittől és az amerikaitól. A Eurosonichoz hasonló események pont ezért is nagyon hasznosak, mert itt a nyugatitól elmaradottabb popkultúrájú országok képviselői sokkal nagyobb lehetőséget kapnak arra, hogy a brexit miatt borítékolható drágulás és adminisztratív problémák miatt erősebben nyisson a piac más országok előadóira is.

8. Tökéletes szervezés

Innen Magyarországról szinte felfoghatatlannak tűnik, hogy egy olyan rendezvény, amire négyezer embert regisztrálnak, több száz fellépő van és Európa minden szegletéről érkeznek emberek, ennyire problémamentesen szervezzenek le. Hiába áll a tömeg akár az utcáig, a regisztrálás még ilyenkor sem hosszabb pár percnél, miközben más magyar fesztiválokon a szakmai jegyek kiadása tradicionálisan hajtépéssel jár a nyitónapon. Az már tényleg csak bónusz, hogy a jegyünkhöz kapott kis chipet pénzzel is fel lehet tölteni, amivel aztán bárhol fizethetünk.

Youngr, Friday 13.01 at 3FM Stage *#ESNS17 *Bart Heemskerk

Eurosonic Noorderslag (@eurosonicnoorderslag) által közzétett fénykép,

9. Groningen, a holland Pécs

Rengetegszer eszünkbe jutott kint, hogy egy tökéletes világban Groningen magyar megfelelője Pécs lehetne. Körülbelül 30 ezer diák tanul ebben a közel 200 ezres lakosú városban, ami méretre egyáltalán nem tűnik nagynak, mégis annyi benne az élet, mint egy kisebb Budapestben. Csak a főutcán több a lemezbolt, mint nálunk az egész országban, a Eurosonic főhadiszállásának számító Oosterport nevű épülethez hasonló konferenciaközpontunk egyáltalán nincs, és azt is elképesztően jó látni, hogy több ezer szakember mellett a helyiek is örömmel mennek el olyan zenekarok koncertjére, amit nem is ismernek. A tavaly először megrendezett BUSH egyszer talán majd pont ilyen lehet, vagy ha felszívja magát a Made In Pécs.

10. Felfedezni egy rakás izgalmas zenekart

Nyilván bőven akadnak gyengébb produkciók is, de egy igazi zenebuzinak tényleg hatalmas élmény, hogy olyan piacokról láthat előadókat, amik alapvetően nem igazán tudnak bekerülni a nemzetközi híráramlatba. Tessék csak megnézni ezt az 575 (!!!) számos playlistet, hogy az is tudjon válogatni, aki esetleg idén lemaradt az eseményről, de tudni akarja, hogy Európa országaiban kiket tartanak a legmenőbbnek.

Ne maradjon le semmiről!