Peren kívül megegyezett Kanye West és Presser Gábor

2017.03.24. 11:53 Módosítva: 2017.03.24. 11:57

Sikerült megegyeznie egymással peren kívül Kanye Westnek és Presser Gábornak a rapper 2013-as száma miatt. Mint korábban mi is írtuk: a New Slaves című dalban West az Omega Gyöngyhajú lányából használt fel hangmintát. A Page Six értesülései szerint a bíróság elé került ügy végére most pont került, miután az amerikai rapper peren kívül megegyezett a magyar zenésszel.  Mindez két nappal azelőtt történt, hogy Westnek tanúskodnia kellett volna a bíróság előtt. Részleteket egyelőre nem tudni.

A hírek szerint Presser 2,5 millió dollárt követelt Westtől, miután a rapper kerek 85 másodpercet használt fel a zenéjéből, ami kicsit több, mint a dal egyharmada. Presser azután követelt átszámítva 717 millió forintot, hogy félmillió példányt adtak el a Yeezus nagylemezből, amin a New Slaves is szerepelt az album egyik slágereként. Ehhez képest Presser mindössze 700 dollárt kapott jogdíjként.

Presser nagyon korán jelezte Westnek 2013-ban, hogy oldják meg a problémát, a Page Six szerint két napot adott a rappernek, aki közben épp hatalmas promóciós kampányra készült az új lemeze miatt. Presser végül várt egy hetet, hátha sikerül megegyezni, de csak 10 ezer dollárt kapott előlegként, amit saját bevallása szerint soha nem vett fel. Mivel West a szerző engedélye nélkül használta fel a Gyöngyhajú lányt, a rapper törvénytelenséget követett el.  Az ügyben kerestük Presser Gábort is, aki azonban egyáltalán nem akart nyilatkozni lapunknak.

Az MTI-nek ugyanakkor elmondta: nagyon örül, hogy vége van az ügynek, ám a zárt megállapodás miatt sem ő, sem az ügyvédei nem nyilatkozhatnak.

Az ügy évekkel ezelőtt kezdődött, amikor Kanye West engedélyt kért Pressertől a Gyöngyhajú lány felhasználásához. Presser beleegyezett, de csak szerződés ellenében. A TMZ által megszerzett dokumentumokban is szerepelt az a 10 ezer dollár előleg, amit Presser végül nem vett fel, ezért is lehet az, hogy a később a rapper ellen indított perben több mint 700 millió forintot követelt. Később Presser azt is elmondta, hogy szerinte West direkt kiszúrásból próbálta meg átrakni a tárgyalás helyszínét Los Angelesbe, ami a magyar zeneszerzőnek nyilván megbonyolítaná az utazást.

Ne maradjon le semmiről!