Spórolja meg a sorban állást a Volton

2017.06.27. 08:22

Kedden kezdődik az idén 25 éves soproni Volt Fesztivál, ahol első magyarországi koncertjét adja a magyarok egyik kedvencének számító Linkin Park. Emiatt talán olyanok is eljutnak a rendezvényre, akik eddig kihagyták, úgyhogy egy cikkben összeszedtük a legfontosabb információkat. 

Személyi igazolvány nélkül el ne induljon Sopronba

Tavaly debütált az új beléptetési rendszer, ami abban segít, hogy minden karszalagot csak azonosított személy vehessen át.

Tehát akinél nincs igazolvány, az nem tudja átvenni a karszalagját.

Bár a rendszer némileg lassítja a bejutást, tavalyhoz képest már elég gördülékenyen megy – a Linkin Park miatti nagyobb érdeklődés miatt azonban érdemes korábban érkezni. A biztonsági őrök hétfőn elég lelkiismeretesen vizsgálták a csomagokat, még a bőröndöket is ki kellett forgatni, nehogy valami illetéktelen kerüljön be a fesztiválra. 

Enni, inni nem annyira olcsó

A fesztivál line-upja a 25 év alattiak ízléséhez van igazítva, de az árak egyáltalán nem.

Igaz, az alkoholos italok még így is olcsóbbak, mint a Balaton Soundon vagy a Szigeten. Ez azt jelenti, hogy fél liter sörért 520 forintot kell kifizetni, bizonyos pultoknál Soproni IPA is elérhető csapolva, ami 580 forintba kerül. Szintén 520 forintért mérnek 4 deci Strongbow cidert, amiből a dobozos változat 640 forintba kerül. Ugyanennyiért adják a Soproni Démont, illetve Strongbow-ból is lehet kapni dobozosat. Ezenkívül alkoholmentes vonalon van az ízesített Soproni 420 forintért. 

A fröccs egy fokkal drágább: a palackozott félliteres fröccsöt 890 forintért árulják, de van, ahol a házmester 1110 forintért kapható. Az olcsóbb bornak 450 forint decije, de van egy teljes udvar, ahol több pincészet kínálatából lehet válogatni. A drágább borokat 600 forintos deciáron lehet megvenni.

A röviditalok legnagyobb része ugyanannyiba kerül, 1050-ért adnak 4 centet a vodkából és az Unicumból is. A 4 decis koktélok közül a legolcsóbb a vodka-szóda, amiért 1370 forintot kérnek el, a rumos kóla 1510, a vodka-energiaital pedig 1810 forintba kerül.

Ami az ételeket illeti: 1000-1200 forint alatt egy nagyobb termetű ember nehezen lakik jól. Egy hot dog 780 forintba kerül, a pizzaszelet 750 forint, a gírosz pitában kereken egy ezres, gírosztálat pedig 2400 forintos áron láttunk. Ezenkívül egészen sok food truck van elszórva a fesztivál területén, itt jellemzően 1200 forint felett kezdődnek a burgerek, illetve a fesztiválokon megszokott egyéb kaják. Ami még feltűnő volt, hogy a kajás helyek környékén viszonylag kevés asztal található, ami hétfőn még nem okozott igazán komoly problémát, de keddtől valószínűleg gyakoribb látvány lesz a jobb híján a fűben kézműves burgert falatozó fesztiválozó. 

Ami kifejezetten jó, hogy a fesztiválon belül van egy kisebb Aldi, illetve Rossmann is, ami életmentő tud lenni, ha valami fontos esetleg otthon maradt. Van még egy cipőbolt is, bármikor beszerezhető egy pár virágmintás gumicsizma, de ha elszakadt a papucs, ahelyett is lehet másikat kapni 2-3 ezer forintért. A fesztiválosított cipőbolt tetején természetesen egy bár van, ahol vásárlás után még vodkás jégkását is adnak.

Csak ne kelljen sorban állni

A fesztivál továbbra is készpénzmentes, csak Festipay kártyával vagy paypassos MasterCarddal lehet fizetni.

Idén olyan opció is van, hogy a látogató előre megrendeli a Festipay kártyát, amit rögtön a karszalaggal át is vehet,

hogy ne kelljen még egyszer beállni egy másik sorba.

Szintén a sorban állást elkerülendő a Festipay kártyát össze lehet vonni a fesztivál telefonos applikációjával. Ez több okból is előnyös. Egyrészt folyamatosan lehet figyelni a költéseket, másrészt ezen keresztül pénzt is tehetünk a Festipay kártyára a bankkártyánkról, hogy tényleg ne kelljen a festipayes bódéknál sorban állni.

A fizetéskor érdemes figyelni, ugyanis a tavaly debütált borravalós rendszer továbbra is működik. Mielőtt az ember fizetne, egy képernyőn lehet kiválasztani, hogy szeretnénk-e borravalót adni, és ha igen, akkor mennyit. A terminál 0 és 20 százalék között kínálja fel az opciókat. Ha valaki nem nézi meg jobban, és csak a legnagyobb, (középső) lehetőséget választja, azzal 10 százalékos jattot ad.

A fesztiválos applikáció letöltését azért is ajánljuk, mert nyomtatott programfüzetből viszonylag keveset láttunk a fesztivál területén, ráadásul azok sem csak a fesztiválról szólnak, hanem egy Best Of Summer nevű kiadványt kapunk, amiben a Nagyon Balaton rendezvényei is benne vannak, nem csak a Volt programja és tudnivalói. Egyszerűbb tehát a telefonon csekkolni, hogy mikor melyik koncert kezdődik. 

Egyre inkább olyan, mint a Sziget

Egyre több a díszítőelem a fesztiválon. Például itt is van óriáskerék, sőt kötélpálya is, ha valaki már unja a bungee jumpingot. Nem hiányozhatnak az állami hirdetések sem, idén például az egyik színpad névadó szponzora a budapesti vizes világbajnokság, illetve itt van a Paks 2-t reklámozó kamion is.

Nem kimondottan zenei programból is egyre több van a Volton. Keddtől indul el a Kis utcaszínházak nevű helyszín, ahol délután háromtól kezdve rövidebb-hosszabb előadásokat lehet nézni. 

Ne maradjon le semmiről!