Megszólalt a Samsarának hadat üzenő vadásztársaság elnöke

2017.07.04. 14:56

“Korábban is együttműködőek voltunk, nem személyes probléma áll a háttérben” – jelentette ki az idei Samsara fesztivált ellehetetleníteni kívánó vadásztársaság elnöke a Sonline.hu-nak. Csomai György álláspontja szerint a Samsara helyszíne vadászterület, amelyre szigorú szabályok vonatkoznak, másrészt pedig vadvonulási útvonalon található, így emberre és állatra nézve egyaránt veszélyes lehet.

Csomai azt is kifogásolja, hogy állítása szerint félinformációk terjednek az ügyben, miután a szervezők elferdítik a tényeket, és feljelentések sorozatáról beszélnek, miközben a vadásztársaság csupán egyetlen feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, egy erdővédelmi kerítés miatt (erről a korábbi cikkünkben mi is írtunk), amit valaki vagy valakik elbontottak, majd saját célra használtak fel.

A korábban elérhetetlen (legalábbis a Samsara és az Index számára elérhetetlen) elnök szerint nem igaz az sem, hogy a vadászok a rókákat féltenék a szervezők által ásott ároktól, ahogy az sem, hogy elzárkóznának a párbeszédtől. Olyannyira nem, hogy a csütörtöki taggyűlésre a szervezőket is meghívják, a rendezők erről azonban a Somogy megyei lapban olvastak először. Czinkoczky Csaba, a Samsara főszervezője ezzel kapcsolatban az Indexnek azt mondta: ha tényleg érkezik hozzájuk meghívás, természetesen ott lesznek a gyűlésen, ez azonban a cikkünk megírásáig nem történt meg.

A rendezők hangsúlyozzák: nem azt állítják, hogy a fesztivál semmilyen hatással nem lesz környék vadjaira, de nem látják azt a katasztrófát, hogy elűznék azokat. A vadászok szerint azonban valószerűtlen, hogy a zaj miatt megriadó szarvas rövid időn belül visszatérne a területre, öt éven belül erre csekély az esély. (Korábbi cikkünkben leírtuk, hogy az ügy hátterében egy 12 kilós agancstrófea állhat, amelynek gazdája épp a jógasátor környékén szokott felbukkanni.)

“Az elmúlt két évben, míg a Samsarát az előző helyszínén, zárt területen rendezték meg, nem volt semmi gond, a szervezők kérésére a társaság a vadászatot is korlátozta a fesztivál idejére” – mondta Csomai a lapnak a jógafesztivál új helyszíne kapcsán. Két sikeres év után ugyanis a Samsara kinőtte az eddigi helyszínt, ezért a szervezők megvásároltak egy 40 hektáros rétet a közelben. Itt tartanák meg a harmadik Samsarát. “New home - same old vibe & spirit” – hirdetik a fesztivál honlapján. Czinkoczky az elnök nyilatkozata kapcsán azt is megjegyzi, hogy az első két alkalommal sem volt elkerítve a fesztivál területe.

A legutóbbi cikkünk megjelenése óta a vadásztársaság elnöke egy a földben elvezetett biztonsági/tűzoltó vízvezeték, egy kút, valamint egy “S” alakú (utalva a fesztivál nevének kezdőbetűjére) talajvízgyűjtő árok miatt is felnyomta a samsarásokat. Czinkoczky hangsúlyozza: mindhárom vitatott elem a rendezők által megvásárolt, tehát saját birtokba került réten található. “Ha sikerrel jár a feljelentő, és vissza kell mindent állítani, akkor a tűzvédelmi biztonság kárára kap egy vitathatóan értékes pontot a vadászelnök. Kérdés, hogy kinek lesz amiatt jobb, ha ki kell szednünk a csövet a földből és betemetni a designos árkot” – mondja a főszervező az Indexnek.

Czinkoczky arról is beszélt: a bizonytalan jövőkép ellenére a szervezés egyelőre változatlanul folytatódik, már a jógafalu előadóit is leszerződtették, illetve a repjegyeiket is lefoglalták. “A magyar jógaoktatók és előadók mellett Venezuelából, Ausztráliából, Németországból, Amerikából, Ausztriából, Brazíliából, Angliából és Svédországból érkeznek a guruk, a legtöbbjük nemzetközileg sztárolt szaktekintély” – magyarázza.

A Sonline.hu közben azt is megtudta: a Samsara megtartására a különböző szakhatóságok, így az ÁNTSZ és a katasztrófavédelem, javaslatait figyelembe véve az illetékes jegyző ad majd végső engedélyt, ám az erre vonatkozó kérelmet három héttel a rendezvény előtt kell benyújtani, így csak július második felére dől el, hogy lesz-e Samsara fesztivál augusztus 8. és 13. között Törekiben.

Ne maradjon le semmiről!