A Bánkitón a sör is a civil szervezeteknek fial

2017.07.07. 14:28

Szerdán indul a kilencedik Bánkitó Fesztivál, a társadalmi ügyekre és civil jelenlétre érzékeny fesztivál idei tematikája a korrupció, a nem zenei, főleg civil szervezetek által szervezett programok ezt a kérdést járják majd körül. A civil szervezeteket a megjelenés mellett másként is támogatja a fesztivál: a  Share szolgáltatja a jótékony kézműves sört a látogatóknak, így minden korsó profitja végül civil szervezetekhez kerül majd.

18699719 1328143463890171 7927704910454778029 o
Fotó: Takács Dániel

A Share és a Bánkitó Fesztivál csapata is kiemelten fontosnak tartja a tudatos sörözést és alkoholizmus-addikció elleni küzdelmet.

Éppen ezért a fesztivál ideje alatt minden korsó Share elfogyasztásával a Megálló reintegrációs és közösségi háznak gyűjtenek adományt a fesztiválozók.

A Megálló házat – mint támogatandó projektet – az alkoholizmus és addikciók elleni küzdelem Share-nagykövete, Kiss Tibi, a Quimby frontembere jelölte ki.

A tavalyi „határ” tematika után most az igazán kurrens korrupció és a vele szembeni harc került a fesztivál középpontjába, ezzel kapcsolatos interaktív programokat, workshopokat és szerepjátékokat szerveznek. A korrupció tematikát egészen addig tágították, hogy eljátszottak azzal a gondolattal is, hogy mi lenne, ha megvásárolná a fesztivált egy korrupt stróman

A fesztiválon a legnagyobb (még nem betiltott) civil szervezetek fogják képviseltetni magukat, az Átlátszó, a Transparency, a Direkt36 és a K-monitor közös 4 napos szerepjátékában azt lehet kipróbálni, hogyan is szövi át a korrupció a hétköznapjainkat. A Bánkitó főszervezője a Marom Klub Egyesület. Ennek vezetője az a Schönberger Ádám, akinek a nevéhez fűződik a VIII. kerületi Auróra is, ahol a múlt héten bezárták az ott üzemelő, és a szervezetet nagyrészt eltartó kocsmákat.   

A Bánkitó Színházi Fesztivál témája is korrupcióra és a hazai politikai és szociális helyzetre reagál majd, olyan társulatokkal mint Hajdu Szabolcs és a Látókép Ensemble, a TÁP Színház, a Dollár Papa Gyermekei és a Tünet Együttes.

A Bánkitó idei újdonsága, hogy külföldi fellépőkkel is erősítették a zenei vonalat: jön többek közt a brit Slaves, a német The Picturebooks, az izraeli A-WA és az észt Argo Vals is.  Jegyeket, bérleteket, sátorhelyeket még mindig lehet vásárolni, sőt idén már busz is van, ami szerdán leviszi, vasárnap pedig felhozza a fesztiválozókat. A Stenk facebookos nyereményjátéka pedig kedd délig tart, mi akkor sorsoljuk majd ki az ajándékjegyeket. Játszani (kommentelni) itt lehet.

Ne maradjon le semmiről!