Nehezen, de el lehet költeni milliókat a Soundon

DSC7145
2017.07.07. 09:24

A Balaton Sound minden évben akkora társadalmi esemény, hogy magyarok ezrei (köztük kollégánk, Pumped Bazsó) gyúrják kockásra magukat, csináltatják meg a mellüket, vagy vernek a seggére annak a pénzösszegnek, amit egész évben gyűjtögettek szorgalmasan. A Balaton Sound elvileg prémium fesztivál, és ezt a szót azért szokták használni, mert nem könnyű 2000 forintból jól szórakozni, kivéve, ha Vajna Tímea 290 forintos fánkjaival akarjuk tölteni az egész estét

Persze olcsón mulatva is lehet szórakozni, megannyi módja létezik a spórolós fesztiválbulizásnak, de ha valaki igazán az alkalomhoz illően kíván odacsapni, akkor bizony komolyan meg kell rázni a pénzfát. Megnéztük, hogyan lehet a létező legtöbb pénzből kihozni a Balaton Soundot.

Jegyek

Először is a legfontosabb, hogy legyenek belépőink. Ha mondjuk egy közbeszerzés-bizniszbe frissen belelendülő képviselő huszonéves gyerekei vagyunk, akkor a pórias sima bérlet természetesen nem felel meg, hisz' nem vagyunk mi állatok.

DSC6496

Egy igazán gazdag magyar ember alapból a Soundra nem is azért jön, hogy megnézze a zöld lézert Buurenen, hanem kizárólag azért, hogy egy nagyjából 500 négyzetméteres elkerített területen feszítsen Hajdú Péter testőre, három levitézlett magyar focista és Kedves Feri magán-VIP-része között. Az ötnapos VIP-bérlet csak 89 ezer forint, ennyiből Habony Árpád meg sem tud rendesen reggelizni a Gresham-palotában.

pénz: 89 ezer forint, 1 db VIP-bérlet

Szállás

Na, itt jön az első komolyabb kihívás, ha az ember nemcsak szimplán felgyújtaná a pénztárcáját, hanem mondjuk máglyát rakna egy vizes vébényi pénzből. Zamárdiban a Sound alatt általában megduplázódik minden szállás ára, de az ember nem azért gürcölte halálra magát a bútorgyárban, hogy mindenféle panziók meg zimmer frei-ek között válogasson éjszakánként szaros 30-50 ezrekért. Legyen inkább a szállás egy luxusapartman, ami szerencsére a Balaton Sound ideje alatt a legdrágább a nyár folyamán, egy penthouse szállásért simán megszámítanak éjszakánként 200 ezer forintot is. Ez már nem rossz, éjszakánként elkölteni egy ápolónő másfél havi bérét arra, hogy légkondis szobában párologjon ki belőlünk a vödrös mojito. Öt napra egymillió forintért szállás már kezd hasonlítani arra az életkörülményre, amitől igazán prémium a Sound.

pénz: 1 millió forint (5x200 ezer forint)

Étel

Itt kicsit nehéz a helyzet, hiszen például reggelizni vagy akár ebédelni a legtöbb fesztiválozó nem bent szokott, de hiába van Zamárdiban a híres Mauro olasz étterem, az ottani menü árai fel sem érhetnek mondjuk a Balaton Sound VIP-jében található nápolyi pizzáshoz, ahol 2690-ért lehet kapni margherita pizzát.

Az egyébként kicsit problémás a Soundon, hogy nincsenek igazán drága étkezdék.

Nincs behajtók miatt rettegésben tartott orosz étterem, szusizás japán tinilányok fenekéről, vagy legalább egy átkozott Onyx, mert így kurva nehéz lesz elverni Békés megye éves GDP-jét. Ettől függetlenül csak ételre, napi háromszor simán el lehet költeni 10-15 ezer forintot, de azért a gazdag ember érthetően húzza a száját, hogy nem azért nyitott diszkót a Kazinczy utca egyik műemlék épületében, hogy aztán ne tudjon rendesen megebédelni 100 ezer forint fölött.

pénz: 5 napon át, napi 3 étkezéssel a fesztivál területén belül kb. 50-75 ezer forint

Ital

Tegyük a szívünkre a kezünket, és valljuk be, hogy Dzsudzsák Balázsék sem Luigi lisztporos pizzaszelete miatt járnak a fesztiválra, hanem a bulizásért. Normális ember nem zabál folyamatosan egy buli kellős közepén, hanem lehetőleg alkoholt fogyaszt, ahogy azt tesszük már évszázadok óta. Szerencsére a Balaton Sound ebben a tekintetben tényleg igazán prémium, egy-egy rendeléssel akár garantálhatjuk is, hogy az este végén a napi költésünk eléri a mágikus hatodik nullát. Mivel a bulizás és italozás mindenkinél mást jelent, arról nem is beszélve, hogy van, aki két sör, van, aki két koktélvödör után érzi csak jól magát, ezért kicsit részletesebb kalkulációra volt szükség, hogy igazán gazdag zsúrfiúként költhessük a pénzünket alkoholra. 

1. kategória: Csak feszíteni akarok

Mivel a Sound egy bizonyos kultúrkörben az év társadalmi eseménye, sokan tényleg csak azért jönnek le, hogy a fontos emberek lássák, ő is elég fontos ember. Ehhez a státuszhoz azonban nem illik a sárban fetrengés vagy a letolt gatyával vécén alvás, szóval az állat módra való vedelés ki van lőve. Ezért alapvetően a könnyed koktélozást lehet ajánlani, hiszen egyes típusokért akár 3-4 ezer forintot is elkérnek, cserébe meg kell belőle inni kb. ötöt, hogy az ember kulturáltan spicces lehessen. Ez napi szinten nagyjából kijön 20 ezer forintból.

pénz: napi 20 ezer forint, 5 napon át = 100 ezer forint

2. Én csak egy átlagos srác vagyok

Nem minden gazdag ember szeret helikopterrel járni esküvőkre, sokan többre tartják a szerénységet és a hitelességet. Ezek az emberek ezért egy idő után pont ugyanúgy rúgnak be, mint egy átlagos kollégista az 57-es italboltban, csak 170 forintos Nicolaus vodka helyett 1640-ért veszi a jéghideg vodkaszódákat egymásután. Egy-egy keményebb estén akár 5 vodkaszóda is lecsúszhat, ami még annyira nem is húzós a kiváltságos elitnek, azonban az ilyen fesztelen italozás következménye általában a random emberek és/vagy ismerősök folyamatosan meghívása valamire. Egy 6 fős haveri társaságnak fizetni mondjuk három kör pálinkát, már simán 20 ezres tétel.

pénz: napi 5 vodkaszóda 8 ezer forint, 5 napon át az 40 ezer, plusz kb. 70 ezer forint a haverok folyamatos megvendégelése, máris átléptünk a százezret

3. Megszégyenülni jöttem!

Természetesen nem minden tehetős embert érdekel, hogy a Sugarbird-lányok mennyire ferde szemmel néznek rá a VIP-ben, vannak még olyan derék partikatonák, akik másnap reggel kifejezetten szégyellni szeretnék magukat. Nekik rengeteg opciót nyújt a fesztivál, hiszen 14 ezer forintért már XL-es vödörből ihatják a Long Islandet. Őszintén szólva ilyeneket inkább a holland, belga vagy finn fesztiválozóknál lehet látni, de azért biztosan akadnak olyan tehetősebb magyarok is, akik egy-egy estére újra fiatalnak akarnak látszani. Egy egész vödör Long Island bőven elégségesnek tűnhet, de a keményebbeknek akár beleférhet utána még 2-3 sör is 800 forintért,

hiszen a fesztiválokon bénán néz ki, ha az ember nem tart semmit az egyik karjában.

Abban erősen kételkedünk, hogy valaki képes öt napon keresztül vödrös piákat vedelni, ezért tegyük fel, hogy mindig tart egy nap szünetet, amikor inkább energiát szerez azzal, hogy Red Bull-lal issza a vodkát. Ez felkerítve 2000 forint, tapasztaltabb fesztiválozóknak simán belefér akár esténként öt is, illetve mondjuk két pálinka.

4. Közbeszerző guy

Természetesen a pénzes fószerek csúcspontja a különböző kormányérdekeltségek környékén mozgó figura, aki a szeme sarkából folyamatosan azt figyeli, nehogy valami lesifotós levideózza, ahogy a lányait két csávó szendvicsbe vágja a Macarenára a VIP-ben. Ebben az esetben szinte semmilyen komoly alkoholizálás nem játszik, marad helyette a sztoikus borospohár rángatás, mintha egyébként fogalma lenne róla, miért kell kicsit meglötyögtetni a vörösbort a kezében. A DiVinónak hála az elit nem marad drága borok nélkül, bár sajnos azt is hozzá kell tenni, hogy a maximum itt is édeskevés ahhoz képest, amennyit a felső tízezer egy drágább vacsorán el tud költeni italra.

A DiVinóban a legdrágább bor 7500 forint ifjabb. Szepsy István mádi borászatából.

Mivel ez a típus ide smúzolni, csak kicsit jól érezni magát jön, ezért az egy üveget megveszi, de garantáltan nem issza meg az egészet, cserébe annál többet szagolgatja a poharat.

pénz: öt napon át esténként egy-egy üveg legdrágább bor csak 37500 forintra jön ki

Egyéb

Mint látszik, ha belerohadunk, sem tudunk milliókat elverni, muszáj kiegészítő pénzégetés után nézni. Szerencsére a Soundon belül és kívül és rengeteg lehetőség van arra, hogy egy kisebb borsodi falu éves költségvetésének a seggére verjünk.

partyhajó: Nincs is annál jobb before-ozás, ha az ember rögtön egy particsónakon kezdi a délutánt. Bérlettel 9 ezer forint a jegy egy ilyen úszó basszusladikra, és hát milyen világi ember az olyan, aki nem akar minden Sound-nap előtt 3 órát a Magyar Tenger vízén szeletelni?

pénz: napi 9 ezer forint, öt nap alatt 45 ezer forint

bungee jumping: Ha. Ha. És ha. Az igazán tehetősek ilyen gyökérségekkel nem is foglalkoznak, azt a 15 ezer forintot inkább fogják, és lehúzzák a vécén, még úgyis több értelme lenne!

pénz: ebből is csak 75 ezer jön össze, ha mindennap ugrunk egyet

kábítószerek: Szögezzük le gyorsan, hogy a drog rossz, de legfőképpen illegális, még azoknak is, akik kamera előtt szipognak Ibizán egy-egy görbébb estén. Azonban játsszunk el a gondolattal, hogy mi olyan törvényen felüli vállalkozók vagyunk, akiknek néha becsúszik egy-két illegális cselekedet a zárható férfivécében.

Az igazi úriemberek egyébként sem törődnek olyan gagyi ócskaságokkal, mint a fű, a speed, pláne nem azokkal a hallucinogén hippi szarságokkal. Mr. vagy Ms. Pénz kizárólag a minőségre megy rá, és ma Magyarországon olyan 22-30 ezer forint környékén állítólag már príma kokaint lehet kapni, amitől nem csak remekül lehet izzadni, de esetleg még bele is köthetünk egy szerencsétlen belgába, aki túl hosszasan rendel a VIP-pultnál. Itt már tippelni is iszonyatos, valószínűleg a legbátrabbak akár 2-3 grammig is el tudnak menni egy-egy kőkemény estén, sőt, biztos vannak olyan partihuszárok, akik ezt simán lenyomják öt napon át, miközben néha idézgetnek a barátjaiknak a Sebhelyesarcúból.

pénz: napi 90 ezerrel számolva, öt nap alatt összejön a 450 ezer

autóbérlés: Hölgyeim, uraim, mi lehet fontosabb annál, hogy a stílus és az elegancia kéz a kézben jelenjen meg az év prémium eseményén? Csak az állatok járnak vonattal, szar kocsit meg vezessenek a szegények. A Soundra minimum kötelező olyan verdával érkezni, amiről üvölt, hogy a sofőr nemcsak ízléses, de kifejezetten szórakoztató figura is! Például ez a gyönyörűen dekorált Ford Mustang Cabrio tökéletes erre a célra, a dekó vonalvezetése megidézi középiskolai éveinket, amikor minden lány nonfiguratív tetkót varratott a valagára. Egyszerre fiatalos, trendi és stílusos, napi 50 ezer forintért meg egyszerűen vicc bérelni egy ilyet, a hülyének is megéri.

pénz: öt napra 250 ezer forint

escortozás: Lenyűgöző, hogy ma már az ember pénzért embert, sőt, embereket is vehet, az üzlettel pedig mindkét fél jól jár. Ugyan sok magyar escortos itthon nem is igazán dolgozik, hiszen nem éri meg, egy escort 100-300 ezer forintnál kezdődik egy estére. Egy luxuskategóriás escort már ennél húzósabb, és mivel fejben rohadt gazdagok vagyunk, mondjuk azt, simán kiperkálunk egy kellemes soundos éjszakáért akár 800 ezer-1 millió forintot is, csak hogy egy szép nővel/férfivel lássanak. Ez már hasonlít egy csinos kis bankókból épített máglyarakásra, de ha igazán oda akarjuk tenni magunkat, plusz pár százezer forintért és kölcsönös szimpátiáért akár több is lehet, mint puszta iszogatás Hardwell mámorító zenéjével a háttérben. Az escortozás igazi ereje ráadásul az, hogy akár itathatjuk is alkalmi partnerünket, a legszebbeknek a legszebb koktél jár ugyanis.

pénz: kb. 1 millió forint

plasztikai műtét: A Soundra sokszor már az sem elég, ha az ember egész évben gyúrja magát, mert a vádli, a bicepsz, a has alakítható, de az igazán prémium emberek megcsináltatják a mellüket vagy a vádlijukat (lábnap emberek, lábnap!) a Soundra. Mivel a legtöbb helyen egyéni árak vannak, ezért elégedjünk meg egy 1-1 milliós árban, ez alatt plasztikáztassanak a szegények!

pénz: kb. 1 millió forint

Összegzés

Mint jól látható, baromi nehéz dolga van ma egy átlagos újgazdagnak, ha a világ összes pénzét próbálja elkölteni a Soundon. A legvadabb (és abszolút reprezentatív) felmérésünk szerint azért simán el lehet költeni egy felcsúti focista havi fizetésének két-háromszorosát is a Soundon, vagy éppen arra készülve. Minden szempontból a maximumösszegeket néztük, és biztos kihagytunk még fontos tételeket, de azért ebből a rendkívül komoly oknyomozó anyagból azért kiderült, hogy 

öt nap soundozás költségvetése akár 4,33 millió forint is lehet egy darab ember számára.

Abban nem vagyunk teljesen biztosak, hogy van élő ember, aki tényleg képes ennyi pénzt elverni csak azért, hogy öt napig Spice Girlst hallgasson esténként a VIP-páholyban, de ez a felmérés arra feltétlenül jó volt, hogy végre beigazolódjon, a Balaton Sound igenis prémium fesztivál. És nemcsak egy fesztivál lehet prémium, de akár maga az ember is benne! 

Ne maradjon le semmiről!