Az Exit olyan mint a Sound és a Sziget együttvéve

2017.07.08. 09:03

A szerbiai Exit fesztivált évről évre megválasztják a kontinens egyik legjobb rendezvényének. A fesztivál eredetileg Milosević-ellenes tüntetésnek indult, de egy mai napijegyes fesztiválozónak talán már fogalma sincs arról, hogy honnan ered a név, vagy hogy az első Exitet még nem is a Péterváradi erődben rendezték meg. Az Index 2011-ben, hat évvel ezelőtt járt utoljára az Exiten, akkor Bojan Bošković-csel, az egyik főszervezővel is beszélgettünk.

A legnagyobb buli fegyveres rendőrökkel

Magyarországon hivatalosan a Meex-en keresztül lehet jegyet venni a fesztiválra, velük néztük meg, hol is tart az Exit 2017-ben. Négy plusz egynapos rendezvényről van szó, ahova a bérlet viszonylag olcsó, a benti árak nagyjából egy szinten vannak a hazai fesztiválokkal, a legnagyobb nevű fellépők is komoly átfedést mutatnak a hazaiakkal, van viszont több olyan apróság, ami rögtön szemet szúr annak, aki a Szigethez vagy a Volthoz van szokva.

19756866 10155428972758698 6436667635041148679 n
Fotó: Jelena Ivanovic / Exit fesztivál Facebook

Az Exit legnagyobb erénye, a helyszín az évek során mit sem változott. A Peterváradi erőd olyan egyedi környezet, amivel a posztmodern művészeti alkotásokkal megpakolt Óbudai-sziget vagy fehér műbőr kanapékkal terhelt Zamárdi is csak nehezen versenyezhet, a Lővér kempingről nem is beszélve. És nem véletlenül említem ezeket a fesztiválokat, ugyanis ha valaki olyannak mutatnám be a fesztivált, aki még sosem járt az Exiten, akkor azt mondanám neki, hogy úgy képzelje el, mintha a Voltot, a Soundot és a Szigetet egyszerre akarnák megrendezni egy várban. Rengeteg színpad, különböző zenei stílus keveredik, ami hol posztapokaliptikus jelleget áraszt, ahogy az alagutakon keresztül jutunk el egy újabb techno színpadhoz, máskor meg a macskaköves úton az az érzésünk, hogy nem Európa egyik legjobb fesztiválján, hanem egy mezei falunapon vagyunk.

A nagynevű külföldi fellépők ellenére az Exit elsősorban a szerb közönségnek szól, és ebben próbál a lehető legszélesebb rétegre lőni, a bakancsos metálarcoktol kezdve a flitteres sminkben és csillogó forrónadrágban érkező lányokig. Idén nem adtak el ugyan minden jegyet, de ez éjszaka nem volt érezhető: az éjjel kettő és három körüli  csúcsidőszakban a főbb utakon csak hatalmas tömegben, apró lépésekben lehetett haladni, vagyis a fesztivál egy nem teltházas napon is feszegeti a fizikai határait. Akit nyomaszt a tömeg, az az Exiten nem fogja jól érezni magát.

Az idei fellépők névsora nem lett túl erős, jelentős részükkel vagy idén, vagy az elmúlt néhány évben Magyarországon is találkozhattunk már, ilyen Jason Derulo, Jake Bugg, a Years and Years vagy az elnyűhetetlen Paul Kalkbrenner. A legnagyobb durranást Liam Gallagher vagy a Rag'n'Bone Man jelentette, a nulladik nap fellépője a The Killers volt, ez a zenekar már háromszor járt Magyarországon, Szerbiában viszont most először koncerteztek,  szóval egy kicsit olyan volt a szerbeknek ez az este, mint nálunk a magyaroknak a Linkin Park.

De ez is csak néhány óra volt a négy napból: Az Exiten összen tizennégy, azaz 14 színpad van, rengeteg fellépővel. Vannak egészen aprók is, de ha valaki nem érdeklődik a szerb folk vagy a szerb kísérleti zene iránt, akkor nyugodtan kihagyhatja őket. Az egész Exiten az volt a legjobb dolog, amikor még a tömeg megérkezése előtt fel lehetett fedezni az erőd dimbes-dombos és alagutakkal meg macskaköves utakkal tarkított területét, a food courton pedig úgy lehet enni, hogy közben gyönyörű panoráma veszi körül az embert. Mondjuk ehhez világosban kell a területen tartózkodni, ami azt hiszemmaximum a napijegyesek számára adatik meg, a bérletesek nem hiszem, hogy este 9 előtt megérkeznének. 

A fesztivál főműsorideje ugyanis este 10 és reggel 5 között van. Délutan nem is lehet bemenni, így nincs is meg az a folyamatos hangulat, ami a Sziget fesztivál egyik legérdekesebb része. Így viszont van lehetőség Újvidék felfedezésére, ami egy Sopronnál vagy Zamárdinál lényegesen olcsóbb fesztivál. A fesztivál hivatalosan hétkor nyit, de az első napon pont volt valami fennakadás és csak húsz perccel később indult meg a beengedés.

Ahogy a Szigeten, úgy itt is kapnak egy saját QR-kódot a bérletesek, amit csippantva ellenőriznek a belépésnél. A napijegyesek ennél lazábban vannak kezelve, a nulladik napon még karszalagot sem kaptak a látogatók, mintha csak egy koncertre jöttek volna, egyszeri belépésre jogosultak, ahhoz meg minek karszalag. A belépésnél elég nagy különbség, hogy nem biztonsági őrök, hanem rendőrök kutatnak át. Nem alkoholt vagy ételt keresnek, hanem drogot vagy fegyvert. Egészen alaposan kutatnak át mindenkit, a nőket nők, a férfiakat férfiak, és meg a pénztárcát is kiforgatják, bár több belépés alkalmával azért volt némi eltérés az alaposságban, de azt máig nem értem, hogy a teljesen ártatlan papír zsebkendőt miért dobatták ki velem, miközben allergia szezon van és óriási a por a fesztiválon (még egy hasonlóság a magyar fesztiválokkal).

19732190 10155428972348698 682253266946068536 n
Fotó: Jelena Ivanovic / Exit fesztivál Facebook

Beszámolók szerint a női rendőrök sem finomabbak és még a tamponokat is átvizsgálják a táskában, nehogy abban legyen elrejtve néhány bogyó. Emiatt lassabban is halad a beléptetés, mint a hazai fesztiválokon, érdemes rászámolni a sorbanállásra legalább fél órát, illetve érdemes maximálisan előzékenynek lenni a rendőrökkel, hogy legalább emiatt ne álljon a sor a kelletténél többet.

Ami az árakat illeti, átszámoltunk mindent forintra: a csapolt sör 660 forint, a dobozos 760, fél liter üdítő 410, az ásványvíz 370 és furán néznek az emberre, ha buborékosat kér, de a legtöbb pultban ezt is ugyanúgy kapni. A bort két decis kiszerelésben áruljak és így 730 forintot kérnek el érte, de elég nagy fröccsfüggőnek kell lenni, ha az ember itt sem akar lemondani ennek az élvezetéről. A feles vodka annyiba kerül, mint egy sör, 660 forint, a fesztivál hivatalos vodkája a Smirnoff. 

19702897 10155428977213698 859796175822398058 o

Az italakciókat rengeteg hostessz népszerűsíti a fesztivál területén, gyakorlatilag minden márka alkalmaz ilyen lányokat, mindenütt lehet velük találkozni,  és látszik rajtuk, hogy megadott külső szempontok szerint válogatták össze őket.  A magyar szemnek szintén fura lehet, hogy a Marlboro is hosztesszekkel támad, ahogyan az is, hogy a VIP főszponzorálásat is a dohánycég kapta meg. 

Ételek tekintetében kisebb a kínálat, mint egy magyar fesztiválon, az Exiten ugyanis senki nem fogja elrontani a gyomrát egy kézműves hamburgerrel. Nincsenek menő food truckok, van viszont helyette Csevap burger nem egészen 800 forintért, aminek a bucija mondjuk nem az igazi, de cserébe mindenki saját maga pakolja bele a hozzávalókat, ami először furcsának tűnik, de aztán rájön az ember, hogy egyszerűbb így, hogy nem kell kézzel-lábbal mutogatni, hogy hagymát nem, de salátát és paradicsomot azt kér bele az ember. Egy pizzaszeletért 560 forintnak megfelelő dínárt kérnek el a fesztiválon, ami az újvidéki árakhoz képest pont a duplája. A tészták 800 és 1200 forint között ingadoznak, a burritóért pedig 1500 forintot kérnek, ami a csütörtöki napon nem is volt túl népszerű.

Fizetni már az Exiten is csak Festipayes kártyával lehet, viszont nincs az az opció, mint Magyarországon, hogy a paypass-os bankkártya is használható, itt senki sem ússza meg a kártya kiváltásához szükséges sorbanállást. Van egy 320 forintos letéti díj, amit utána visszaadnak és még szemetet sem kell gyűjteni hozzá. A különleges helyszín ellenére a szemét-kérdést nem veszik annyira komolyan, bizonyos területeken szinte alig van kuka, de amik megteltek, azokat sem tűnt úgy, hogy túl gyakran ürítenék, így már a fesztivál elején hatalmas szemétkupacok alakultak ki.

Egy magyar fesztiválozónak az is furcsa, hogy a nagyszínpad előtti tér nincs lerakva műanyag lapokkal, ezért már a nulladik napon sártengerben kell állni. A hatalmas terület nincs felszabdalva kordonokkal, ami tud kellemetlenségeket okozni, és a színpad is úgy van elhelyezve, hogy nem hallatszik mindenhonnan egyformán jól. A nagyszínpad elhelyezkedéséből adódóan bal oldalról a hang sem úgy terjed és sokkal halkabban szól itt a koncert, mint kicsit hátrébb lépve.  

19787389 10155428975318698 13461374412218240 o

A legkomolyabb érv az Exit mellett, hogy a bérlet jóval olcsóbb (22 500 forint), nagyságrendileg annyiba kerül, mint egy napijegy a Szigetre, és meg az extra nulladik nappal (bérleteseknek plusz 5300 forint) együtt is féláron van a Volthoz képest. Ehhez jön a tényleg nagyszerű környezet, az erőd, illetve a balkáni hangulat, amit nem biztos, hogy mindenki a pozitívumok közé sorol.

A Balaton Sound törzsközönségének valószínűleg eszébe sem jutna Zamárdi helyett Újvidék felé venni az irányt, pedig az igazán veretős elektronikus zenék kedvelőinek érheti meg leginkább a bérlet, mivel éjszaka nagyjából ugyanazok a fellépők vannak, mint a Soundon, csak nem a Balaton parton zenélnek, hanem egy óriási szurdokban, ahol egyébként ugyanolyan, exkluzívnak mondott fehér műbőr kanapék vannak. Az erős balkáni felhozatal miatt nem tudom megítélni, hogy mennyire számít erősnek a metál-vonal, de csak a helyszín miatt akár egy napra is érdemes kimenni az Exitre, mert nincs igazán messze, a határtól függően 4-5 óra alatt már oda is lehet érni. 

Ne maradjon le semmiről!