Senki nem marad szomjas a Campuson

2017.07.20. 11:26

Olvasói észrevétel érkezett hozzánk, amiben egy apa panaszkodott arra, hogy a tegnap kezdődött Campus Fesztiválra a gyermekei nem vihettek be palackozott vizet. Olvasónk ezt írta:

A Debreceni Campus Fesztiválra nem lehet  ivóvizet bevinni, a  területen lévő Lidlben nem kapható, csak a büfékben lehet vásárolni mintegy  1000 Ft/liter áron?  25 e Ft/ fesztivál a vízköltség  úgy, hogy 2010 júliusa óta az ENSZ közgyűlés által elismert emberi alapjog a víz.

A rendőrségnek is elküldte panaszát. Tőlük a házirend részletét kapta vissza, melyben ez áll:

A Campus Fesztiválra mások testi épségét veszélyeztető tárgyakat szigorúan tilos behozni. A hatályos jogszabályok szerint nem tarthatsz magadnál ún. közbiztonságra különösen veszélyes tárgyat (8 cm-nél nagyobb vágóélű kés, rugóskés, gázspray stb.), ez szabálysértésnek minősül. Magyarországon mind a könnyű, mind a kemény drogok fogyasztása és birtoklása is büntetendő cselekmény, ezért a Campus Fesztiválra is szigorúan tilos a behozatala! A Campus Fesztiválra petárdát, rakétát, bármiféle pirotechnikai eszközt, ütő-, vágóeszközt, fegyvert, üvegtárgyat, szeszes italt, üdítős palackot, valamint kereskedelmi mennyiségű élelmiszert bevinni szigorúan tilos! A fesztivál területére állatokat nem lehet behozni.

Ebben ugye csak egy releváns passzus szerepel, mármint erre az esetre vonatkozóan, az üdítős palack bevitelének tilalma. Olvasónk tovább ment, és írt a városi aljegyzőnek is, aki azzal pattintotta le, hogy a jegyző mint hatóság nem rendelkezik hatáskörrel a jelzett korlátozással kapcsolatban, és nem járt jobban az Emmihez írott levelével sem:

Valamennyi ivóvíz tárgyban írt emailja az Emmi Egészségügyi Igazgatási Főosztályához érkezett, mely szerv hatáskörrel nem rendelkezik e bejelentés kivizsgálásában. Mailjeit a Debreceni Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi osztályához továbbítom.

A hőségriadóról, pontosabban az azzal kapcsolatos munkáltatói teendők esetében a munkavédelmi törvény egyik végrehajtási rendelete (3/2002. (II.8.) SZCSM-EÜM rendelet) a mérvadó:

Amennyiben akár zárt, akár szabad térben végzett munka esetében a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 fokot, védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak, legalább fél óránként 14-16 fokos ivóvizet. (Vagyis nem kötelező az ásványvíz.) E célra alkalmas az ízesített, alkoholmentes ital is, ennek cukortartalma nem haladhatja meg a 4 súlyszázalékot. 

Ebben ugye nem a fesztivállátogatókra, hanem a munkavállalókra vonatkozó rendelkezés szerepel, és nem az áll benne, hogy az ásványvíz emberi alapjog. Hőségriadót akkor szokás elrendeli, amikor három napon át 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Tegnap, azaz a kérdéses napon erre nem került még sor. Ami a fesztiválszabályozásokat illeti, a Volt Fesztivál házirendjének 4. pontjában szerepel, hogy

Az ÁNTSZ által elrendelt hőségriadó esetén (ásvány)vizet a személyes szükségletek kielégítéséhez észszerűen szükséges mennyiségben lehet bevinni a Rendezvény területére, egyébként a Látogató egy darab, legfeljebb 2,5 liter űrtartalmú PET palackban jogosult bevinni palackozott vizet vagy üdítőt.

Az OMSZ (Országos Meteorológiai Szolgálat) a mai, csütörtöki napra elsőfokú riasztást adott ki Hajdú-Bihar megyére, azaz ennek és a Volt Fesztiválon alkalmazott házirendnek értelmében a Campus szervezői igazán beengedhettek volna „észszerű" mennyiségben ásványvizet, de nem tették, mégpedig azért, mert a többi, általában valami szabad területen, erdőben, mezőn, Hajógyári-szigeten, azaz közművekkel nem túl jól ellátott területen rendezett fesztivállal ellentétben a Campust a város közepén, a Nagyerdőben rendezik, ahol az ivóvízellátás, mint írják közleményükben, kiváló:

A tegnapi nap kapcsán beérkezett panaszra a Campus Fesztivál szervezői az alábbi hivatalos közleményben reagálnak.

Természetesen a szülői aggodalmat megértjük és tiszteletben tartjuk, de az ivóvízzel kapcsolatos felvetését nem tartjuk jogosnak.

A Campus Fesztiválon számos ponton és folyamatosan van lehetőség friss, jó minőségű ivóvíz vételre, amelyet a tegnap kezdődött fesztiválon a fesztiválozók korlátlanul és ingyen használhatnak. A városi ivóvízellátásban üzemelő Nagyerdei Stadionban, a Nagyerdei Víztoronyban és a fesztiválozóknak megnyitott kempingben is épített vízvételi pontok találhatóak összesen 16, az elérhető csapok száma pedig meghaladja a hetvenet.  

A fesztivál továbbá törekszik arra, hogy minél igényesebb körülményeket teremtsen a Debrecenbe látogatóknak. Eddig is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a fesztiválra érkezők már előzetesen tájékoztatást kapjanak arról, hogy itt igényes, épített vizesblokkok és mosdók várják, mindamellett a nagyerdei környezet fás, árnyékos helyekben bővelkedik, amely nagyban segít a hőség elviselésében is.

Természetesen az ÁNTSZ hőségriasztására vonatkozó figyelmeztetését mi is komolyan vesszük, ezért a fesztivál további három napján növeljük a vízvételi lehetőségi pontok számát és párakapukat is telepítünk.

Tisztelettel, A Campus Fesztivál szervezői