Senki nem marad szomjas a Campuson

2017.07.20. 11:26

Olvasói észrevétel érkezett hozzánk, amiben egy apa panaszkodott arra, hogy a tegnap kezdődött Campus Fesztiválra a gyermekei nem vihettek be palackozott vizet. Olvasónk ezt írta:

A Debreceni Campus Fesztiválra nem lehet  ivóvizet bevinni, a  területen lévő Lidlben nem kapható, csak a büfékben lehet vásárolni mintegy  1000 Ft/liter áron?  25 e Ft/ fesztivál a vízköltség  úgy, hogy 2010 júliusa óta az ENSZ közgyűlés által elismert emberi alapjog a víz.

A rendőrségnek is elküldte panaszát. Tőlük a házirend részletét kapta vissza, melyben ez áll:

A Campus Fesztiválra mások testi épségét veszélyeztető tárgyakat szigorúan tilos behozni. A hatályos jogszabályok szerint nem tarthatsz magadnál ún. közbiztonságra különösen veszélyes tárgyat (8 cm-nél nagyobb vágóélű kés, rugóskés, gázspray stb.), ez szabálysértésnek minősül. Magyarországon mind a könnyű, mind a kemény drogok fogyasztása és birtoklása is büntetendő cselekmény, ezért a Campus Fesztiválra is szigorúan tilos a behozatala! A Campus Fesztiválra petárdát, rakétát, bármiféle pirotechnikai eszközt, ütő-, vágóeszközt, fegyvert, üvegtárgyat, szeszes italt, üdítős palackot, valamint kereskedelmi mennyiségű élelmiszert bevinni szigorúan tilos! A fesztivál területére állatokat nem lehet behozni.

Ebben ugye csak egy releváns passzus szerepel, mármint erre az esetre vonatkozóan, az üdítős palack bevitelének tilalma. Olvasónk tovább ment, és írt a városi aljegyzőnek is, aki azzal pattintotta le, hogy a jegyző mint hatóság nem rendelkezik hatáskörrel a jelzett korlátozással kapcsolatban, és nem járt jobban az Emmihez írott levelével sem:

Valamennyi ivóvíz tárgyban írt emailja az Emmi Egészségügyi Igazgatási Főosztályához érkezett, mely szerv hatáskörrel nem rendelkezik e bejelentés kivizsgálásában. Mailjeit a Debreceni Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi osztályához továbbítom.

A hőségriadóról, pontosabban az azzal kapcsolatos munkáltatói teendők esetében a munkavédelmi törvény egyik végrehajtási rendelete (3/2002. (II.8.) SZCSM-EÜM rendelet) a mérvadó:

Amennyiben akár zárt, akár szabad térben végzett munka esetében a munkahely hőmérséklete meghaladja a 24 fokot, védőitalt kell biztosítani a dolgozóknak, legalább fél óránként 14-16 fokos ivóvizet. (Vagyis nem kötelező az ásványvíz.) E célra alkalmas az ízesített, alkoholmentes ital is, ennek cukortartalma nem haladhatja meg a 4 súlyszázalékot. 

Ebben ugye nem a fesztivállátogatókra, hanem a munkavállalókra vonatkozó rendelkezés szerepel, és nem az áll benne, hogy az ásványvíz emberi alapjog. Hőségriadót akkor szokás elrendeli, amikor három napon át 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Tegnap, azaz a kérdéses napon erre nem került még sor. Ami a fesztiválszabályozásokat illeti, a Volt Fesztivál házirendjének 4. pontjában szerepel, hogy

Az ÁNTSZ által elrendelt hőségriadó esetén (ásvány)vizet a személyes szükségletek kielégítéséhez észszerűen szükséges mennyiségben lehet bevinni a Rendezvény területére, egyébként a Látogató egy darab, legfeljebb 2,5 liter űrtartalmú PET palackban jogosult bevinni palackozott vizet vagy üdítőt.

Az OMSZ (Országos Meteorológiai Szolgálat) a mai, csütörtöki napra elsőfokú riasztást adott ki Hajdú-Bihar megyére, azaz ennek és a Volt Fesztiválon alkalmazott házirendnek értelmében a Campus szervezői igazán beengedhettek volna „észszerű" mennyiségben ásványvizet, de nem tették, mégpedig azért, mert a többi, általában valami szabad területen, erdőben, mezőn, Hajógyári-szigeten, azaz közművekkel nem túl jól ellátott területen rendezett fesztivállal ellentétben a Campust a város közepén, a Nagyerdőben rendezik, ahol az ivóvízellátás, mint írják közleményükben, kiváló:

A tegnapi nap kapcsán beérkezett panaszra a Campus Fesztivál szervezői az alábbi hivatalos közleményben reagálnak.

Természetesen a szülői aggodalmat megértjük és tiszteletben tartjuk, de az ivóvízzel kapcsolatos felvetését nem tartjuk jogosnak.

A Campus Fesztiválon számos ponton és folyamatosan van lehetőség friss, jó minőségű ivóvíz vételre, amelyet a tegnap kezdődött fesztiválon a fesztiválozók korlátlanul és ingyen használhatnak. A városi ivóvízellátásban üzemelő Nagyerdei Stadionban, a Nagyerdei Víztoronyban és a fesztiválozóknak megnyitott kempingben is épített vízvételi pontok találhatóak összesen 16, az elérhető csapok száma pedig meghaladja a hetvenet.  

A fesztivál továbbá törekszik arra, hogy minél igényesebb körülményeket teremtsen a Debrecenbe látogatóknak. Eddig is nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a fesztiválra érkezők már előzetesen tájékoztatást kapjanak arról, hogy itt igényes, épített vizesblokkok és mosdók várják, mindamellett a nagyerdei környezet fás, árnyékos helyekben bővelkedik, amely nagyban segít a hőség elviselésében is.

Természetesen az ÁNTSZ hőségriasztására vonatkozó figyelmeztetését mi is komolyan vesszük, ezért a fesztivál további három napján növeljük a vízvételi lehetőségi pontok számát és párakapukat is telepítünk.

Tisztelettel, A Campus Fesztivál szervezői

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?