Különösen tragikus lett a Linkin Park új klipje

videodiszko
2017.07.22. 07:17

Felesége, Talinda szemszögéből, a saját depressziójáról írta Chester Bennington a Talking To Myself című dal szövegét, amelynek klipjét épp aznap mutatta be a zenekar, amikor az énekes meghalt. Cornelius 11 év után visszatért, a Mount Kimbie és King Krule az utolsó yahi indiánról mesélt, Sharon Van Etten pedig a Hercules & Love Affair, valamint a Sonic Youth-alapító Lee Ranaldo lemezén is közreműködött. Ezúttal is a kedvenc klipjeink a Videódiszkóban.

Linkin Park: Talking To Myself

rendezte: Mark Fiore

Chester Bennington nem sokkal azután akasztotta fel magát, hogy zenekara bemutatta a legújabb klipjét, amely a Linkin Park májusban megjelent, One More Light című albumán szereplő Talking To Myself című számhoz forgott. A dal egy sima koncert- és turnévideót kapott, több európai helyszín is feltűnik benne (a Volt fesztivált mondjuk pont nem látom, de jelezze, aki igen), ennél azonban sokkal érdekesebb, hogy a dalszöveget Bennington a felesége, Talinda Ann Bentley szemszögéből írta a saját depressziójáról, és arról, ahogy megpróbál szembeszállni a saját démonjaival. "I admit I made mistakes / But yours might cost you everything / Can't you hear me calling you home?" – hangzik el a dalban, ami a frontember halála után valahogy különösen tragikusan hangzik. A számot egyébként a Volton is játszották. Bentley dolgozott felszolgálóként, edzőként, tanárnőként, illetve modellként, még a Playboynak is vetkőzött. 2005-ben házasodtak össze, nem sokkal azután, hogy a zenész elvált az első feleségétől. Bentley és Bennington 12 évig voltak házasok, három gyermekük született.

Grizzly Bear: Neighbors

Ismét nagyszerű videóval rukkolt elő a Grizzly Bear: a Neighbors klipjében az álcázás mesterei (egy furcsa férfi és egy furcsa nő) keresztezik egymás útját a természetben, majd a rejtőzködő életmódjukat a civilizációban folytatják tovább. A dal a zenekar hamarosan megjelenő albumán fog szerepelni. Az anyag augusztus 18-án jelenik majd meg, Painted Ruins lesz a címe.

Mount Kimbie & King Krule: Blue Train Lines

rendezte: Raf Fellner & Tegen Williams

A Cold Spring Fault Less Youth után négy évvel, szeptemberben érkezik majd a Mount Kimbie új albuma. Az anyag címe Love What Survives lesz, az előzőhöz hasonlóan a Warpnál fog kijönni ez is, és egy King Krule-lal közös szám már megjelent róla, amihez a héten klip is érkezett. A videó az utolsó yahi indián, az 1916-ban elhunyt Ishi történetéről szól. "Amikor egy évszázaddal ezelőtt Ishi, az utolsó yahi indián hasonlóan szorult helyzetében jobb híján begyalogolt San Franciscóba, Alfred Kroeber, a kulturális antropológia klasszikusának pártfogásába került, és beköltöztették az egyetemre. Kutatási alany, egyúttal a világ egyik leghíresebb indiánja lett belőle" – írtuk róla egy korábbi cikkünkben.

Cut Copy: Airborne

rendezte: Gerson Aguerri

Július első napjaiban, négy év csend után, új dallal jelentkezett az ausztrál Cut Copy, az Airborne című dal pedig közben videót is kapott, amelyben a frontember, Dan Whitford egy éjszaka megéhezik, majd különös kalandba keveredik egy titokzatos idegennel. A klip Barcelonában forgott, három napon át, Whitford pedig már 24 órája ébren, illetve talpon volt, amikor felvették az utolsó jelenetet, amelyben egy mozgó járművön, menetiránynak háttal kellett zongoráznia, így aztán igazi kihívásként emlékezett a felvételekre.

Cornelius: In A Dream

"Cornelius is a pop star" – énekelte 2005-ös, Japan is an Island című számában a Spinto Band, akiket az Oh Mandy című klipdaluk kapcsán ismernek a legtöbben, amiről viszonylag kevesen tudják, hogy a videót az a Jon Watts rendezte, aki a nemrég mozikba került Pókember: Hazatérést is, amit a megjelenés után a karakter történetének eddigi legjobb filmjeként ünnepeltünk. (Watts amúgy készített még videót Fatboy Slimnek, a TV On The Radiónak, a Rapture-nek és a Sleigh Bellsnek is.) Ezt az egészet csak azért mesélem, mert  ̶n̶a̶g̶y̶o̶n̶ ̶m̶e̶g̶ ̶a̶k̶a̶r̶o̶m̶ ̶o̶s̶z̶t̶a̶n̶i̶ ̶a̶ ̶v̶i̶l̶á̶g̶g̶a̶l̶  11 év után új nagylemezzel jelentkezett a japán Cornelius. Az anyag címe Mellow Waves, pénteken jelent meg, a héten pedig befutott hozzá egy újabb klip.

Lee Ranaldo feat. Sharon Van Etten: New Thing

Szeptember közepén érkezik a Sonic Youth-alapító Lee Ranaldo legújabb szólólemeze, amelyen Steve Shelley, a Sonic Youth dobosa is játszik, és amelynek hat(!) dalában Sharon Van Etten is közreműködik. Ezek egyike a New Thing, amely az internetről szól, a klip pedig nagyjából azt figurázza ki, hogy milyen komikus lenne, ha a telefonjaink helyett valamilyen nagyobb készüléket bámulnánk folyton. Az album címe Electric Trim lesz, szeptember 15-én fog megjelenni.

Hercules & Love Affair feat. Sharon Van Etten: Omnion

rendezte: Crowns & Owls

És ha már Sharon Van Etten: az énekes-dalszerző a Hercules & Love Affair új albumán is szerepelni fog. Andy Butler projektje, amely néhány éve a Balaton Soundot is megjárta, a következő hónapban, augusztus 18-án, adja majd ki a következő nagylemezét, az Omniont, amelynek címadó és egyben albumnyitó dalában az énekesnő is közreműködött. Az albumon szerepel a hamarosan újra Magyarországon koncertező Horrors frontembere, Faris Badwan is – aki két éve a Szigeten óriásit zakózott.

Chad VanGaalen: Pine and Clover

rendezte: Chad VanGaalen

A kanadai Chad VanGaalenről utoljára akkor írtunk, amikor Tim Showalter projektjének, a Strand Of Oaksnak rajzolt videót, de nemcsak másoknak készít klipet, hanem magának, a saját dalaihoz is. Aki látta már VanGaalen valamelyik munkáját, az onnantól kezdve valószínűleg az összes többit felismeri. Nincs ez másképp a Pine And Clover egyszerre bizarr és pszichedelikus videójával sem. A művész (tényleg az) legújabb albuma, a Light Information szeptember első felében érkezik.

Ne maradjon le semmiről!