A lengyel kormány túl liberálisnak tart egy helyi fesztivált

2017.08.04. 13:25

A lengyeleknél van egy fesztivál, a Woodstock Festival Poland nevű ingyenes rendezvény, amit 1995 óta rendeznek meg, azaz idén került sor a 22. bulira.

750 1501700271598220af4c1b50.61963302

A multikultúrát, toleranciát és változatosságot ünneplő fesztivált a lengyel kormány  meglehetősen szúrós szemmel nézi, és új rendelkezésekkel és állami nyomásgyakorlással igyekezett azt ellehetetleníteni. A helyi belügyminisztérium a német határ menti Kostrzyn nad Odra városában rendezett fesztivált “magas kockázati faktorú tömegrendezvénynek” nyilvánította, amivel arra kötelezték a szervezőket, hogy a szokásos biztonsági személyzet létszámát megtöbbszörözzék. Eddig a biztosításban a határ túloldaláról érkező német biztonsági emberek is részt vehettek, de idén Varsóból üzentek nekik, hogy kösz, de nem kell jönni.

A háromnapos rendezvény (holnap van az utolsó nap) koncertekkel, toleranciát hirdető rendezvényekkel, rasszizmusellenes workshopokkal és egy focibajnoksággal várta a jónépet, akik mentek is szép számban, köztük számos ellenzéki képviselővel. A fesztivál ötletadója az a Jerzy Owsiak, aki nem egyszer összekapott már kormányzattal, idén például akkor, amikor kijelentette, hogy a lengyel Woodstock szívesen látja a menekülteket - a kormánypárt a Twitteren reagált egy mindenkinek szóló kérdéssel:

Szeretné, ha Lengyelországban olyan fesztivált szerveznének, amin muszlim bevándorlók is részt vehetnek?

A helyi szocdemek egyik képviselője szerint a kiemelt kockázatú besorolás és a német segítség visszautasítása egyértelműen azt jelzi, hogy a kormány szemében szálka egy olyan fesztivál, ami toleranciát hirdet.