Segítik a mozgássérültek szórakozását a Szigeten

2017.08.11. 15:16

A tavaly indult Mozduljunk ki! program keretében a mozgássérült fiatalok szakmai segítség mellett szórakozhatnak a fesztiválon, de az alapítók számítanak más szórakozóhelyek együttműködésére is.

“A kezdeményezés abból a szempontból közelíti meg a mozgássérültek kérdését, hogy a fogyatékossággal élő embereket nem akadályozottként, hanem aktív társadalmi életet élő fogyasztóként kezeli, minden területen az oktatáson, foglalkoztatáson át egészen a kikapcsolódásig, elkerülve a szükségtelen elkülönülést, vagyis a szegregációt” – mondta Csángó Dániel, a Mozduljunk ki! egyik alapítója.

Tapasztalataik szerint a fogyatékossággal ill. kerekesszékkel élő fiatalok igen elzártan élnek, keveset járnak kikapcsolódni, és ha mégis, akkor sem jellemző, hogy nem fogyatékos kortársaikkal tennék azt. Márpedig a fogyatékossággal élő emberek társadalmi elfogadottságához és befogadásához nélkülözhetetlen, hogy a mozgássérültek és a nem fogyatékossággal élők találkozzanak – állítják a szervezők.

„Az a célunk, hogy a fogyatékossággal élők ne csak szemlélői, hanem résztvevői legyenek az életnek” – mondta Zsolnay Dóra, konduktor, aki szintén kezdeményezés egyik ötletgazdája. A program tavaly debütált a Szigeten, melyről az Indexen látható is egy fotósorozat. A Pető Intézetben képzett segítők egy előzetes igény és képességfelmérést követően folyamatosan asszisztáltak a Szigeten való tájékozódásban, a programokban való részvételben, teljeskörűen segítve a kerekesszékeseket a nagyobb önállóság felé. A fesztivál ideje alatt így a fiatalok teljes biztonságban lehettek, ezáltal szabadidőt biztosítva a családtagoknak is.

Ezzel kapcsolatos hír, hogy elkészült a Sziget és a Route4U együttműködéseként a 25. Sziget akadálymentességi térképe is, mely itt nézhető meg. (Az iOS app itt, az androidos pedig itt található.)

Ne maradjon le semmiről!