A Sziget ideje alatt 200 embert vittek kórházba

2017.08.16. 18:50

Az idei Sziget fesztivál idején több mint 200 fesztiválozót szállítottak be és láttak el a budapesti Honvéd kórházban, írja az MTI a kórház tájékoztatása alapján. A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ közleménye szerint a Sziget fesztivál sérültjei és betegei a kórház sürgősségi betegellátó, valamint baleseti sebészeti osztályának jelentenek leginkább többletfeladatot.

  • 2015-ben 192
  • 2016-ban 230
  • 2017-ben 208 embert láttak el.

A betegek több mint 90 százalékát az ellátás és néhány órás megfigyelés után elengedték. Idén a legsúlyosabb eset egy epilepsziás rohamot kapott férfi volt.

A legtöbb sérülés zúzódás vagy végtagtörés volt, de előfordultak allergiás, tüdőgyulladásos betegek, illetve többeknek amiatt volt szükségük orvosi segítségre, mert otthon felejtették rendszeresen szedett gyógyszereiket.

A legfiatalabb ellátott fesztiválozó 17, a legidősebb 63 éves volt.

A Honvédkórházba szállítottak ötöde volt csupán magyar, több holland, német, francia, brit állampolgár volt, de chilei és új-zélandi is volt a sérültek között. 

"Az intézmény reméli, hogy a későbbiek során a Sziget fesztivál szervezői más tömegrendezvények szervezőihez hasonlóan háttérintézményi megállapodást kötnek a Honvédkórházzal, amely elsősorban a többletfeladatokból járó járulékos költségeket fedezné, illetve lehetőséget nyújtana a biztosítással nem rendelkező betegek ellátásának finanszírozására." 

Nemcsak sérültek, hanem egyéb károsultak is megfordultak a Szigeten. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szerint ugyanakkor az idén 16 százalékkal kevesebb bűncselekmény történt, mint tavaly.

Nemcsak magyar, hanem német, francia és brit rendőrök is részt vettek a rendezvény biztosításában. A legjellemzőbb bűncselekmény a lopás és a kifosztás volt, főleg sátrakból vitték el a szórakozók értéktárgyait.

Előfordult olyan eset is, amikor éjjel, a sátor oldalát kivágva jutottak az értékekhez. 

A nyolc nap alatt 45 embert fogtak el a rendőrök.

A rendezvény alatt tizenegy embert kábítószer-terjesztés miatt állítottak elő, közülük kilencen külföldről érkeztek.

És a rendőrök a fogyasztókat sem kímélték, kábítószer-fogyasztás miatt ugyanis tizenöt ember ellen eljárás indult.

A rendőrök 183,3 gramm zöld növényi származékot, 419,9 gramm tablettát, 181,8 gramm port, 2,3 gramm olajos folyadékot és 6 bélyeget foglaltak le, írja az MTI.

orultarcok 9
Fotó: Csóti Rebeka / Index