A sámánok köztünk járnak, Prince barátját már megbabonázták

2017.09.01. 12:00

Hamarosan újra Magyarországon koncertezik az amszterdami My Baby zenekar, akik utoljára a Foster the People előzenekaraként játszottak Magyarországon. A holland testvérpárból és egy új-zélandi gitárosból álló zenekar idén hozta ki Prehistoric Rhythm című harmadik nagylemezét. Az anyagról ezúttal a Sunflower Sutra című szám kapott klipet, amit Magyarországon nálunk lehet először látni.

A My Baby zenejére felkapta a fejét a magának baromi vonzó életrajzot költő, nemrég azonban leleplezett Seasick Steve (2015-ben turnéztak is vele az Egyesült Királyságban), valamint Larry Graham is, a Sly and the Family Stone basszusgitárosa, a Graham Central Station frontembere, a néhai Prince jóbarátja, és egyben Drake nagybátyja is.

A zenekar Új-Zélandon született gitárosa, Daniel Johnston (természetesen nem az a Daniel Johnston, akiért Kurt Cobain is rajongott) szerint a különböző elektronikus zenék azért váltak olyan népszerűvé az elmúlt évtizedekben, mert az emberek szeretnek összegyűlni, hogy aztán együtt ünnepeljék az életet. "Ezek az összejövetelek egészen hasonlítanak azokhoz a törzsi ünnepekhez és rituálékhoz, amelyek már évezredek óta jelen vannak a világ minden kultúrájában" – vallja, és a zenekar világa is pontosan ezt idézi, erre utalnak a legutóbbi albumuk címével.

Visszatérni az ősidőbe, amikor az emberek együtt táncoltak a tűz körül. Ez a DNS-ünkben él!

A My Baby szívesen kutatja fel ezeket a rituálékat, majd merül el bennük, ami a zenéjükben is egyértelműen tetten érhető: a törzsi ritmusaik, a pulzáló basszusmenetek, a koncertjeik hangulata mind-mind ezt a spirituális-sámáni hangulatot erősítik. A zenekar tagjai bevallottan azt szeretnék elérni, hogy aki elmegy egy bulijukra, pontosan úgy érezze magát, mint egy eksztatikus törzsi szeánszon.

Ugyanezt a hangulatot hozza a Sunflower Sutra videója is, amelyben a zenekar tagjai életre kelt totemállatokként jelennek meg (de mások játsszák őket), mindegyikük a kínai horoszkóp szerinti csillagjegyük alakjában, azaz Cato van Dijck énekesnő nyúlként, testvére, a dobos Joost van Dijck, disznóként, a gitáros, Daniel 'Dafreez' Johnston pedig kakasként. A születés-újjászületés tengelyen mozgó, Ayla Spaans által rendezett klipben a csillagjegyek és a totemállatok, egy sámán segítségével, egy törzsi táncon keresztül találnak egymásra – de ezt a zenekar leírása nélkül valószínűleg én sem érteném.

A zenekar természetesen nagyon érzi a szabadtéri bulikat, többször játszottak a Glastonburyn, jártak már a Szigeten is, az idei fesztiválszezon után pedig európai turnéra indulnak. Az új lemezt népszerűsítő koncertsorozat Budapestet is érinti, a My Baby november 14-én, egy kedd estén, lép majd fel a Dürerben, az elővételes jegyek 2500 forintba kerülnek.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?