Kecskeméten a Jobbik mondja meg, lehet-e kecskekoponyás pólót venni egy koncerten

2017.09.21. 15:50

Kis város Kecskemét, ha ott egy képviselőnek becsípődik valami, annak következménye lesz, például az, hogy egy metálzenekarnak megtiltják, hogy a CD-jét és ajándéktárgyait árusíthassa a koncerten. A zenekar az Apey & the Pea, a helyszín a TEKA klub, a tiltás pedig Radics Tivadar kecskeméti jobbikos képviselőtől jött. 

A zenekar a Facebookon tette közzé, hogy mi történt, ezek szerint

  • van nekik mörcsük, logókkal, képekkel ellátott (mutatunk majd, nagyon faszák és van 5XL-es méretben is!),
  • meg CD-jük is van,
  • viszont sem a cédén, sem a cuccokon nem Hello Kitty-figurák vagy szittya harcosok vannak, hanem égő templom ajtajában álló öngyilkos pap, spanglizó ördög, a Venom zenekar által híressé tett, kecskekoponyával súlyosbított pentagram, meg hasonlók, amiket csak az tud komolyan venni, aki a Charlie Hebdóban megjelent Mohamed-karikatúrákon is felháborodik,
  • a jobbikos képviselőnek nem tetszett, hogy a TEKA klubban állítólag nem léphetett fel a Hungarica nevű nemzeti rockot játszó zenekar (jelentsen is az bármit), aminek persze nincs köze ehhez az egészhez, de
  • kiválóan alkalmas volt arra, hogy a szerinte kereszténygyalázó jelképekkel súlyosbított ajándéktárgyaktól és a sátánista metált játszó zenekartól alaposan felhorgadjon, és előhúzza a zsidó kártyát, hiszen a TEKA egy olyan épületben van, ami korábban zsinagóga volt,
  • és jött a becsípődés, és a kiskirálykodás és a szólás, és a nyomásgyakorlás (ne már, a zsinagógának büdös a nemzeti rock, de a keresztyénalázás meg nem?), aminek végén a zenekarnak szólt a klub, hogy nem kellene pólót meg CD-t árulni, és ha nem gáz, a zenekar tagjai a tetoválásokat is eltakarhatnák, de a közönségről nem fogják letépni az esetleges sátánista pólót. 

Sokan túl komolyan veszik ezt a sátánista, okkult vonalat

Én nagyon mélyen vallásos zsidó családban nőttem fel, zsidó iskolába jártam, és nagyon régen szakítottam ezzel az egész menny-sztorival. Számomra Lucifer egy mitológiai alak, a legkirályabb, ami létezik a történelemben. Nagyon izgalmas számomra az összes titkos meg okkultista társaság, amik talán még a mai napig is működnek rendesen a világban. Azért szeretem, mert izgalmas, és aki azt mondja, hogy ezekben a „sötét dolgokban” nincsen szépség és művészet, az nem igazán olvasta át őket. Aki pedig lesarkítja arra, hogy sátánisták vagyunk, annak annyiit tudok mondani, hogy oké. 

A zenekarral készült interjút a Lángoló Gitárokon lehet elolvasni.

A sátánista bélyeg egy faszság, itt vannak sátánista metálzenekarok, az Apey nem ilyen.

A TEKA-nak helyet adó épületet Kecskemét városa 1966-ban vásárolta meg, majd 1974-ben átalakította, jelenleg konferenciaközpontként és kiállítóteremként működteti (állandó kiállításként 15 Michelangelo-szobor gipszmásolata tekinthető meg az épületben), de több helyi szervezet irodája is megtalálható itt, és alkalomszerűen könnyűzenei koncerteknek is otthont ad az épület (Technika kávézó = TEKA). 

A Jobbik helyi alapszervezete egyébként látótávolságban van a klubhoz, Radics Tivadarnak biztos nagy traumát okozott, hogy a Hungaricát nem, de a sátánistákat akár az ablakából kinézve láthatja. Megkérdeztük, hogy ezt így mégis hogy, az alábbi választ kaptuk:

Az Apey and the Pea zenekar nem árusíthatja pólóit kecskeméti koncertje során

Posztomban felhívtam a figyelmet arra a kettős mércére, amely szerint a helyi rabbi számára sértő egy nemzeti rockzenekar fellépése a volt zsinagóga épületében, ugyanakkor egy sátánista zenekar fellépésével szemben nem emeli fel a szavát. Ezt követően, a posztomat olvasva többen megkértek arra, lépjek fel a koncert megszervezése ellen. Ezért kéréssel fordultam a Tudomány és Technika Háza igazgatója, Szabics István úr felé, akitől a koncert szervezője bérli a rendezvény helyszínét.

Kérésem arra irányult, hogy a koncertet ne szervezzék meg, mert az egyrészről sérti a keresztény hívők érzékenységét, másrészről pedig társadalomellenes. Ezt követően sor került egy megbeszélésre a Tudomány és Technika Háza képviselői, a koncert szervezője, a zenekar képviselője és jómagam részvételével, aminek eredményeként született az a kompromisszumos megoldás, mely szerint a zenekar nem árulhatja promóciós tárgyait, melyeken a keresztény hívők számára elfogadhatatlan és sértő képek vannak.

A megbeszélésen folyó vitában elmondtam, hogy tiszteletben tartom a szólás-, vélemény- és művészeti szabadságot, ugyanakkor meg kell húznunk bizonyos határokat, főleg, ha egy ilyen koncertet egy szakrális épületben akarnak szervezni. Fordított keresztek, kecskefejes pentagrammák és ördöggé maszkírozott Jézus, hogy csak párat említsek szimbólumaik közül… A klipjeikben látottakat inkább le sem írom.

Azt gondolom, a zenekar nyilvánvalóan erősen provokatív, így nem is értem sem részükről, sem rajongóik részéről a felháborodást, ha időnként falakba ütköznek. Én pedig a sátánizmussal szemben fal leszek Kecskeméten, és eszközeimhez mérten ellenezni fogom ezt a világnézetet. Tartottam attól, ami most megvalósulni látszik, hogy reklámot csinálok a zenekarnak, ugyanakkor a keresztény kurázsinak, amit jelen ügyben képviselek, sem árt a reklám! 

Radics Tivadar

Kecskemét Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője

Jobbik Kecskeméti Alapszervezet elnöke

Kerestük a TEKA-t is, de telefonon nem jött össze a dolog, emailre, Facebook-üzenetre nem válaszolnak. Pedig jó lenne tudni, hogy a Hungarica-buli betiltásához mi közük volt, és hogy miért lehet csak úgy egy-egy zenekar koncertjét vagy a bevételük egyre jelentősebb részét képező ajándéktárgyak árusítását betiltani a klubjukban. A Jobbiktól is megkérdeztük, hogy innentől milyen mélységig szólnak bele a zenerajongók öltözködésébe, és mennyire képviseli Radics Tivadar a párt álláspontját, tőlük ez jött vissza:

Mindenkinek szíve joga, hogy szeretett városában egy neki nem tetsző eseményről kifejtse a véleményét, ehhez nem kell semmiféle egyeztetéseket lefolytatni akár a párt vezetőségével, akár annak sajtóosztályával (ez nem a Fidesz...). Úgy gondoljuk, hogy ez nem egy olyan horderejű ügy, amelyben a Jobbiknak, mint pártnak hivatalos álláspontot kéne kialakítania.

Ne maradjon le semmiről!