Nagy levegőt venni, majd visszatérni

2017.12.20. 15:10

A Glastonburyt is megjárt Realistic Crew feloszlása után öt évvel új EP-vel tér vissza Krizso, azaz Vranik Krisztián. A (N)euro-Zen című hatszámos anyag a Klinik gondozásában jelenik meg, és a Stenken hallható először.

Vranik Krisztián az elmúlt években a Realistic Crew és az Astryd nevű projekt mellett remixek készítőjeként, illetve olyan filmek és színházi darabok zeneszerzőjeként is feltűnt, mint a Fekete kefe, az Adás vagy Az állampolgár. Zenei producerként korábban a saját anyagai mellett az Akkezdet Phiai Kottazűr című albumán tűnt fel, valamint a Jónás Vera Experimenttel is dolgozott.

"Tíz évig a Realistic Crewt nyomtuk. Kevesen tudják, de már azokon a lemezeken is Kalotás Csaba és az én egymástól független szólómunkáink hallhatók; csak a legutolsó, Blind Musician albumon voltak kizárólag az én zenéim. Aztán 2012-ben feloszlottunk, és az elmúlt öt évem nem a zenekészítésről szólt.

Bár jó volt egy nagy levegőt venni, de az utóbbi időben már nyomasztóvá vált a zenélés hiánya.

Időközben azért belekóstoltam az alkalmazott zenekészítésbe (színházi zenék, sound design), amely azért néha tudta pótolni ezt a hiányt" – mondta el Vranik Krisztián a Realistic Crew utáni évekről.

A most megjelenő EP-n négy énekesnő is közreműködik: Jónás Vera, Judie Jay, a Realistic Crew utolsó felállásából is ismert Polgár Odett, valamint a Mayberian Sanskülotts énekesnője, Csordás Zita. "Alapvetően downtempo, absztrakt, de punk is, és a hangszerelése határtalan: ugyanúgy belefér a cselló, mint a széttekert szinti" – mondja az anyagról Krizso.

Jövő februárban lemezbemutató buli is lesz majd a LÄRM-ben, ahol mind a négy énekesnő fellép majd, és ahol cédén is meg lehet vásárolni az EP-t.

Ne maradjon le semmiről!