Egy rendes országban ilyen lenne a popzene

DSC0907 BABAAZIZ 357
2018.01.12. 16:25

Már egy ideje rajongással vegyes izgalommal figyeljük, hogy mikor jelenik meg valami új zene Baba Aziztól, aki folyamatosan rakosgatja ki a jobbnál jobb újsulis hiphop számokat, mint a Lány, nyár, ATM, a Több pénz vagy a Tiltsál föl. Utóbbihoz most Miki 357 forgatott egy nagyon forró videoklipet, ami nálunk látható először.

"Tavaly Izil küldte át a “Tiltsál Föl”-t, ez az első olyan emlékem amikor végighallgattam, mert ezidőtájt az Umbrellában már nagy sláger volt Barbalics Máté (aki a klip utómunkájáért felelt az Umbrella részéről), illetve Genser Andrissal elemezgettük később. Nekem ritkán van olyan, hogy megcsinálnék valamit szívesen és mondjuk ezt jelzem is az előadó(k) felé, de éreztem, hogy Azizban nagyon sok potenciál van, és pontosan az ilyen projektekkel lehet valahogy jó hatást gyakorolni az emberek izlésére mind zeneileg, mind vizuálisan" - meséli a klip rendezője, Miki 357, akivel a korábbi nagyinterjúnk egyébként itt olvasható.

Senki nem tudja ki ez a csávó, mégis olyan vibe-ot tol, hogy borulsz

"Szerencsére Gensi (Genser András) valahogy megtalálta online és felvette vele a kapcsolatot, nem tudtuk hol van és egyáltalán, homály fedte az egészet, de egy biztos volt, mindenképpen csináljunk neki klipet. Az Umbrella az egész projektet támogatta és biztosította, hogy eljussunk a Távol-Keletre megkeresni Azizt és elkészítsük az új klipjét" - mondja Miki 357. Baba Aziznak egyébként már készült korábban klipje az Ármin Major c. számhoz.

Aki azt remélte, hogy végre kiderül, ki is áll a Baba Aziz név mögött, az kicsit csalódni fog, mert az előadóból mindössze annyit lehetett kihúzni, hogy saját maga és barátai szórakoztatására csinálja ezt a projektet, és valószínűleg soha nem fog fellépni. Bár szerinte ilyet nem illik mondani, így pont annyira hamarosanra ígéri az első mixtape-jét, mint az első fellépését.

Ember legyen a talpán, aki puszta képek alapján rájön, hogy a Tiltsál föl videója melyik ázsiai országban készült, mindenesetre a klip zseniálisan kiegészíti a zenét. Itt leginkább arra gondolunk, hogy azért Baba Aziz zenéjében erősen érezni az iróniát, a paródiát, a kamu amerikás életérzés kifacsarását, miközben zeneileg az összes dala az átlag magyar popzene fölött van mérföldekkel. A Tiltsál föl klipje ezért ezt a kicsit poénos dalt átülteti egy halál komoly indie R&B hangulatba, mintha csak a korai Weeknd vagy éppen Frank Ocean első próbálkozásait látnánk, csak aztán néha-néha feltűnnek olyan sorok, hogy "bevásárlunk majd a Westendbe, baby, a barátnőid féltékenyek lesznek".

Van abban valami tanulságos, hogy Magyarországon sokan csak poénból tudnak kurva jó popzenét csinálni, és ennek egy kiemelkedő példája Baba Aziz, aki kb. hobbiból, poénból faszább hiphop/pop/R&B hibridet tudott csinálni, mint azok, akik mondjuk 20 éve nyugati trendek lakossági rádiós lelopásából csináltak karriert.

Ne maradjon le semmiről!