Ez a szám egy üzenet Orbán Viktornak

2018.03.07. 15:43

Március 8. a nemzetközi nőnap, ennek előestéjén bemutatjuk a Nőügy című videóklipet, amit alkotója egyenesen Orbán Viktornak küld, és természetesen mindenkinek, aki szereti. A szöveg arra a mondatra reagál, amikor a miniszterelnököt a washingtoni nagykövet (történetesen egy nő) visszahívásáról kérdezték, és annyit válaszolt: 

Nőügyekkel nem foglalkozom. 

A videóklipet, amit három nő készített: Daphne Samaras rendező, Fecske Flóra operatőr és Stalter Anna colorist, először a Stenken lehet megnézni:

"A mostani politikai vezetés kisebbségként tekint a nőkre, akiket kénytelen, kelletlen, de megtűr maga mellett. Lebecsüli, macsósan összekacsintva megmosolyogja őket, miközben szexistává, kirekesztővé alakítja a közbeszédet. Az erő, a kakaskodás, a tesztoszteron irányít mindent, akárcsak egy tesi-öltözőben" - kommentálja a klipet az előadó, a Kolinból és a Hungary's Got Talentból ismert Linczényi Márkó. 

A videóklipben Linczényi látható lóháton, díszmagyarban, szólóban, magyarul, reppelve - ezek mind elég szokatlanok tőle, ahogyan az is, hogy első szólóprojektjében rögtön társadalmi témában szólal meg. 

"Itt az ideje, hogy mi, akik nem így gondolkodunk, és nem akarunk egy tesi-öltözőben élni, felemeljük a hangunk.

Ez a szám egy üzenet Orbán Viktornak a magyar férfiak nevében, hogy már régóta mi vagyunk többen: azok a férfiak, akik megbecsülik a nőket, és akik a férfiak és a nők egyenlőségében hisznek.

Nőügyekkel igenis mindenkinek foglalkoznia kell, hiszen minden nőügy közös ügy, ahogy minden férfiügy is közös ügy. Én egy olyan országban szeretnék élni, ahol nyugodtan elmondhatom a véleményemet, és ebből nem származhat károm. Biztos vagyok benne, hogy sokkal többen gondoljuk így, mint azok, akik pusztán az erőben hisznek. A politika feladata az lenne, hogy a kirekesztés és ellenség keresés helyett példát mutasson, és szemléletet formáljon, és ne a férfi ügyek dominálják az ország jövőjét.

A gombamódra szaporodó stadionok helyett például az oktatással és az egészségüggyel is foglalkozni kellene. Illetve odafigyelni az országban élő nők és férfiak valódi igényeire. A férfiak számára a nőnap minden év március 8-án van, de a nőknek minden nap nőnap van! Mégis ez a nap kiváló alkalom arra, hogy megmutassuk, hogy igenis egyenrangú partnerként tekintünk minden nőre és férfira az országban, és minden nőügy és minden férfiügy közügy. Legyen minden nap nőnap!"

Linczényi két éve nőnapra is kijött egy számmal, az még az Antilop Kid néven, Szabó Simonnal közösen, annak a címe az volt, hogy Virágnyelv.

UPDATE: A klip az alkotó falán úgy jelent meg, hogy “Szél Bernadett for president!”. Felhívtuk Linczényit, aki elmondta, hogy a klip nem egy bujtatott LMP-reklám, ez az ő személyes endorsementje a miniszterelnök-jelöltnek.

Ne maradjon le semmiről!