Néha mindenki alól kicsúszik a talaj

2018.04.10. 16:30

2016 szeptemberében Adlait címmel és egy rakás poszttinédzserkori szenvedéssel jött ki a Mayberian Sanskülotts harmadik nagylemeze, amit aztán az év legjobb magyar megjelenései közé válogattunk a Stenken. A folytatás már úton van, a készülő negyedik albumról pedig egy számot már hallani is lehet. A dal ráadásul egy klippel együtt érkezett, az Indexen lehet először látni.

Aki ismeri a zenekar korai anyagait, bizonyára meg fog lepődni, mennyire jól szól az Unreal című szám, amelynek produceri munkái mögött a többek között a Gustave Tiger, a Moog és a Hammer of Gods zenekarokból ismert Dorozsmai Gergő áll. A dalhoz aztán az abszurd humor dilivonatján robogó Pajor Kristóf rendezett klipet, ő a főszereplője is a videónak, amelyben egy papírzacskóval a kezében előbb jól elvágódik, aztán végiggurul egy rakás látványosan téli helyszínen.

A rendező így mesélt a klip koncepciójáról: "Vannak olyan pillanatok az életünkben, mikor úgy érezzük, kicsúszik a talaj a kezünk közül. Ilyenkor több választási lehetőség is kínálkozik: nem gurulunk le vagy legurulunk. A videoklip ömmagába rúg, és koncepciójában az utóbbi lehetőséget választja mint egyetlen megoldást. A valószerűtlenséggel foglalkozik, melyre racionális válasz nem adható, éppen ezért annyira izgalmas. A valószerűtlenség megbizserget valamit bennünk, ami mélyebben van, mint ahol az ész lakik, ott, ahol a narancsok, káposzták és egyéb déli gyümölcsök vígan, önmagukból kikelve léteznek."

Az Unreal szövegét egyébként egy rossz párkapcsolat ihlette, amelyet a zenekar egyik alapítója és gitárosa, Balogh Gallusz jegyez, ő ezt árulta el a számról: "Az Unreal arról szól, amikor két ember annyira eltérő attitűddel rendelkezik, hogy szinte egy idegen létformának érzi a másikat, amit soha nem lesz képes megérteni, de valamiért mégis részei maradnak egymás életének, pedig igazán semmi nem indokolja ezt. Egy olyan párkapcsolat (szerencsére nem az enyém) inspirálta a szöveget, amit már rossz volt nézni, de nyilván bármilyen más jellegű emberi kapcsolatra érvényes lehet."

A Mayberian Sanskülotts legközelebb május 3-án, csütörtökön, koncertezik majd a Toldiban, a zenekar előző nagylemezéről pedig ebben a cikkünkben lehet részletesen olvasni.

Ne maradjon le semmiről!