Az egyik kínai tévét kihajították az Eurovíziós Dalfesztiválról

2018.05.11. 09:07

Az Európai Műsorszórók Egyesülete (European Broadcasting Union, azaz EBU) nem sokat szórakozott a idei Eurovízós Dalfesztiválról cenzúrázott adást közvetítő egyik kínai tévével, és pillanatok alatt megvonták az akkreditációjukat és megtiltották nekik, hogy a szombati döntőről közvetíthessenek.

Ezért:

na

Ha a fenti képből nem derült volna ki egyértelműen, a weben naponta 38 millió nézőt elérő Mango TV úgy blőrözte ki az LGBT-közösség egyik jelképét, a szivárványszínű zászlót az adásból mint a hírhamisító Papp Dániel Lomnici Zoltánt a köztévéről. Nem ez volt az egyetlen cenzúrázott kontent, az ír és az albán indulót egyszerűen ki is hagyták a közvetítésből. Az ír előadót két férfi táncos kísérte a színpadon, ami nem tetszett a kínai tévének, de a nóta ráadásul két férfi szerelméről szólt. 

Az albán induló kihagyása ennél sokkal viccesebb: a kínai tévében még 2018-ban sem lehet szénné varrt embereket mutogatni, márpedig Eugene Bushpepa alkarja eléggé ki van tetoválva. A tiltás ebben az esetben nemcsak az Eurovízióra vonatkozik, a tetovált kínai futballistáknak is le kell takarniuk az ábrákat, ha tévében adják a meccsüket.

A cenzúra egyébként visszaütött, a kínai nézők a helyi Facebookon, a havonta 392 millió aktív fekhasználóval bíró Weibón háborogtak egy sort és osztották meg a cenzúrázott képeket. Az EBU elég szűkszavúan, de határozottan fogalmazott a kitiltás indoklásában:

Sajnálattal, de azonnali hatállyal felmondjuk a Mango TV-vel fennálló megállapodásunkat, akik így a döntőt sem közvetíthetik. A cenzúra minden formája ellenkezik szervezetünk alapelveivel.

A döntőt szombat este rendezik, a magyar színeket képviselő AWS is ott lesz.

Ne maradjon le semmiről!

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?