Legyen végre menő a népzene!

02cf4a b383e8fc5e3141bd8489e70c3b4646fe~mv2
2018.05.28. 17:33

"Úgy vettem észre, hogy hazánkban mindenféle (nép)zene menő, meg egyedi, csak pont a magyar népzene gáz, és felejtődik, illetve igénytelenedik el" – mondja a BAQ név mögött rejlő Bak Bálint, akinek az lett a célja, hogy változtasson ezen. Legújabb EP-jét a Stenken lehet először hallani.

Baq (vagy Bak, ahogy jobban tetszik) a Pécsi Tudományegyetem Elektronikus Zenei Média-művész szakán tanul, több sideprojektje és álneve van, nem olyan rég pedig felfedezte kunsági gyökereit. Ennek hatására kezdte el új projektjét, amelynek Geree Sanasan című EP-je a Bwola-bulik mögött is álló Babylon Recordsnál jelenik meg.

A hatszámos anyagon különböző mongol népi hangszereket és autodidakta módon elsajátított torokéneket ötvözve írt önálló számok és kollaborációk hallhatók. "Ez egy modern népdalcsokor. Modern, mivel mégiscsak trap, de hangulatát tekintve akár egy népdalgyűjtemény is lehet" – magyarázza az alkotó az EP-t, amelyen Stas is közreműködik. (Róla itt írtunk.)

"A sztyeppei életmód és zene volt a fő inspiráció: Szibéria, Mongólia mesés tájai, titokzatos és európai fülnek szokatlan dallamai, amelyek közül a 'khöömei' nevű énektechnika a legszembetűnőbb az EP-n" – mondja Bak Bálint, aki bár még nem jutott el Ázsiába, mindenképp szeretne tenni ott egy népzenei felfedezőutat a jövőben.

Гэрээ Санасан by Baq

Baq közben már a következő anyagán dolgozik, erről azt mondja, hogy már nem csupán a honvágyról, hanem az otthonkeresésről fog szólni.

Ne maradjon le semmiről!