A nők közel felét zaklatják a fesztiválokon

2018.06.19. 05:12

Egy BBC-n publikált felmérés szerint a 40 év alatti nők igen jelenős része tapasztalt már valamilyen szexuális visszaélést fesztiválozás közben.  A felmérés szerint  a zenei fesztiválra járó nők közel fele, összesen 43 százaléka mondta azt, hogy tapasztalt már valamilyen nem kívánatos szexuális közeledést a fesztivál ideje alatt, 22 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy szexuálisan zaklatást élt át valamelyik fesztiválon. A szexuális zaklatás leggyakoribb formája a verbális zaklatás, vagy a nem kívánatos, erőszakos tánc. A felmérésből az is kiderül, hogy a zaklatásoknak egy százalékát a fesztiválon dolgozó személyzet követi el, és a zaklatók 70 %-a nők számára teljesen idegen, 30% pedig az ismerőseik köréből kerül ki.

munka fesztival
Fotó: monkeybusinessimages / Getty Images Hungary

A BBC által idézett kutatást a YouGov készítette, akik 1188 fesztiválra járó nőt kérdeztek meg online kérdőív formájában június 4. és 6. között. Az eseteket nagy százaléka ellenére alig 2%-át jelentették a rendőrségnek. Az angol rendőrségi felmérések is azt támasztják egyébként alá, hogy a szexuális zaklatások alig 20 százaléka jelenti a rendőrségnek. A BBC a rendőrségre hivatkozva azt írja, a tavalyi Glastonbury Fesztivál során két szexuális bűncselekményről kaptak bejelentést, abból egyik erőszak volt.

A felmérést sokan sokkolónak tartják és felhívták az angol fesztiválszervezők figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek erre a problémára. A Független fesztiválok Szervezetének elnöke, Paul Reed azt nyilatkozta, hogy nagyon fontos, hogy a fesztiválozók jelentsék a zaklatást a szervezőknek, nem csak azok, akik elszenvedik, hanem akik látnak ilyet. "Fontos, hogy az emberek ne érezzék úgy, hogy egy fesztiválon tolerálhatóak olyan dolgok, amelyeket amúgy az utcán nem tolerálnának" – mondta.