A nők közel felét zaklatják a fesztiválokon

2018.06.19. 05:12

Egy BBC-n publikált felmérés szerint a 40 év alatti nők igen jelenős része tapasztalt már valamilyen szexuális visszaélést fesztiválozás közben.  A felmérés szerint  a zenei fesztiválra járó nők közel fele, összesen 43 százaléka mondta azt, hogy tapasztalt már valamilyen nem kívánatos szexuális közeledést a fesztivál ideje alatt, 22 százalékuk pedig úgy nyilatkozott, hogy szexuálisan zaklatást élt át valamelyik fesztiválon. A szexuális zaklatás leggyakoribb formája a verbális zaklatás, vagy a nem kívánatos, erőszakos tánc. A felmérésből az is kiderül, hogy a zaklatásoknak egy százalékát a fesztiválon dolgozó személyzet követi el, és a zaklatók 70 %-a nők számára teljesen idegen, 30% pedig az ismerőseik köréből kerül ki.

munka fesztival
Fotó: monkeybusinessimages / Getty Images Hungary

A BBC által idézett kutatást a YouGov készítette, akik 1188 fesztiválra járó nőt kérdeztek meg online kérdőív formájában június 4. és 6. között. Az eseteket nagy százaléka ellenére alig 2%-át jelentették a rendőrségnek. Az angol rendőrségi felmérések is azt támasztják egyébként alá, hogy a szexuális zaklatások alig 20 százaléka jelenti a rendőrségnek. A BBC a rendőrségre hivatkozva azt írja, a tavalyi Glastonbury Fesztivál során két szexuális bűncselekményről kaptak bejelentést, abból egyik erőszak volt.

A felmérést sokan sokkolónak tartják és felhívták az angol fesztiválszervezők figyelmét, hogy fokozottan figyeljenek erre a problémára. A Független fesztiválok Szervezetének elnöke, Paul Reed azt nyilatkozta, hogy nagyon fontos, hogy a fesztiválozók jelentsék a zaklatást a szervezőknek, nem csak azok, akik elszenvedik, hanem akik látnak ilyet. "Fontos, hogy az emberek ne érezzék úgy, hogy egy fesztiválon tolerálhatóak olyan dolgok, amelyeket amúgy az utcán nem tolerálnának" – mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?